Van Gölü’nde mercan kolonileri tespit edildi

Çevre
Van Gölü’nde dalış yapan Sualtı Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan, gölün derinliklerinde binlerce yıllık olduğu değerlendirilen mercan kolonilerini görüntüledi. Türkiye’nin en büyük gölünde,...
EMOJİLE

Van Gölü’nde dalış yapan Sualtı Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan, gölün derinliklerinde binlerce yıllık olduğu değerlendirilen mercan kolonilerini görüntüledi.

Türkiye’nin en büyük gölünde, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın önerisi üzerine dalış yapan Ceylan, Akdamar Adası yakınlarında gerçekleştirdiği dalışta gölün tabanında mercan kolonilerine rastladı.

Sualtında çektiği görüntüleri Prof. Dr. Sarı ile paylaşan Ceylan, binlerce yıllık olduğu değerlendirilen mercan kolonilerinin, Van Gölü’nün dalış turizmine kazandırılması bakımından büyük önem taşıdığını belirtti.

Ceylan, yapılacak bilimsel araştırmaların ardından mercan kolonilerinin koruma altına alınmasıyla Van Gölü’nün dalış turizmi açısından önemli bir potansiyel elde edeceğini bildirerek, “Birçok insan için Van Gölü’nün suyu sodalı ve hiç bir işe yaramayan bir su. Mercanlar da bu ortamda besleniyor. Görsel olarak çok güzel. Bunların gelişme noktalarını da görüntüledik ve inanılmaz bir heyecan duyduk” dedi.

Su yılanı da görüntüledi

Gölde mercanlar dışında bir anfora ve su yılanı da görüntülediğini anlatan Ceylan, “Van Gölü’nün dibi bilinmediğinden bizi heyecanlandıran kısmı da bu oldu. Keşfetme duygusuyla hareket ettiğimiz için büyük heyecan yaşadık. Gölün derinliklerinde yaptığımız araştırmalarda bir tane anfora bulduk, mercanları bulduk ve bir tane yılan görüntüledik. Yılanı, bulduğumuz mercanların üstündeyken görüntüledik. Çok heyecan verici anlar yaşadık” diye konuştu.

YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı da Van Gölü mercanları adını verdikleri mikrobialitelerin, oluşumları, görünümleri ve yapıları itibarıyla denizlerdeki mercanlarla benzerlik gösterdiğini ifade etti.

Gölün kıyıya yakın bölgelerinde çatlaklardan yukarı doğru, kalsiyumca zengin, mineralli su çıktığını ve bunun göldeki oluşuma önemli katkı sunduğunu kaydeden Sarı, şu bilgileri verdi:

“Dünyada biyolojik çeşitliliğin en yoğun görüldüğü yerler mercanların olduğu yerlerdir. Bildiğiniz gibi Van Gölü biyolojik yapısı itibarıyla oldukça fakir. Gölde tek bir tür balık yaşayabiliyor. Önümüzdeki günlerde Van Gölü mercanlarını haritalandıracağız. Yerlerini tespit edip şamandıralar bırakacağız ve koruma alanları oluşturacağız.”

AA