Babadan Oğula Hayat Dersi

Doğal Yaşam
Anadolu’da çok eski yıllarda, okullar tatil olunca çocuklarının ellerinden tutan anne-babalar, tanıdık ve güvenilir bir esnafa götürüp insan ilişkilerini, çalışma hayatını öğrenmeleri için çırak...
EMOJİLE

Anadolu’da çok eski yıllarda, okullar tatil olunca çocuklarının ellerinden tutan anne-babalar, tanıdık ve güvenilir bir esnafa götürüp insan ilişkilerini, çalışma hayatını öğrenmeleri için çırak olarak verirdi. Hayatı internetten “öğrenen” günümüz gençliği, bu uygulamadan maalesef çok uzak. Ama hala geleneği yaşatan aileler mevcut. İşte onlardan biri, dünyaca ünlü Yenigün Reçelleri‘nin sahibi Mahmut Alpagot. Alpagot,  12 yaşındaki oğlu Berkay’ı geleceğe hazırlamak için ‘Börekçi Tevfik‘in yanına çırak olarak verdi. Bir ay boyunca sabah tramvayla işe gidip gelen Berkay, dükkânda yerleri süpürdü, ustasına çay taşıdı…

Haftalığı sadece 60 TL

Antalya’da 95 yıl önce kurulan, Avrupa’dan Avustralya’ya kadar ürün ihraç eden Yenigün Reçelleri‘nin sahibi Mahmut Ruhi Alpagot ile eşi Mine Alpagot, küçük oğulları 12 yaşındaki Berkay’ı Türk iş yaşamının en eski geleneklerinden birini uygulamasını istedi ve onu 64 yaşındaki Tevfik Ekizoğlu‘nun börekçi dükkanına haftada 60 TL yevmiye ile çırak verdi. Zengin bir işadamının oğlu olmasına rağmen Berkay, bir ay boyunca her sabah saat 06.00’da tramvayla işe gitti.

Küçüklüğünden beri yaz tatillerinden ailesine ait şirkette çalışan Berkay, ilk kez kendi şirketleri dışında bir yerde çalıştığını ve işi çabuk öğrendiğini söyledi.

Hayat tecrübesi oldu

Antalya’da 9 bin metrekarelik kapalı alanda, reçel, turşu, lokum, helva, pekmez üreten, şirkete ait 5 mağazada perakende olarak satışa sunan ve ihracat yapan Mahmut Ruhi Alpagot, oğlunu geleceğe hazırlamak için eşiyle birlikte böyle bir karar aldıklarını söyledi. Kendisinin de daha ilkokul çağına bile gelmeden Dönerciler Çarşısı’nın girişindeki dedesine ait dükkanda büyüklerine yardım etmeye başladığını anlatan Alpagot, ‘Oğlumun da nasıl para kazanıla- cağını bilmesi gerekiyor’ dedi.