Ankara’nın ‘Mangallık’ Mekanları

Doğal Yaşam
Kurban Bayramı tatilini Ankara’da geçirecekler için kentin gürültüsünden uzak ”mangal keyfi” yaşayacakları çok sayıda yer bulunuyor. Ankaralıların gözde mekanları arasında Mogan ve E...
EMOJİLE

Kurban Bayramı tatilini Ankara’da geçirecekler için kentin gürültüsünden uzak ”mangal keyfi” yaşayacakları çok sayıda yer bulunuyor.

Ankaralıların gözde mekanları arasında Mogan ve Eymir Gölleri ile Kızılcahamam‘daki tabiat harikası Soğuksu Milli Parkı bulunuyor.

Gölbaşı’nda toplam 644 bin 979 metrekarelik alanıyla Ankaralıları büyüleyen Mogan Park, göl manzarısıyla kurban etinin lezzetini zirveye çıkaracak mekanların başında geliyor.
3 bin 500 kişilik bank ve piknik sahası bulunan parkta, çocukların oyun oynayabileceği alanlar bulunurken, çay bahçesi, kır kahvesi, kamping tesisleri de vakit geçirebilecek alanlar arasında yer alıyor. Park içinde yer alan 200 barbekü ve piknik masası ile 50 adet çeşme Kurban Bayramı’nda piknik yapmanın keyfine varmak isteyenleri bekliyor.

Mogan Park’a gitmek isteyenler özel otomobilleri ile Ankara-Konya karayolunun 20. kilometresindeki Gölbaşı ilçesinin girişinden Haymana istikametine dönüş yaparak, bir kaç kilometre ilerideki Serpmeler mevkisinden 2 bin araç kapasiteli park alanına giriş yapabilir. Gölbaşı minibüsleriyle de Konya yolu güzergahından ilçe merkezine kadar gidilerek kısa bir yürüyüşün ardından göl kıyısına gidilebilir.
 

Gölbaşı’ndaki bir diğer piknik alanı ise Eymir Gölü. ODTÜ arazisi içindeki gölün çevresinde yaklaşık 13 kilometrelik asfalt yol bulunuyor. Kürek ve su sporlarına ilgi duyanlar ile balık avlamak isteyenlerin de tercih ettiği Eymir Gölü, doğayla başbaşa kalmak isteyenler için bulunmaz bir mekan.
Piknik alanlarının yer aldığı Eymir’e iki ayrı yoldan ulaşım mümkün. Gölbaşı gişirinden Polis Akademisi istikametine dönülerek, TEDAŞ Tesisleri’nin yanı başından Eymir’e ulaşım mümkün. Bir diğer ulaşım güzergahı ise TRT’nin Oran’daki binasının hemen yanı başından vadiye inilerek Mühye köyü istikametindeki yoldan oluşuyor. Eymir’e özel araçlar dışında ulaşım imkanı yok.

MAMAK’TA MAVİ GÖL
Mamak’a bağlı Kayaş yakınlarındaki Bayındır Barajı’nın rehabilite edilmesiyle oluşturulan Mavi Göl, 2 milyon 121 metrekarelik devasa kullanım alanıyla kent merkezine sadece 12 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Mavi Göl’de piknik yapacaklar için 370 barbekü, bin 800 ahşap piknik masası, 60 çardak, 30 göl manzaralı gölgelik, 50 aile salıncağı, çay bahçeleri, seyir terasları, çeşmeler ve tuvaletler bulunuyor. Rekreasyon alanına aileleriyle birlikte pikniğe gelen çocuklar da düşünülerek 2 büyük ve 20 küçük oyun grubu yerleştirilmiş.
 

Mavi Göl’de ayrıca, 2’si ahşap, 2’si plastik duba sistemli olmak üzere 4 iskele de bulunuyor. Yelkenli teknelerin de bulunduğu Mavi Göl’de isteyenler, can yeleği takarak deniz bisikletlerine binebiliyor.
Ayrıca, özel hazırlanan bir başka iskelede de vatandaşların balık tutmasına izin veriliyor. Spor yapmak isteyenlerin de düşünüldüğü alanda, voleybol, basketbol, futbol sahaları, 1 mini golf sahası, 4 kondisyon aletleri grubu ve patika yürüyüş yolları da vatandaşlara hizmet veriyor.
Mavi Göl’de güneşin batışını ya da gün ışıklarının göl üzerinde oynaşmasını resmetmek isteyen amatör ressamlar için ”Ressamlar Kordonu” bulunuyor. Amatör ressamlar kordonda kendileri için hazırlanan şövaleleri kullanabiliyor.

Alanda 12 ve 10 metre boylarında 450 park aydınlatma direği bulunurken, havanın kararmasıyla birlikte göl suları mavi ışıkla, ağaçlar ise yeşil ışıkla aydınlatarak rengarenk bir görünüm kazandırılıyor.
Vatandaşların rahat bir ortamda piknik yapmalarını sağlamak amacıyla gün boyunca 4 atlı güvenlik görevlisinin görev yaptığı baraj bölgesinde, özel arabalarıyla gelenlerin kullanabilmesi için büyük bir otopark ile park alanları içinde küçük otoparklar bulunuyor.

Mavi Göl, her yönden kolayca ulaşabilecek merkezi bir yerde. Şehir içinden gelmek isteyenler Ankara-Samsun karayolu üzerindeki Mamak’a bağlı Kayaş mevkisinden yön levhalarını takip ederek, trafik ışıklarının bulunduğu noktadan sağa girerek kolayça ulaşabilir. Levhaları kaçıranlar veya yolu karıştıranlar ise Kıbrıs köyü yol ayrımındaki bulunan köprünün ayağından sağa girerek Mavi Göl’e kolayca gidebilir.

Çevre yolunu kullananlar da yine Samsun yoluna çıktıklarında Kayaş yol ayrımından Mavi Göl’e ulaşabilirler.

SİNCAN’DA HARİKALAR DİYARI
Türkiye’nin en büyük kent parkı olma üzelliğini taşıyan Sincan’daki Harikalar Diyarı, 1 milyon 300 bin metrekarelik alanıyla aynı zamanda Avrupa’nın da en büyük kentsel parklarından biri.
Yaklaşık 771 bin metrekarelik yeşil alana sahip olan Harikalar Diyarı’nda 330 bin metrekarelik alanı yollar ve meydanlar, 40 bin metrekarelik alanı otoparklar, 67 bin metrekarelik bölümü kapalı alanlar ve 92 bin metrekarelik bölümü de su alanları oluşturuyor.
Harikalar Diyarı içinde Başkentli çocuklar için de 25 bin metrekarelik bir alana kurulu, ”Masal Adası” bulunuyor. Özel bir peyzaj çalışması ve ışıklandırma sistemi bulunan Masal Adası’nda çeşitli masal kahramanlarının canlandırıldığı ve filmlerinin oynatıldığı 12 cep sineması da miniklerin beğenisine sunuluyor.

Tarkan, Karacaoğlan, Boğaçhan, Nasrettin Hoca, Keloğlan, Alaaddin ve Sihirli Lambası, Karagöz ve Hacivat, Şirinler, Taş Devri, Red Kit ve Daltonlar, masal dünyasının kahramanları arasında yer alıyor.
Harikalar Diyarı’nda ayrıca 2 bin 800 metrekare alan içerisinde bulunan 550 kişilik ana salon ile iki yan salondan oluşan modern nikah salonu yer alıyor. Göl alanının yanı başında 5 bin kişilik yarı açık anfi, 350 kişilik modern bir toplantı salonu, sergi, sinema ve tiyatro salonları, kıyı çay bahçesi, Anadolu mutfağının örneklerinin sunulduğu Anadolu Sofrası, deniz ürünleri lokantası, fast food merkezleri, büfeler, futbol, basketbol, voleybol ve hentbol sahaları da vatandaşlara hizmet veriyor.
Özürlülerin de yararlanabileceği açık ve kapalı yüzme havuzlarının bulunduğu Sincan Gençlik Merkezi, kır kahvesi, kafeteryalar, kondisyon salonu, piknik alanları, otoparklar, bisiklet ve yaya yolları ile 771 bin metrekarelik geniş bir alanda Harikalar Diyarı içinde yer alıyor.
 

Harikalar Diyarı’na gitmek isteyenler özel araçlarıyla İstanbul yolu istikametinden Sincan-Ayaş yoluna devam eden güzergahın 12. kilometresinden ulaşabilir. Otomobilleri olmayanlar ise bayram boyunca ücretsiz hizmet verecek olan EGO otobüsleri veya 1 lira karşılığında özel halk otobüslerini kullanarak, Sincan veya Fatih hattında çalışan toplu ulaşım araçlarını tercih edebilir.

ERYAMAN’DA GÖKSU PARK
Eryaman’daki Susuz Göleti’nin yeniden düzenlenmesiyle oluşturulan Göksu Park, 550 bin metrekarelik alan içindeki 127 bin metrekarelik göletiyle dikkat çekiyor.
Gölet çevresinde yapılan düzenlemelerle doğal güzelliği ön plana çıkarılan parkta, ahşap platform iskeleler, seyir fenerleri, balık tutma iskelesi, su sporları tesislerinin yanı sıra, 500 aile için piknik masaları ve barbeküler bulunuyor.

Gölette 45 dakikalık gezinti için ”Nehir Gemisi”nin yanı sıra, ray uzunluğu 550 metre olan Dağ Kızağı ile 2 kilometrelik bir mesafeyi turlayan ”Gezinti Treni” de hizmet veriyor.
Göl restoranlarının da yer aldığı Göksu Park’ta 2 bin 500 araçlık otopark, bisiklet ve yürüyüş yolları, açık hava tiyatrosu, basketbol, voleybol, mini futbol ve tenis sahaları gibi tesisler de mevcut.
İstanbul yolunun üzerinde yer alan Göksu Park, her hafta sonu piknik alanından yükselen mangal dumanlarıyla yoldan geçen sürücülerin dikkatini çekiyor. Göksu Park’a özel araçlarıyla gitmek isteyenler İstanbul yolunun 20. kilometresinden Eryaman’a döner dönmez parkı karşılarında bulabilir. Ulus, Sıhhiye ve Kızılay’dan geçen özel halk otobüsleri ile Ulus ve Sıhhiye’deki duraklardan hareket eden dolmuşlarla da Göksu Park’a gidilebiliyor.

KIZILCAHAMAM’DA SOĞUK SU MİLLİ PARKI
Başkente 75 kilometre uzaklıktaki Kızılcahamam’daki çam ormanlarıyla kaplı Soğuksu Milli Parkı, bayramda kentten uzakta doğayla iç içe zaman geçirmek isteyen vatandaşlar için bire bir.
Volkanik bir sahada olması nedeniyle içerisinde bol miktarda sıcak ve soğuk su kaynakları bulunan park, 800 hektar sarı çam, kara çam ve köknar ormanıyla Başkentlilere temiz havada bir gün geçirme imkanı sunuyor.

Piknikçiler için her şeyin düşünüldüğü parktaki 8 bin kişi aynı anda piknik yapabilir. Piknik masaları, ocak yerleri ve çok sayıda çeşmenin yer aldığı Milli Park’ın Kuzcapınarı mevkisinde ayrıca ”fosil ağaçlar”ın yer aldığı muhteşem bir alan bulunuyor.
Piknik için ilçeye gelenler ise Kızılcahamam’ın şifalı kaplıca sularına girmeden evlerine dönmüyor. Kızılcahamam Belediyesi ile çeşitli otellere ait termal tesisler kaplıca havuzlarıyla terapi imkanı sunuyor.
 

İlçe merkezine 2 kilometre uzaklıkta olan Soğuksu Milli Parkı’na Ankara-İstanbul karayolu üzerinden Kızılcahamam ilçesinin içinden geçen ana yol güzergahından ulaşılabiliyor.

ÇUBUK’TA KRATER GÖLÜ KARAGÖL
Çubuk’taki Kavak ve Yıldırım dağlarının eteğinde yer alan ve bir krater gölü olma özelliğine sahip Karagöl, muhteşem doğal güzelliği ile gözleri kamaştırıyor.
İlçe merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Karagöl’ün yamaçlarla çevrili etrafı çam ve dağ kavağı ile kaplı. Şehrin gürültüsünden uzaklaşıp kafasını dinlemek isteyenlerin tercih ettiği mekanda, çok sayıda barbekü ve 200 piknik masası yer alıyor.

22 hektarlık alan 50 çeşit bitki türünü barındırıyor. Kır gazinosu ve tuvaletlerinde yer aldığı Karagöl’ün çevresindeki 1.5 kilometrelik doğa yürüyüşü parkuru bulunuyor.
Ankara’ya 74 kilometre uzaklıktaki Karagöl’e gitmek isteyenler Esenboğa-Çankırı yolu üzerinden Çubuk ilçesine ulaşarak, ilçe merkezinden Çubuk 2 Barajı’na giden yola girmek zorunda. Yol üzerindeki yön levhalarını takip edenler yaklaşık 29 kilometre sonra Karagöl’e ulaşabilir.