Süper Dünya’dan ilk ışık

Çevre
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) uzay teleskobu Spitzer, ilk kez güneş sisteminin dışındaki "süper Dünya" adı verilen bir gezegenin yaydığı kızılötesi ışığı tespit etti. A...
EMOJİLE

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) uzay teleskobu Spitzer, ilk kez güneş sisteminin dışındaki "süper Dünya" adı verilen bir gezegenin yaydığı kızılötesi ışığı tespit etti.

Astronomlar, 2004 yılında keşfedilen 41 ışık yılı uzaktaki gezegen insanların yaşamasına uygun bir yer olmasa da bu gözlemi diğer gezegenlerde yaşam izi arayışları için önemli bir adım olarak değerlendiriyorlar.

Sıradışı keşiflerini sürdürerek yaklaşık 9 yıldır hizmet veren ve uzaydaki kızılötesi ışınları gözlemlemek için tasarlanan Spitzer uzay teleskobunun ışığını yakaladığı gezegen Dünya’dan yaklaşık 8 kat büyük, Neptün gibi bir gaz devinden küçük.

Uzay teleskobu, 55 Cancri adı verilen yıldızının etrafında dönen "55 Cancri e" adlı gezegenin yaydığı ışığı, güneş ışığından süzerek analiz etti ve gezegen yıldızının arkasına geçtiğinde ışığının nasıl değiştiğini gözlemledi.

Çapı yaklaşık Dünya’nın iki katı olan bu kayalık gezegenin yıldızına bakan tarafında yüzey ısısı 2 bin santigrat derece civarında bulunuyor.

AA


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107