Anadolu Hazinelerine Kavuşuyor

Doğal Yaşam
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu’nun kayıp hazinelerini tekrar kazanmak için 1 milyon 125 bin TL kaynak ayırdı. Ocak-Haziran döneminde satın alma yoluyla, Roma Dönemi altın yüzükten M.Ö. iki ...
EMOJİLE

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu’nun kayıp hazinelerini tekrar kazanmak için 1 milyon 125 bin TL kaynak ayırdı.

Ocak-Haziran döneminde satın alma yoluyla, Roma Dönemi altın yüzükten M.Ö. iki bin yılına ait pişmiş toprak kaplara birçok eser, müzelerin sergi salonlarında yerini aldı.

Edinilen bilgiye göre, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, geçmişin kültürel izlerini taşıyan ve tarihe ışık tutan paha biçilmez eserleri gün yüzüne çıkartıp sergileyebilmek için tarihi eser alımı yapıyor. Bu kapsamda her yıl bütçe doğrultusunda yapılan eser alım çalışmasına, bu yıl da ilk 6 ay için 1 milyon 125 bin TL ödenek ayrıldı. Bu bütçe, tarihi ”hazinelerin” müze koleksiyonlarında yer alması için kullanıldı.

Bu sayede, yılın yarısına kadar dönemde satın alma yoluyla, Roma Dönemi Karneol ve altından yapılmış yüzük, Çankırı bölgesinden Milattan Önce (M.Ö.) iki bin yılına ait pişmiş toprak kaplar, çeşitli dönemlere ait madeni, pişmiş toprak ve taş eserler ile M.Ö. 2. ve M.Ö. 1. bin yılına ait pişmiş toprak ve madeni eserler Anadolu Medeniyetleri Müzesi‘ne kazandırıldı.

Ayrıca, kaçak yollarla Almanya’nın Bremen kentine götürülen bronz ve gümüş sikkeler, 1. bin yılına ait mahmuzlu bronz ok ucu ve geç Bizans dönemine ait bronz kadın figürü de yapılan girişimler sonucu geri getirildi ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde koruma altına alındı.

Genel Müdürlük, geçen yıl da tarihi eser alımı için bütçesinden 2 milyon TL ayırmıştı.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, yılda ortalama 30 bin civarında tarihi eserin alımını yapıyor, tarihi varlıkların yasadışı yollarla yurt dışına kaçırılmasını önlüyor.

Bu kapsamda 2003-2005 yılları arasında 800 civarında olan kaçakçılık sayısı 2006 yılında 512’ye, 2007’de 206’ya ve 2008’de de 194’e düştü. 2007-2009 Haziran ayı itibariyle de toplam bin 669 adet eserin Türkiye’ye iadesi gerçekleştirildi.