İngiliz yayın kuruluşu BBC‘nin yayımladığı bir araştırmada, Almanya’nın başkenti Berlin’de Doğu ile Batı’yı birbirinden ayıran Berlin Duvarı’nın yıkılmasından 20 yıl sonra, kapitalizmin bütün dünyada hayal kırıklığı yarattığı belirtildi.
27 ülkede, 19 Haziran-13 Ekim arasında 29 bin 33 kişiyle görüşülerek yapılan araştırmaya göre, dünyada insanların sadece yüzde 11’i kapitalist ekonominin doğru düzgün işlediğine inanıyor.
Araştırma, insanların yüzde 51’inin kapitalist sistemde reform yapılmasını ve kusurlarını düzeltmek için daha fazla denetim istediklerini ortaya koyuyor.
Sadece ABD‘de insanların yüzde 25’inin ve Pakistan‘da yüzde 21’inin kapitalist sistemin bugünkü haliyle iyi işlediğine inandığını gösteren araştırmaya göre, Fransızlar, Brezilyalılar, Meksikalılar, İspanyollar ve Çinliler başta olmak üzere dünyada insanların ortalama yüzde 23’ü kapitalizmin kusurlu olduğunu ve yeni bir ekonomik sistemin gerekli olduğuna inanıyor.
Araştırmada, Amerikalıların yüzde 81’i, Polonyalıların yüzde 80’i, Almanların yüzde 79’u, İngilizlerin yüzde 76’sı ve Fransızların yüzde 74’ü, Sovyetler Birliğinin dağılmasını olumlu karşılarken, Çeklerin yüzde 63’ü ise kesin konuşmaktan kaçınıyor.
Araştırmaya göre, Rusların yüzde 61’i, Ukraynalıların yüzde 54’ü, Sovyetler Birliğinin dağılmasını olumsuz buluyor.
Araştırmayı yapan GlobeScan enstitüsünün başkanı Doug Miller, komünizmin sembolü Berlin Duvarı‘nın yıkılışının, serbest piyasa ekonomisine dayalı kapitalizmin komünizme karşı zaferi olarak nitelendirilemeyeceğini kaydetti.
Miller, "1989’da duvar yıkıldığında kapitalizmin zafer kazandığı zannedildi ama bu son 12 ay içerisinde dünyada meydana gelen olumsuz ekonomik gelişmeler durumun farklı olduğunu gösteriyor" diye konuştu.
Domino taşlarından yapılan Berlin Duvarı’nı görmek için tıklayın!..