1500 Yıllık Lahitler Tabela Oldu

Doğal Yaşam
Mersin’de Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nin kuzeydoğusundaki nekropolde (mezarlık), tapınak mezarlar, ölü odaları ve kireçtaşından lahitlerdeki tahribat görenleri hayrete düşürüyor. Yerleri...
EMOJİLE

Mersin’de Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nin kuzeydoğusundaki nekropolde (mezarlık), tapınak mezarlar, ölü odaları ve kireçtaşından lahitlerdeki tahribat görenleri hayrete düşürüyor. Yerlerinden kaldırılan lahitler, hayvanların su içmesi için yalak, bahçe duvarı, odunluk, fırın ve çöp konteyneri gibi amaçlarla kullanılıyor. Ayaş Belediyesi de bazı lahitleri yerlerinden kaldırıp mahalle ve sokak kavşaklarına koymuş. Üzerlerine de tabela ve yol işaretleri çakmış.

DERGİYE İHBAR GELDİ

Aktüel Arkeoloji dergisine Doğanay Demirdelen isimli okuyucudan gelen ihbar ve fotoğraflar dergi yöneticilerini de şaşırtmış. Dergi yönetimi, yeni sayıyı bile beklemeden, ‘Acil ve Önemli’ başlığıyla konuyu internet sitesinden duyurdu. Önümüzdeki ay çıkacak sayıda bu konuyu işleyeceklerini belirten dergi yöneticileri seslerini duyurmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı acil göreve çağırdı.

2863 sayılı yasanın 65. maddesi ‘‘Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarara uğramalarına kasten sebebiyet verenler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır’’ diyor. Ancak Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı Ayaş kasabası sınırları içerisinde bulunan antik kentte yaşanan skandal için ne Kültür ve Turizm Bakanlığı ne de yerel yönetim kılını kıpırdatıyor.

KAZI EKİBİ DE SESSİZ

Elaiussa, 1995’ten beri Roma Sapienza Üniversitesi’nce kazılıyor.Bölgede bilimsel araştırmalara da devam eden ekip, nekropolde yaşanan katliama sessiz kalıyor. Mersin Müzesi ve Antalya Koruma Kurulu da bu sessizliğe destek verince halk, 1500 yıllık eserleri ihtiyaçları doğrultusunda kullanmakta sakınca görmüyor.

Ömer Erbil / Radikal