‘Çözülen etleri tekrar dondurmayın’

Doğal Yaşam
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, kurban etlerinin bekletilme süresi, saklanması ve uygun pişirme yöntemleri hakkında bilgiler verdi. Karagözoğlu, "Öncelikle etli yemek yapımında b...
EMOJİLE

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, kurban etlerinin bekletilme süresi, saklanması ve uygun pişirme yöntemleri hakkında bilgiler verdi. Karagözoğlu, "Öncelikle etli yemek yapımında bir kerede en fazla ne kadar et kullanıyorsunuz? Bunu tespit edin. Ardından mevcut etleri birer pişirimlik parçalara ayırın. Et, 0-2 santigrat derecede 3-5 gün, buzlukta birkaç hafta, -18 derecede ise 3 ay saklanabilir. Donmuş etler soğuk yerde yani buzdolabında çözdürülür. Çözdürülen etlerin tekrar dondurulması tehlikelidir. Çünkü çözme sırasında üstünde mikrop üreyebilir. Ayrıca etin protein yapısı bozulabilir." dedi.

Yeni kesilen etlerin sert olduğunu belirten Karagözoğlu, "Bu da pişirmeyi ve sindirimi zorlaştırır. Bu nedenle kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Etlerin buzdolabında en az 24 saat bekletilip uygun pişirme yöntemleri kullanılarak tüketilmesi mide ve bağırsak sağlığı için uygun olacaktır." şeklinde konuştu.

ETİ UYGUN PİŞİRME YÖNTEMLERİ
Etin, haşlama, buğulama veya ızgara şeklinde pişirildikten sonra tüketilmesinin yararlı olacağını kaydeden Karagözoğlu, şu bilgileri verdi: "Bu pişirimlerde besinler doğal besleyici değerlerini fazla kaybetmezler. Etlerin kızartılması ve kavrulması besin öğelerinde kayıplara sebep olabileceği gibi fazla miktarda yağ tüketilmesine ve sağlık sorunlarının oluşmasına yol açabilir. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Izgarada direkt ateşe maruz kalan ve çok pişirilerek yanma noktasına gelen etlerde kanserojen maddeler oluşmaktadır. Etler ızgarada pişirilirken yaklaşık 2 cm kalınlıkta hazırlanmalıdır. Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık, eti yakmayacak ve ‘kömürleşme’ sağlamayacak şekilde yaklaşık 15 santimetre olmalıdır.”
Karagözoğlu, sağlıklı et tüketimi için, "Çok fazla et tüketiminden kaçının. Etle birlikte sebze tüketin. Etlerin yağlı kısımlarının tüketmeyin. İç yağları yemeklerde kullanmayın." tavsiyesinde bulundu.

Haber 7