2400 Yıllık Kay Mezara Nano Teknolojili Koruma

Çevre
Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan’da bulunan kaya mezarlarının ”nano teknoloji” kullanılarak korunması projesi TÜBİTAK tarafından kabul edildi. Dalyan’da bulunan ve ...
EMOJİLE

Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan’da bulunan kaya mezarlarının ”nano teknoloji” kullanılarak korunması projesi TÜBİTAK tarafından kabul edildi.

Dalyan’da bulunan ve 3 bin yıllık tarihi geçmişi olduğu bildirilen Kaunos Antik Kenti’nde kazı çalışmalarına başlandı.

Kaunos kazı çalışmaları ekibinde görev alan Arkeolog Erkan Kart, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, 3 bin yıllık tarihi geçmişi olan Kaunos Antik Kenti’nde, 1966 yılında başlayan arkeolojik araştırmalar ve kazı çalışmalarının Prof. Dr. Cengiz Işık başkanlığında, farklı bilim dallarından oluşan yaklaşık 40 kişilik ekip ve teknik personel tarafından sürdürüldüğünü söyledi.

Bu yılki kazı çalışmalarının önemli bir bölümünü, Roma döneminin ticari faaliyetlerinin gerçekleştirildiği Bazilika, Hamam, Agora ve Demeter Kutsal alanın oluşturduğunu belirten Kart, ”Bazilika”, Roma döneminde hem alışveriş alanı hem de hukuki, ticari ve adli yargı organlarının işlem gördüğü bina olarak biliniyor. Diğer taraftan kaya mezarlarını koruma projesi de Eylül ayında hayata geçirilmeye başlanacak”dedi.

Erkan Kart, ”çalışmaların, öngörülen program çerçevesinde Bazilika, Hamam, Agora ve Demeter Kutsal Tapınağı’ndan oluştuğunu ifade ederek, ”Kazı çalışmaları, konservasyon, restorasyon, arkeolojik park çalışmaları ve alan düzenlemeleri gibi farklı çalışma alanlarında gerçekleştiriliyor. Bundan sonra buranın çizimini yaparak hem restorasyon hem de kazı çalışmalarımızı nasıl yönlendireceğimizi belirleyeceğiz”diye bildirdi.

KAYA MEZARLARINI KORUMA PROJESİ

2 bin 400 yıllık kaya mezarlarının ”nano teknoloji” kullanılarak koruma altına alınması amacıyla Kaunos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık tarafından TÜBİTAK’a sunulan projenin kabul edildiğini anlatan Kart, şunları söyledi:

”Kaunos kazı çalışmalarının dışında büyük bir projeye daha başlayacağız. Kaya mezarlarını güneş, yağmur ve diğer doğa olaylarının verdiği zararları minimuma indirmek amacıyla bir çalışma yapılacak. Kaya mezarlarını koruma projesi kapsamındaki projemizi TÜBİTAK değerlendirdi ve kabul gördü. Kazı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık hocamızın, daha önceki yıllarda hazırlamış olduğu raporlar dahilinde konservasyonlar sağlanacak. Bu çalışmalar Eylül ayında başlayacak, üç yıllık alt çalışma ve hazırlık oluşturulacak. Burada yürütülecek olan çalışmalar yaklaşık 10 yıl sürecek.”

AA