14 Soruda GDO Rehberi

Doğal Yaşam
Hükümet, büyük tepki çeken Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) ürünlere dönük yönetmeliği değiştirdikten sonra jet hızıyla bir de broşür bastı. 20 Kasım’da yapılan yönetmelik değişikl...
EMOJİLE

Hükümet, büyük tepki çeken Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) ürünlere dönük yönetmeliği değiştirdikten sonra jet hızıyla bir de broşür bastı. 20 Kasım’da yapılan yönetmelik değişikliği ile bir gıdanın GDO‘lu olması halinde bunun etiketinde belirtilmesi koşulunu getiren hükümet, bu bilgiyi bastırdığı özel broşürlere de taşıdı. 

Bakanlık, bastığı broşürde, GDO‘lu ürüne ilişkin tüketiciyi bilgilendirmek üzere etikette ‘GDO vardır’ ifadesinin yer alacağını bildirdi. GDO’suz eşdeğer ürüne de ‘GDO‘suzdur’ ibaresinin konabileceğini açıklayan Tarım Bakanlığı, bu yolla tüketiciye seçme şansı verdi. Yine bakanlık, AB’den farklı olarak Türkiye’de bir gıdada yüzde 0.9’un altında bile GDO saptanması halinde o gıdanın ‘GDO’lu kabul edileceğini’ açıkladı.

14 SORUDA GDO

Tarım Bakanlığı’nın ’14 Soruda GDO‘ başlıklı özel bir broşüründe soya, mısır, pamuk ve kanolada GDO olduğu belirtilerek ‘Türkiye’de GDO üretimi yapılmamaktadır’ vurgusu yapıldı. Broşürde, kamuoyundaki iddiaların aksine GDO’lu ürün üretimine Türkiye’de izin verilmediği belirtildi.

AB’DE TÜKETİM SERBEST

Broşürde, en çok GDO üretimi yapan ülkeler, ‘ABD, Arjantin, Brezilya, Kanada, Hindistan, Çin, Paraguay ve Güney Afrika‘ olarak sıralandı. AB’de 27 farklı GDO üreten gıda ile yem ithalatı ve tüketiminin tamamen serbest olduğunun altı çizildi.

TÜRKİYE İHTİYATLI

Broşürdeki en ilginç bölüm, GDO‘ya ilişkin dünya ülkeleri arasındaki görüş farklılıklarının anlatılması oldu. Dünya ülkelerinin GDO konusunda ikiye ayrıldığı, ‘GDO taraftarı ülkeler’ ile ‘İhtiyatlı yaklaşan ülkeler’ olmak üzere iki farklı grubun olduğu vurgulandı. GDO taraftarı ülkeler, ‘ABD, Kanada, Arjantin, Avustralya, Brezilya ve Yeni Zelanda‘ olarak sıralandı. GDO‘lu ürünlerin geleneksel gıdalardan farklı olduğunu ve risk taşıdığını düşünen ülkeler ise ‘İhtiyatlı yaklaşan ülkeler’ olarak tanımlandı. Türkiye’nin aksine AB üyesi ülkelerin bu gruba girdiği ifade edildi.

AB’DEN DAHA İLERİYİZ

Bebek mamalarında GDO bulunmasının ve antibiyotiğe dayalı genleri içeren GDO kullanımının yasaklandığı vurgulanan broşürde ‘Türkiye AB’den daha ileri düzeyde tedbirler alınmıştır’ denildi.

YÜZDE 0.1 DAHİ OLSA

Broşürde, ‘GDO‘da eşik değer yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda AB tarafından yüzde 0.9 olarak kabul edilmiştir. Ülkemizde yapılan yönetmelik değişikliği ile GDO‘lu ürünler için tüm eşik değerler kaldırılmış, yüzde 0.1 dahi olsa bir üründe GDO tespit edilirse, o ürünün GDO‘lu olduğunun belirtilmesi zorunluluğu getirilmiştir’ hatırlaması yapıldı.