Doğalgaza alternatif olabilir mi?

Çevre
Türkiye, enerji ihtiyacının büyük bölümünü ithalatla karşılıyor. Önemli ithal girdilerin başında da doğalgaz geliyor. Uzmanlar, yeni teknolojiye sahip düşük karbondioksit salınımlı termik santrallerin...
EMOJİLE

Türkiye, enerji ihtiyacının büyük bölümünü ithalatla karşılıyor. Önemli ithal girdilerin başında da doğalgaz geliyor. Uzmanlar, yeni teknolojiye sahip düşük karbondioksit salınımlı termik santrallerin, doğalgaza alternatif olabileceği görüşünde.

Türkiye’de kullanılan enerjinin yüzde 74’ü ithal ediliyor. İthalat için ödenen miktar 60 milyar dolar. Doğalgaz ve petrolün ithalatta payı büyük.

Sürdürülebilir gelecek konusunda çalışan uzmanlar, Türkiye’nin enerji üretiminde çeşitlilik yaratmasını savunuyor:

BM Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Argüden,  "Elbette ki kaynak çeşitliliğini yaşamamız lazım. Tek kaynağa bağlı enerji de ülkenin riskini arttıran bir unsur" derken İzmir Ekonomi Üniversitesi öğretim üyesi YRD. Doç. Dr. Mehmet Ege Biresselioğlu, "Kömür teknolojisi eskisi gibi değil daha da gelişmiş durumda. Yapılan son yatırımlarda yeni teknolojiler kullanılıyor. Kömür doğru tesislerde doğru teknolojilerle kullanıldığında oldukça faydalı ve çevreye zararı her geçen dönem azalıyor" şeklinde konuştu.

İskenderun’da kurulu olan Türk-Alman ortak girişimi Sugözü Termik Santrali de verimliliği ve çevre politikalarıyla öne çıkıyor.

İSKEN Genel Müdürü Dr. Sırrı Uyanık, "Yüzde 40 verimlilikle çalışıyoruz. Çok az bir kaynakla çok fazla bir çıktıyı almaya çalışıyoruz.. Yörede tamamen benimsenen ve yöreyle bütünleşmiş kucaklaşmış politikalarımız, projelerimiz var. Halkımız, ilgilenen isteyen herkes Türkiye’nin her tarafından gelip tesisimizi izleyebilir" dedi.

AA