Bugün Dünya Engelliler Günü…

Doğal Yaşam
Engellilerin günlük hayatta yaşadığı sorunlarla ilgili haberleri hepimiz zaman zaman okuyoruz. Sokakta gezemeyen, iş güç sahibi olamayan engelliler, toplumun gizli baskısı sonucu kendilerini evlerine ...
EMOJİLE

Engellilerin günlük hayatta yaşadığı sorunlarla ilgili haberleri hepimiz zaman zaman okuyoruz. Sokakta gezemeyen, iş güç sahibi olamayan engelliler, toplumun gizli baskısı sonucu kendilerini evlerine kapatmak zorunda kalıyor. Yurt dışında engelliler düşünülerek tasarlanmış kentleri gördükçe içimiz gidiyor. Devlet büyükleri sürekli sözler veriyor onlara… Aradan geçen yıllar boyunca icraat yerine eskisine eklenen sözlerle karşılaşıyoruz… 

Bugün Dünya Engelliler Günü. Engellilerin yaşam mücadelesi ve çektiği sıkıntılara dikkat çekmek için, tüm yurtta çeşitli etkinlikler düzenleniyor ve bildik sözler verilmeye devam ediyor. Umarız önümüzdeki yıl, konuşmak yerine harekete geçilebilir ve bu tür yazılarda eksiklerden değil, engellilerin mutluluklarından bahsedebiliriz.

Türkiye’de 8,5 Milyon Engelli Yaşıyor

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre dünya nüfusunun 500 milyonu engelli. Türkiye’deyse nüfusun yüzde 12.29’u yani 8.5 milyon kişi engelli. Erkeklerde bu oran 11.10, kadınlarda yüzde 13.45.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci’nin verdiği bilgiye göre, 8.5 milyon engelli yurttaştan, işgücüne katılabileceklerin yüzde 78’i işsiz. Kamu kurumlarında yüzde 3 oranında engelli çalıştırma zorunluluğu bulunmasına karşın kadroların yüzde 79’u boş. Devlet Personel Başkanlığı verilerine göre kamu kurum ve kuruluşlarında toplam 48 bin 549 özürlü kadrosu var.

Ancak kamuda sadece 10 bin 357 özürlü vatandaş istihdam ediliyor. Yani kamuda özürlü kadrolarının yüzde 79’u boş. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nın kamuda özürlü istihdamını takip etmesi gerekiyor.

Engelliler için neler yapılabilir?

Öncelikle yöneticilerimizin engellilerin hayatını kolaylaştırmak için kolları sıvaması gerek. Zira ne merkezi hükümetlerin ne de yerel yöneticilerin öncelikleri arasında ‘engelliler’ yer almıyor. Bizlere düşen görev ise, engelli yakını olsun ya da olmasın, yöneticileri bu konuda göreve çağırmak.  Ayrıca engelli dostlarımızın evlerinden çıkmaları için onlara destek olmak. Pek çok engelli, kendini, toplumdan dışlanmış hissediyor ve sosyal hayata katılmakta güçlük çekiyor. Özürlüler dernekleri ile iletişime geçerek onlara destek olabilirsiniz.

İşitme cihazı, tekerlekli sandalye gibi ihtiyaçları olan engelli dostlarımızın sayısı hiç de az değil. Ayrıca engelli çocuklar için açılacak yeni okullara da ihtiyaç var.

Bu okullar, engelli çocukların ilerde kendi hayatlarını kazanabilmeleri ve sosyal hayata uyum sağlayabilmeleri için büyük önem taşıyor. Devletin onay verdiği kampanyalara katılarak ya da kişisel girişimleriniz ile engellilere maddi destekte bulunabilirsiniz.