“”Karadeniz dağlarındaki pınarların yüzde 50’si kurudu”

Çevre
19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof.  Dr. Yusuf Demir, Türkiye’nin son 20-30 yılda sulak alanlarının yaklaşık yüzde  40’ını kaybettiğini belirterek, “K...
EMOJİLE

19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof.  Dr. Yusuf Demir, Türkiye’nin son 20-30 yılda sulak alanlarının yaklaşık yüzde  40’ını kaybettiğini belirterek, “Karadeniz’in dağlarındaki pınarların yüzde 50’si  kurumuş durumda. Uludağ’ın eteklerine bakın pınarlarda ciddi sorunlar var.” dedi.

Demir, Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde  gerçekleştirilen bir etkinliğe katılmak üzere geldiği kentte, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, küresel ısınmaya karşı duyarlı bir toplum olmanın önemine  vurgu yaptı.

Gelecek nesillere susuzluk tehdidini anlatacak ve buna karşı tedbir  alacak ülkesel politika merkezi kurulmasını öneren Demir, yerel yönetimlerin de  alacağı önemli tedbirler bulunduğunu, ciddi anlamda çalışması yapılması  gerektiğini söyledi.

 “Ürün deseni kuzeye kayar”

Demir, önlem alınmaması durumunda ülkenin 30 yıl sonrasının tehlike  altında olduğunu ileri sürerek, şöyle konuştu:

“Türkiye’yi bekleyen en önemli tehlike, hızlı bir şekilde sıcaklıklık  limitleri artıyor ve kuraklık riski ile karşı karşıyayız. Güneyden kuzeye doğru  giden bir kuraklık var. 30 yıl sonra böyle devam ederse Türkiye’nin her  bölgesinin kuraklıkla karşı karşıya gelme ihtimali var. En büyük tehlikemiz bu.  Bu durum, beraberinde, kuraklığı yaşayan bölgelerdeki ürün deseninin kuzeye  kaymasını getirir. Örneğin pamuğun, fındığın ve çayın Türkiye’den uzaklaşması  gibi milli ürünlerimizin bile elimizden çıkması riskini beraberinde getiriyor.  Bursa’nın doğası ve iklimi değişirse, dağlarına düşecek karın hem miktarı azalır  hem de o karın dağlarda kalma süresi değişir çünkü kış periyodunu kısaltırsınız,  buradaki turizmi öldürürsünüz.”

Kuzeye doğru giden kuraklığın su kaynaklarını bitireceğini dile  getiren Demir, “Karadeniz’in dağlarındaki pınarların yüzde 50’si kurumuş durumda.  Uludağ’ın eteklerine bakın, pınarlarda ciddi sorunlar var. Türkiye son 20-30  yılda sulak alanlarının yaklaşık yüzde 40’ını kaybetti. Bizim o eski kuşlarımızın  yaşadığı güzel göllerimiz kurumaya başladı. Bunları eğer biz bugünden görmez,  tedbir almazsak 20-30 sene sonra bu ülkede bir tane kuşun yaşayabileceği sulak  alan kalmaz.” dedi.

Demir, ülkenin en önemli su kaynağının Dicle ve Fırat olduğuna dikkati  çekerek, “Türkiye’nin su kaynağının yaklaşık yüzde 40’ın teşkil ediyor. Dicle ve  Fırat’ın üzerine oynanan oyunlar, Türkiye’nin elindeki toplam 112 milyar metreküp  suyun yaklaşık 40 milyar metreküpünün Türkiye’den alınmasıdır. Bunun Türkiye’nin  elinden gitmesi demek kişi başına düşen suyun 800 metreküplere inmesi demektir.”  ifadesini kullandı.-Milliyet