Burada Okumaktan Başka Çare Yok

Doğal Yaşam
Toros Dağları’nın yamaçlarında yer alan Konya’nın Taşkent, Hadim, Bozkır ile Karaman’a bağlı Ermenek, Sarıveliler, Başyayla ilçeleri, Akdeniz Bölgesi sınırları içinde bulunuyor. Bu i...
EMOJİLE

Toros Dağları’nın yamaçlarında yer alan Konya’nın Taşkent, Hadim, Bozkır ile Karaman’a bağlı Ermenek, Sarıveliler, Başyayla ilçeleri, Akdeniz Bölgesi sınırları içinde bulunuyor.

Bu ilçelerin hepsinde coğrafi şartlar dolayısıyla tarım yapılabilen arazinin sınırlı olması istihdam olanaklarını azalttığı için yöre insanının büyük kentlere göç etmesi ve eğitime yönelmesi sonucunu doğuruyor.

Ulaşımda halen yaygın olarak eşek, katır gibi yük hayvanlarının kullanıldığı bölge kırsalında, tarım daha çok ailelerin kendi ihtiyaçlarını karşılayacak oranda yapılabiliyor.

Bölgede ulaşımın zor olması nedeniyle eğitim olanakları da Konya’nın arazi yapısı düz olan ilçelerine göre oldukça sınırlı. Nüfusu az ilçelerin yer aldığı bu bölgenin büyük bölümünde taşımalı eğitim yapılıyor.

Buna rağmen yüzyıllardır, aman vermeyen bu güç coğrafyada adeta yaşam mücadelesi veren bölge halkı, çocuklarının da kendileriyle aynı kaderi paylaşmamasını istiyor.  Aileler tüm imkanlarını kullanarak çocuğunu okutmak, özellikle üniversite eğitimi almalarını sağlamak için çaba harcıyor. Bu küçük ilçe ya da belde ve köylerde yaşayan vatandaşların, çocuklarına iyi bir gelecek temin etmek için başka çareleri bulunmuyor.

OKUMAK ONLAR İÇİN BİR İDEAL

Taşkent Belediye Başkanı Ali İhsan Camgöz, ilçelerinde okur yazarlık oranının yüzde 99 olduğunu, bölgede yaşayan herkesin çocuğunu okutmayı bir ideal olarak gördüğünü vurguladı.

”Bölge insanı için kurtuluşun tek yolu okumak” diyen Camgöz, ”Geçmişten beri bölge insanı çocuğunu okutuyor, buna büyük önem veriyor. Taşkentli çok sayıda doktor, mühendis ve yargı mensubu buluyor. Taşkent’in aman vermeyen coğrafyasından çıkan ünlü isimler arasında Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu ve Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk’u sayabiliriz. Eski Güzel Sanatlar Genel Müdürü, Genelkurmay Başkanlığı Sanat Danışmanı Mehmet Özel, eski Yargıtay Üyesi Salim Öztuna da Taşkentli’dir” dedi.

Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu ise ilçelerinde okur yazar oranının yüzde 98 olduğunu ifade ederek, ”Liseye kadar burada okuyan gençlerimizin çoğu üniversite tahsili için ilçeden ayrılıyor. İlçemizde her ailenin üniversitede okumuş ya da okumakta olan bir ferdi mutlaka vardır. Hadim’in yetiştirdiği ünlü simalar arasında eski Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Başkanı Emin Aydın Özkul, İzmir Milletvekili Harun Öztürk, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Orhan Onar’ı sayabiliriz” diye konuştu.

Bozkır Belediye Başkanı Mustafa Uyar ise ilçede eğitim olanaklarının son derece sınırlı olmasına rağmen, çoğu iyi eğitim görmemiş bölge insanında büyük bir ”çocuğunu okutma aşkı” olduğunu dile getirdi.

ÜNLÜ KALP CERRAHI PROF. DR. MEHMET ÖZ’ÜN BABASI DA BOZKIRLI

Bozkırlı çok sayıda hakim, savcı, avukat, bilim ve iş adamı bulunduğunu dile getiren Uyar, şunları kaydetti:

”Buradaki insanların çoğu sınırlı maddi imkanlara sahip. ‘Çocuğum yeter ki okusun’ diye bağını bahçesini, ahırdaki ineğini, hatta varsa evini bile satıyor. Burada örnekleri var, bazı kişiler evini satıp kiraya çıkarak çocuğuna üniversite tahsili yaptırıyor. Çünkü bu insanların başka çaresi yok. Buna karşın eğitim olanakları ilçemizde o kadar sınırlı ki taşımalı eğitim yapılan kalabalık sınıflarda öğrenciler zor şartlarda eğitimlerine devam ediyor. 45 yıllık Bozkır Lisesi’nin binası bile neredeyse yıkılmak üzere… Yetkililere yeni bina yaptırılması için talepte bulunduk, ancak şu ana kadar olumlu bir yanıt alamadık. Bu arada Amerika’da yaşayan ünlü Türk kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz ile hala-dayı çocuklarıyız. Babası, ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Mustafa Öz, üniversiteye kadar Bozkır’da okudu. Oğlu Prof. Dr. Mehmet Öz, İstanbul’da doğdu.”

Karaman’ın Ermenek ilçesi Belediye Başkanı Necati Akpınar da ilçedeki okur yazarlık oranının yüzde 95’in üzerinde olduğunu, bölge insanının kendileri okuyamamış olsa da çocuklarının eğitimini çok önemsediklerini vurguladı.

”Buradaki gençler ya okuyacak ya okuyacak ya da okuyacak” diyen Akpınar, aynı durumun Sarıveliler ve Başyayla ilçeleri için de geçerli olduğunu, vatandaşların çocuklarının üniversite tahsili için bağını, bahçesini satmaktan kaçınmadığını vurguladı.

Akpınar, okumayan kişilerin de büyük kentlere göç ederek çoğunlukla ticaret yaptığını, ticarette büyük başarılar elde ettiğini, buna en iyi örneğin de Selçuk Ecza Deposu sahibi Ahmet Keleşoğlu olduğunu anlattı. Akpınar, eski Danıştay Başkan Vekili Salim Özkan, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Kökçam ve Sağlık Bakanlığı Müfettişi Ali Koblay’ın Ermenekli ilk aklına gelen ünlü simalar olduğunu sözlerine ekledi.

İlçeden çok sayıda önemli kişinin yetiştiğini dile getiren Akpınar, Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi’nde Prof. Hakkı Polat, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Mehmet Ayan’ın aklına ilk gelen Ermenekli bilim adamları olduğunu sözlerine ekledi. (Gazeteport)