Damat Adayları Bu yıl Şanssız!..

Doğal Yaşam
Gurbetçilerin tatilini geçirmek üzere geldiği, meyve ile buğday, arpa ve mısır gibi tarla ürünlerinin hasat edildiği yaz aylarında düğünler artıyor. "Düğün mevsimi" olarak nitelendirilen may...
EMOJİLE

Gurbetçilerin tatilini geçirmek üzere geldiği, meyve ile buğday, arpa ve mısır gibi tarla ürünlerinin hasat edildiği yaz aylarında düğünler artıyor.

"Düğün mevsimi" olarak nitelendirilen mayıs-eylül döneminde evlenmeyi planlayan birçok çift, bugünden hazırlıklarını yapıyor.

Ev için gerekli beyaz eşya, mobilya, mutfak eşyalarını almaya çalışan çiftler, düğün salonu ve verecekleri toplu yemek için de bugünden rezervasyon yaptırıyor.

Bu dönemde en büyük sıkıntıyı, harcamanın önemli bölümünü üstlenen damat adayları ve ailesi çekiyor. Öyle ki, yatak odası takımı ve bazı mutfak eşyaları dışında ev için ihtiyaç duyulanın neredeyse tamamını alan damat adaylarını, geline takılacak altın ve misafirlere verilecek düğün yemekleri oldukça fazla zorluyor.

Günümüzde halen gelinlere takılan en önemli altın eşya, bilezik oluyor. Bilezikte de gelin tarafı, genellikle en ağır ve gösterişli olan üçlü burmayı istiyor. Üçlü burma tek bileziğin ağırlığı ise 15 ile 40 gram arasında değişiyor.

En fazla 20 gramlık üçlü burmaların tercih edildiği göz önünde bulundurulduğunda, 10 bilezik için damadın cebinden çıkacak para yaklaşık 12 bin lirayı buluyor. Özellikle altın fiyatlarında yaşanan artışla birlikte damadın sadece bilezik maliyeti birkaç hafta içinde yaklaşık bin lira arttı.

Et ithalatı damatların işine yarayacak

Altından sonra toplu yemek parası da damatları kara kara düşündürüyor. Anadolu’da düğün yemekleri, genellikle çorba, etli pirinç pilavı, irmik helvası ve meyve suyundan oluşuyor.

Hazırlanan her 10 kişilik sofra için ortalama 1,5 kilogram et kullanılıyor. Damat adayları, bin kişilik yemek için toplam 7 bin lira ödüyor.

Et fiyatlarının daha düşük olduğu geçen yıl bu fiyatların ortalama 5 bin lira civarında olduğu hesaba katıldığında, sadece yemek maliyetindeki artış yaklaşık 2 bin lirayı bulmuş oluyor. Bursa gibi biraz daha batıya gelindiğinde ise bin kişilik yemeğin maliyeti 9 bin liraya kadar çıkabiliyor.

Birçok damat adayı, maliyetlerini düşürmek adına kırmızı et yerine tavuk etini tercih ederken, bazıları da et ithalatını bekliyor. Yemek firmaları, ithalatla etin kilosunun 10 lira ve altına inmesi durumunda bin kişilik yemek maliyetinin bin 500 ile 2 bin lira arasında düşebileceğini belirtiyor.

İç Anadolu’da yemek hizmeti veren bir fabrikanın sahiplerinden Necati Vural, düğün sezonu yaklaşınca taleplerin artmaya başladığını söyledi.

Yaz dönemi için birçok firmanın neredeyse tam kapasiteyle çalışacağını ifade eden Vural, "Damat adayları bizimle anlaşıyor. Biz de şu andaki kırmızı et fiyatı üzerinden ücret veriyoruz. İthalatla et ucuzlarsa, yemeğin verileceği gün fiyat neyse ona göre ücret alacağız. Ancak bazı kişiler hiç riske girmeden biraz daha hesaplı olan tavuk etini istiyor" diye konuştu.