Geleceğimiz bu çimenlerde

Çevre
Bilimsel Kültürel ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (TÜBİKAM), karbonu emerek küresel ısınmayı önleyen fil çimeni ve sorgum bitkilerinin ekiminin desteklenmesi için çalışma başlattı. TÜBİKAM Başkanı P...
EMOJİLE

Bilimsel Kültürel ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (TÜBİKAM), karbonu emerek küresel ısınmayı önleyen fil çimeni ve sorgum bitkilerinin ekiminin desteklenmesi için çalışma başlattı.

TÜBİKAM Başkanı Prof. Dr. Alemdar Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atmosferdeki her karbondioksit molekülünü soğurabilme özelliğine sahip 4C enerji bitkilerinden fil çimeni ve sorgumun, aynı zamanda yüksek biyokütle özellikleriyle enerji üretimi için ana hammadde olduklarını söyledi.

Bu bitkilerin 3-4 yılda büyüdüklerini ve 17 kök saldıklarını anlatan Yalçın, enerji bitkilerinin büyüdükten sonra odun yerine sobada yakıt olarak ya da Almanya’da olduğu gibi santrallerde elektrik üretiminde kullanılabildiğini ifade etti.

Sorgum bitkisinden şeker üretildiğini de dile getiren Yalçın, AB ülkeleri, ABD, Brezilya, Avustralya, Çin, Hindistan gibi ülkelerde yapılan çalışmalarla bu bitkinin, biyobenzin üretiminde şeker kamışı gibi çok başarılı şekilde kullanılabileceğinin belirlendiğini bildirdi.

Fil çimeni ve sorgum ekiminin, çevre kirliliğinin önlenmesi açısından da önemli olduğuna işaret eden Yalçın, ”Karbon emisyonu sıfır, çevreyi kirletmiyor. Termik santrallerde yakılan kömür, karbon oranını artırıyor ve bu durum büyük kirlilik oluşturuyor. Oysa bu bitki zaten karbonu emiyor. Bunun için de küresel ısınmayı, ani ısınma ve soğumaları önlüyor. Bunlar çok önemli çevreci bitkiler” diye konuştu.

Bu bitkilerin kök yapısı itibariyle erozyonu da önlediğine işaret eden Yalçın, çok fazla toprak özelliği ve su istemeyen bu bitkilerin İç Anadolu ile Güneydoğu’nun çorak iklimine uygun olduğunu kaydetti.

”TÜRKİYE’YE SOLUK ALDIRACAK PROJE”

Fil çimeninin daha önce Konya’da deneme ekiminin yapıldığını ve olumlu sonuçlar alındığını ifade eden Yalçın, bu nedenle uygulamaya Konya’dan başlanılabileceğini söyledi. Yalçın, ”Sıfır emisyonlu alternatif enerji bitkisi projesini, Konya’da bir belediyeyle uygulayalım istiyoruz. Teklifleri karşı tarafa ilettik. Onlardan gelen önerilere göre somut projeler haline getireceğiz” dedi.

Malatya’nın da pilot uygulama için uygun olduğunu belirten Yalçın, ”En çok meşe ve çam kesilen bölge, Doğu ve Güneydoğu bölgesi. Buradaki ağaç kesimine son vermek, istihdam oluşturmak açısından bu bölge seçilebilir. Bu nedenle Malatya’nın Arguvan Kaymakamlığı’na bu bitkilerin ekimi için öneride bulunduk. Gerekli bilgileri kendilerine ilettik” diye konuştu.

Antalya bölgesindeki özel sektörden bir grubun da projeyi denemek için kendilerine başvurduğunu dile getiren Yalçın, amaçlarının valilikleri, kaymakamlıkları, belediyeleri bilgilendirerek, bitkilerin ekiminin yaygınlaştırılması olduğunu kaydetti.

Türkiye’deki kullanılmayan Hazine arazilerine de ekimin yapılabileceğini dile getiren Yalçın, bunun ”Türkiye’ye soluk aldıracak projelerden birisi” olduğunu sözlerine ekledi.

mylife