Şike Cezası Şahıslara Kesildi

Spor Güncel
TFF Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, kamuoyunun merakla beklediği şike ve teşvik primi soruşturması kapsamındaki cezaları açıkladı. Kararlar, Futbol Federasyonu’nun internet sitesinden pazar ...
EMOJİLE

TFF Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, kamuoyunun merakla beklediği şike ve teşvik primi soruşturması kapsamındaki cezaları açıkladı.
Kararlar, Futbol Federasyonu’nun internet sitesinden pazar gecesi saat 02.30 sularında 71 madde halinde duyuruldu. 3 Temmuz’dan bu yana devam eden süreçte Etik Kurulu’nun hazırladığı 720 sayfalık raporu değerlendiren Kurul, disipline sevk edilen 55 zanlıdan 10’una ceza verdi. Dört büyüklerin de adının geçtiği 16 kulüp suçsuz bulundu. F.Bahçe asbaşkanları İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu’nun da aralarında yer aldığı 8 şüpheliye ‘teşebbüs’ten, 2’sine ise ‘maç sonucunu etkilemek’ten ceza geldi.

Metris Cezaevi’nde tutuklu yargılanan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım suçsuz bulunurken, ceza gerekçelerindeki çelişkili ifadeler dikkat çekti. İstanbul Büyükşehir Belediyesporlu eski futbolcu İbrahim Akın ile iddianamede Akın’a para götürdüğü öne sürülen Sivasspor yöneticisi Ahmet Çelebi için "Fenerbahçe-Belediye müsabakasının sonucunu etkilemekten" ifadesi kullanıldı. Maçta sahanın ‘temiz’ olduğunu belirten Kurul, Akın’a 3, Çelebi’ye ise 2 yıl hak mahrumiyeti cezası verdi. Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’nun Trabzonlu üyesi Yusuf Reha Alp’in karara ilişkin görüşü ise şöyle oldu: "Yusuf Turanlı’ya parayı Ahmet Çelebi’nin verdiğini düşündüğümüz için, Ahmet Çelebi’ye ceza verdik. ‘Ahmet Çelebi’ye parayı kim verdi?’ derseniz; orasını bilemiyoruz."

TFF Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, merakla beklenen şike ve teşvik primi soruşturması kapsamındaki cezaları açıkladı. Kararlar, Futbol Federasyonu’nun internet sitesinden pazar gecesi saat 02.30 sularında 71 madde halinde duyuruldu. 3 Temmuz’dan bu yana devam eden süreçte Etik Kurulu’nun hazırladığı 720 sayfalık raporu değerlendiren PFDK, kuruma sevk edilen 55 zanlıdan 10’una ceza verdi. Fenerbahçe’nin de adının geçtiği 16 takımdan hiçbirine ceza kesilmedi. Fenerbahçe Asbaşkanları İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu’nun da aralarında yer aldığı 8 şüpheliye teşebbüsten, futbolcu İbrahim Akın ile menajer Ahmet Çelebi’ye maç sonucunu etkilemekten ceza geldi. Metris Cezaevi’nde tutuklu yargılanan F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım ise suçsuz bulundu.

Disiplin Kurulu üyeleri; Manisa, Beşiktaş, Buca, Bursaspor, Eskişehir, Galatasaray, Gençlerbirliği, İstanbul BB, Kardemir Karabük, Kasımpaşa, Kayseri, Konya, Ankaragücü, Sivas ve Trabzon’un ceza almaması hususunda oybirliğiyle uzlaştı. Ancak F.Bahçe’ye dair bazı müsabakalarda oybirliği sağlanamadı. Gençlerbirliği–F.Bahçe (2-4), Eskişehir–Trabzon (0-0), F.Bahçe-İBB (2-0) ve Fenerbahçe-Ankaragücü (6-0) karşılaşmalarını masaya yatıran PFDK, 5’e 2 ‘oyçokluğu’yla cezaya yer olmadığı kanaatine ulaştı. Aziz Yıldırım’la ilgili 17 maçta ‘oyçokluğu’yla ‘ceza tayinine yer yoktur’ denildi. Ancak G.Birliği-F.Bahçe ve F.Bahçe-İBB maçları kurulu böldü. Yıldırım iki yıl ceza almaktan 4’e 3 oyçokluğuyla kurtuldu. Buna karşın F.Bahçe asbaşkanları İlhan Ekşioğlu’na 3, Şekip Mosturoğlu’na 1 yıl hak mahrumiyeti (müsabakalardan men) geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesporlu eski futbolcu İbrahim Akın ile iddianamede Akın’a para götürdüğü öne sürülen Sivasspor yöneticisi Ahmet Çelebi için, "Fenerbahçe-İBB müsabaka sonucunu etkilemekten" ifadesi kullanıldı. İbrahim Akın 3, Ahmet Çelebi 2 yıl hak mahrumiyetine uğradı. Gençlerbirliği’nin eski kalecisi Serdar Kulbilge, Eskişehirspor Kulübü’nün eski sportif direktörü ve futbolcusu Ümit Karan 2’şer yıl, Fenerbahçe Kulübü Altyapı Koordinatörü Cemil Turan, Gençlerbirliği eski yardımcı antrenörü Cengiz Demirel, menajerler Mehmet Şen ile Yavuz Ağırgöl ise 1’er yıl hak mahrumiyetiyle cezalandırıldı. Disiplin Kurulu, soruşturmada adı geçen çok sayıda kişi için ‘ceza tayinine yer olmadığına’ hükmetti.

AVRUPA BASINI, ‘TÜRKLER KANUNLARI KENDİLERİNE GÖRE DÜZENLEDİ!’ DEDİ; GÖZLER TAHKİM VE UEFA’DA

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’nun kararları, Avrupa basınında da geniş yankı buldu. İngiliz The Guardian, "Türkiye Futbol Federasyonu, şike skandalı sonrası kulüpleri cezalandırmadan serbest bıraktı." başlığını kullandı. İtalyan gazetesi Corriere dello Sport’un yorumu şöyle oldu: "Türkler kanunları kendilerine göre düzenlediler. UEFA’nın vereceği karar merak konusu." Alman Der Tagespiegel ise ironik cümleler kurdu: "Türkler harika işler yapıyorlar. Türk futbol tarihinin en büyük rüşvet skandalı büyük bir incelikle çözüldü." İngilizlerin bir diğer yayın organı Daily Mail’de şu değerlendirmede bulunuldu: "Türkiye şike skandalını çözdü: İki oyuncu yasaklı, Fenerbahçe temiz."

H.Fahri Gültekin başkanlığındaki PFDK’nın açıklamasıyla Tahkim Kurulu’nun kararları önem kazandı. Ceza alanlar, şimdi Tahkim’e itiraz edip yürütmenin durdurulmasını talep edebilir. TFF tarafından Disiplin Talimatı’nın 58. maddesinin değiştirilmesi ve 105’inci maddenin eklenmesine onay verdiği iddia edilen UEFA’ya, Etik Kurulu raporunun Türkçe ve İngilizce olarak gönderildiği, Disiplin Kurulu’nun kararların da tercüme edilerek yollandığı bildirildi. Gerekçenin daha sonra gideceği kaydedildi. Gözler şimdi Türkiye’deki kararlara tepkisi merak edilen UEFA yönetim kuruluna çevrildi.

Aziz Yıldırım’dan ‘takımı ligden çekeriz’ iması

Disiplin Kurulu’nun suçsuz bulduğu Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, ‘Fenerbahçe Operasyonu’nda sona yaklaşıldığını iddia etti. Kulübün internet sitesinden açıklama yapan Yıldırım, "Kararlar, Aziz Yıldırım ve arkadaşlarının haklılığını bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Hukukun gücü yerine gücün hukukunu uygulamaya kalkanlar sipariş kararlarla 58. maddeyi değiştirmiş, başından beri haykırdığımız üzere ‘kulüple başkan ve yöneticilerini’, ‘kulüple taraftarını’ ayırarak ‘böl ve yönet’ prensibini hayata geçirme hedeflerini açıkça gözler önüne sermişlerdir." dedi. Birkaç yöneticisinin günah keçisi ilan edildiğini öne süren Yıldırım şöyle devam etti: "Adı geçen tüm yöneticiler kendileri istedikleri sürece yeni dönemde de Fenerbahçe’de görev alacaklardır. Kulüplerin temiz olduğuna karar verip, başkan ve yöneticilerini suçlamaya kalkmak, planlı bir operasyon ötesinde açık bir hukuk cinayetidir. Fenerbahçe yönetimi bu adil olmayan düzende ve aynı uygulamaların devamı halinde futbol takımını ‘Yarışmaktan alıkoymak’ kararı da dahil olmak üzere bir takım yaptırım ve kararları kongre sonrası genel kuruluna götürmekten kaçınmayacak olgunluk ve kararlılıktadır."

Hak mahrumiyeti cezası alan isimler

İLHAN EKŞİOĞLU, 3 yıl (Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı): Eskişehirspor-Trabzonspor (22 Nisan 2011, 0-0) Gençlerbirliği-Fenerbahçe (7 Mart 2011, 2-4), Fenerbahçe-Ankaragücü (15 Mayıs 2011, 6-0) maçlarının sonucunu etkilemeye teşebbüs.

ŞEKİP MOSTUROĞLU, 1 YIL (Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı): Eskişehirspor-Trabzonspor (22 Nisan 2011, 0-0) maçı sonucunu etkilemeye teşebbüs.

CEMİL TURAN, 1 YIL (Fenerbahçe Kulübü Altyapı Koordinatörü): F.Bahçe-Ankaragücü (15 Mayıs 2011, 6-0) müsabaka sonucunu etkilemeye teşebbüs.

İBRAHİM AKIN, 3 YIL (İstanbul Büyükşehir Belediyesporlu eski futbolcu): Fenerbahçe-İBB (1 Mayıs 2011, 2-0) maçı sonucunu etkilemek.

AHMET ÇELEBİ, 2 YIL (Sivasspor Kulübü yöneticisi): Fenerbahçe-İBB (1 Mayıs 2011, 2-0) müsabaka sonucunu etkilemek.

ÜMİT KARAN, 2 YIL (Eskişehirspor Kulübü eski sportif direktörü ve futbolcusu): Eskişehirspor-Trabzonspor (22 Nisan 2011, 0-0) maçı sonucunu etkilemeye teşebbüs.

SERDAR KULBİLGE, 2 YIL (Gençlerbirliği eski kalecisi): Gençlerbirliği-Fenerbahçe (7 Mart 2011, 2-4) müsabaka sonucunu etkilemeye teşebbüs.

CENGİZ DEMİREL, 1 YIL (Gençlerbirliği eski yardımcı antrenörü): G.Birliği-Fenerbahçe (7 Mart 2011, 2-4) müsabaka sonucunu etkilemeye teşebbüs.

YAVUZ AĞIRGÖL, 1 YIL (Menajer olduğu belirtiliyor): Fenerbahçe-Ankaragücü (15 Mayıs 2011, 6-0) müsabaka sonucunu etkilemeye teşebbüs.

MEHMET ŞEN, 1 YIL (Menajer olduğu belirtiliyor): Gençlerbirliği-Fenerbahçe (7 Mart 2011, 2-4) maçı sonucunu etkilemeye teşebbüs.

KONU İLE İLGİLİ GÖRÜŞLER

BUNLARI EN BAŞTA SÖYLEYECEKLERDİ (Hakan Şükür/Eski milli futbolcu, AK Parti İstanbul Milletvekili): 1 sene boyunca çok farklı şeyler yaşandı. En yetkili mercilerden daha önce duyduğumuz şeyleri daha sonra çok farklı duymaya başladık. Hoş olmadı. Bunları ya başta söylemeyeceklerdi ya da sonrasında bunlar olmayacaktı. Güven duygusunun yaklaşık bir yıldır spor dünyasında çok iyi kullanılmadığı gerçeği de var. Umarım hayırlı olur. Bu karara saygı duymak zorundayız. Bundan sonraki süreç daha zor geçecek. Herkes hakkını UEFA nezdinde arayacak. Herkes UEFA’nın nasıl bir karar vereceğine odaklanmış olacak. Futbolun bu kadar kirlenmesine, farklı söylemlerle buralara gelmesine üzüldük. Bundan sonrası için sağlam temeller atılmalıdır. Ama gördüğüm kadarıyla o da olmuyor. Netice itibarıyla aklıselim kazanır. Bu tip kurumların karar verirken neyi dikkate aldıklarını bilmek isterim. Kapalı kapılar ardında karar alınıyor. Ama açıklayıcı bir şey olacağını ümit ediyorum.

TÜRK FUTBOLU PÜRÜPAKMIŞ! (Mehmet Ali Birand/G.Saray bağımsız yönetim kurulu üyesi-Gazeteci): Federasyon kendine verilen görevi yerine getirdi. Böylece hem uluslararası kurallara ters düştü hem de kamu vicdanına aykırı garip bir karar aldı. Demek ki savcının binlerce sayfalık iddianamesi bomboşmuş, yalanla dolanla doluymuş ve Türk futbolu yıllardan beri pürüpakmış. Bütün yalan rüzgarını estiren de bir iki kişiymiş. Komik üstü bir durumla karşı karşıyayız.

TÜRKİYE KARARA ALIŞTIRILDI (Hakan Ünsal/Galatasaraylı eski futbolcu): Daha önceden söylenenler doğruymuş. Benim için şaşırtıcı olmadı. Çünkü bu aylar öncesinde söylenerek insanlara empoze edilmişti, herkes buna alıştırılmıştı. Mantıken yanlış bir karar. Kulüp yöneticisi zaten kulübün temsilcisidir. Bunlar onu bağlamaz gibi bir mantık doğru değil. Bu cezalarla "Bundan sonra şike teşvik yapılacaksa direkt olarak yapabilir. Yürüyün." mesajını verdiler.

KAOS BİTMEDİ, YENİDEN BAŞLADI (Remzi Kazmaz/Eski PFDK üyesi): Bu karar kaosu bitirmedi. Yeni bir kaosu başlattı. Verilen bu karar hukuki değil. TFF, aylardır hiçbir kulübe ceza vermeyeceği konusunda basına demeçler verdi. Ardından Başbakan’ın da aynı şekildeki söylemiyle zaten hiçbir kulübe ceza verilemeyeceği olayı kesindi. Kafalarda alınan karar ve gerekçeli karar etik değildir. Kaos yeniden başlatılmıştır. 58. madde değişerek hiçbir kulübe ceza vermeme anlayışı vardır. Bunun sebebi maddidir. Bu hukukla, bu kararla UEFA ve FIFA ile karşı karşıya kalacağız. "Şike sahaya yansımadığından dolayı şike değildir." diyen kişi (Engiz Tuzcuoğlu’nu kastediyor) Tahkim Kurulu’nun başkanıdır.

SAVCI VE POLİSİN EMEĞİNE YAZIK! (Kemal Ulusu/Eski Futbol Federasyonu Başkanı): Polisimiz, savcılarımız demek ki boşuna zaman harcamış. Emeklerine yazık olmuş. Mahkemelerin sonucunda ne çıkacağını çok merak ediyorum. "Acaba Fenerbahçe-TFF ve UEFA arasında gizli anlaşma mı var?" sorusu da akıllara gelmiyor değil. Yani adeta ajanların yer aldığı filmler gibi bir senaryo! Koca gün sanki çuvala girmiş gibi kararlar gece yarısı açıklanıyor. Sebep; korku mu, tepki mi? Bu durum, kararlardan ne kadar endişeli ve huzursuz olduklarını ispatlıyor. Bir yerde adalet olmadı mı, orada herkes kendi hakkını aramaya başlar. Bu kararlarla bence adalet bitmemiştir, iflas etmiştir. Kabak 2 futbolcunun, 3-5 yöneticinin başına patlıyor, ama şikeye adı karışan futbolcuların, yöneticilerin takımları suçsuz.

MAĞDURLARIN DURUMUNU KİM AÇIKLAYACAK? (Mehmet Bektur/Bucaspor Kulübü Başkanı): TFF’nin futbolda şike ve teşvik primi soruşturmasını yanlış buluyorum, dolayısıyla mahkeme ve savcının yaptığı çıkarımlara TFF katılmadı. O insanlar boşuna yatıyorsa yazık. Süreç sonunda hukukun dediği doğru çıkarsa, mağdurların durumunu kim açıklayacak? Örneğin futbol seyircisinin, Bucaspor’un mağduriyetini kim açıklayacak? Bu yönde bir şey olması durumunda TFF’de yöneticilik yapanlar, ileride konumlarını anlatma konusunda zorlanırlar gibi geliyor. PFDK kararlarıyla Bucaspor, ‘mağdur değil’ denildi. Bunu böyle yorumluyorlarsa, aynı ülkede yaşamıyoruz ya da aynı pencereden bakmıyoruz.

Zaman