Farklı bir dünya Sualtı

Su Sporları
Erhan Balıkçı’nın haberi   Bu kabusu yıllık izinlerinizde ya da hafta sonları benzersiz bir serüvene dönüştürmeniz mümkün. Maviliklere daldığınızda, sıkıntılar, üzüntüler, problemler h...
EMOJİLE

Erhan Balıkçı’nın haberi  

Bu kabusu yıllık izinlerinizde ya da hafta sonları benzersiz bir serüvene dönüştürmeniz mümkün.

Maviliklere daldığınızda, sıkıntılar, üzüntüler, problemler hepsi suyun üstünde kalır. Sizle kalan, yalnızca çevrenizi saran sualtı dünyasının rengarenk sakinleri… Türkiye denizlerinin altında o kadar çok doğa harikası ve tarih varki, bir kere dalmanız bile sualtını sizin için bir tutku haline getirecektir.

Kimler tüplü dalış yapamaz?

14 yaşını doldurmuş yüzme bilen sağlıklı her birey tüplü dalış yapabilir. Dalışlara başlamadan önce tam teşekküllü sağlık kontrolünden geçmenizi tavsiye ederiz.

Nerelerde eğitim alabilirim?

Türkiye Scuba’nın eğitimini yaşadığınız bölgede ya da tatil için gittiğiniz yerde, dalış kulüplerinde, özel dalış merkezleri ve üniversite kulüpleri gibi birçok kuruluşta bulabilirsiniz. Yapmanız gereken Türkiye Sualtı Sporları’na kayıtlı birini seçmek.

Eğitim ne kadar zaman alır?

Teorik dalış eğitimi ortalama 8 saat sürer. Pratik eğitimle birlikte eğitmen eşliğinde sığ denizlerde dalışa başlayabilirsiniz. Ortalama haftalık bir eğitimin sonunda siz de sertifikalı bir dalgıç olabilir ve derinlere inebilirsiniz.

Maaliyeti ne kadar?

Eğitimin maaliyeti, kalitesine, yoğunluk programına ve kursun verildiği bölgeye göre değişir. Bununla beraber ortalama kurs ücretleri 200-400 TL aralığında. Dersler esnasında, dalış ekipmanlarının tamamı, ücret alınmadan kurumunuz tarafından temin edilir.

Zamanım yok, dalıp çıksam?

Keşif dalışları, su altı dünyasını hızlı keşfetmek isteyenler için biçilmiş kaftan. Alacağınız kısa bir brifingin ardından, eğitmenlerle en fazla 5-6 metre derinliklerde 15-30 dakikalık eşsiz bir sualtı gezisine çıkabilir, elinizle balıkları besleyip onlarla beraber yüzebilirsiniz.

Dalış ekipmanları

Tank (Tüp)

İçinde kompresörle sıkıştırılmış normal hava bulunur.

Tavsiye: Çok sık dalmayı planlamıyorsanız bu ekipmanı satın almak yerine kiralamanız daha avantajlı.

Günlük kiralama bedeli: 20-30 TL

Maske

Ekipmanın en önemli parçasıdır. Maske hava boşluğu oluşturarak suyun altında da görmenizi sağlar.

Tavsiye: Slikon malzemeden olmalıdır. Camları AB standartlarında tripleks (Tempred glass) malzemeden olmalı .

Fiyat aralığı: 50-150 TL

Elbise

Soğuk su, ısıyı havadan 20 kat daha hızlı iletir. Dalgıç kıyafeti bu soğuğa karşı yalıtımı sağlar. Üç çeşit dalış kıyafeti vardır. Bunlar kuru, ıslak ve yarı ıslak.

Tavsiye: Yazın Türkiye’de denizler oldukça sıcak olsa da, 20 metre aşağıda üşüyebilirsiniz. Sizler için tercih edilebilecek model yarı ıslak olandır. Elbisenin fit olmasına dikkat edin, çok sıkı olması hareketlerinizi ve solunumunuzu kısıtlayabilir.

Fiyat aralığı: 200-500 TL

Palet

Havadan çok daha yoğun bir ortamda rahat ve hızlı seyahat edebilmenize olanak sağlar. Kapalı paletler çıplak ayak üzerine giyilir; açık topuk veya ayarlanabilir paletler ise özel bir patikle giyilir.

Tavsiye: İyi bir çift ayakkabı gibi ayağınıza tam oturması lazım, ne çok gevşek ne çok sıkı.

Fiyat aralığı: 50-400 TL

Denge yeleği

Sırt çantası gibi giyilir. Tankı destekler. En önemli işlevi, su içinde konumunuzu kontrol etmenizi sağlar. Üzerindeki kontrol mekanizmasıyla iç mesaneye hava aktarırsanız, sizi yüzeye doğru yükseltir. Mesaneden hava verdiğinizde dibe batırır.

Fiyat aralığı: 400-1000 TL

Basınç ve derinlik göstergesi

Bu ekipmanda bulunan bir gösterge tankta kalan hava miktarını, diğeri de derinliği gösterir.

Fiyat aralığı: 300-500 TL

Ahtapot

Birincil regülatörün arızalanması durumunda ya da başkaları tarafından kullanılabilmesi için tasarlanmıştır. Yedeği mevcuttur.

Fiyat aralığı: 200-300 TL

Regülatör takımı

Suyun altında nefes almanızı sağlar. 1. kısım tüpteki yoğun havanın basıncını düşürür. 2. kısım ise borudaki havayı ciğerlere rahatlıkla çekebilmeye sağlar.

Toplam fiyat aralığı: 300-1000 TL

EN İYİ 4 DALIŞ BÖLGESİ

Ülkemizin nadide güzellikleri, üç tarafımızı çevreleyen denizlerde saklı. Yalnızca belgesellerde görebileceğiniz deniz canlıları ve tarihi batıklarıyla en iyi dalış bölgelerini sizin için derledik.

SAROS ÇANAKKALE

Toplar Burnu: Erikli ve İbrice arasında kalan bu kayalık, ismini çevrede bol görünen tarihi top güllelerinden alıyor. 30 metreye, dik bir duvar gibi inen bu mekânda iri mercanlar ve dev orkinosları görmek mümkün.

AYVALIK BALIKESİR

Melina Adası Batı Yüzü: Melina Adası, öğrenci ve deneyimli dalıcılar için güzel bir yer. Ada çevresinde 19 metreye kadar devam eden dik bir duvar bulunur. Derinlik, Midilli istikametine doğru 40 metrelere kadar iniyor. Balık ve kaya manzaralarını görebileceğiniz bu merkezde, her havada dalış yapılabilirsiniz.
Farklı bir dünya Sualtı
ERHAN BALIKÇI   –   07.07.2012
BODRUM MUĞLA

Kurt Burnu: Hem tecrübeli, hem başlangıç dalışı yapacak olanlar için ideal bir nokta. Kaya oluşumları 3 metreden başlayıp, 20-30 metreye kadar iniyor. Kaya balıkları, orfoz, deniz yıldızı, deniz hıyarı ve kırık amfora parçaları görebileceğiniz bu mekanda, eski bir Fenike gemisine ait çapa bulunuyor.

KAŞ ANTALYA

GÜVERCİN ADASI: 5-22 Metre. Burada 3 yıl önce Dalış Okulları tarafından özel batırılan saç tekne ve ağaç batık bulunuyor. Bölgede genelde ahtapot, müren, karagöz, orfoz, sinarit, vatoz, akya gibi balık çeşitlerini görebilirsiniz. Tüm seviyedeki dalıcılar için ideal bir dalış bölgesi.

Zaman