Futbolun Tehlikeli Yüzü Irkçılık

Spor Güncel
Derleyen: Bengü Dağlı Günümüz futbolunun baş belalarından biri kuşkusuz ırkçılık… Dünya değişiyor, küreselleşiyor, modernleşiyor ama bu ne yazık ki bu durum bazı kafalara yansımıyor. Hala beyaz-...
EMOJİLE

Derleyen: Bengü Dağlı

Günümüz futbolunun baş belalarından biri kuşkusuz ırkçılık… Dünya değişiyor, küreselleşiyor, modernleşiyor ama bu ne yazık ki bu durum bazı kafalara yansımıyor. Hala beyaz-siyah ayırımı yapılıyor, hala insanların ten rengine, etnisitesine ve dinine bakarak aşağılanma yoluna gidiliyor…

Geçtiğimiz aylarda oynanan Bursaspor-Diyarbakır maçında yaşanan olaylar Türkiye’nin gündemine bomba gibi düşmüştü. Televizyonlar, internet siteleri ve gazeteler bütün bir hafta bu konuya değindi. Hatırlayacağınız gibi Bursasporlu taraftarlar Diyarbakırspor’u hedef alarak "PKK dışarı" diye tezahurat yapmıştı. Bu olaydan sonra Diyarbakırspor Kulübü Başkanı Çetin Sümer, yaşananlar karşısında isyan etmiş bizim PKK ile hiç bir bağımız yok diyerek bu tür tezahuratlarla hep karşılaştıklarını hiçbir siyasi partiyi temsil etmediklerini söylemişti.

Diyarbakırspor‘un bu sene birinci lige çıkmasından sonra neredeyse her maçı taraftar kavgalarıyla ve ayrımcı sloganlarla geçiyor.

Gerek milliyetçilik gerekse futbol konularındaki araştırmalarıyla tanınan Tanıl Bora‘ya göre karşılaşmada adeta bir linç havası vardı. Bora’ya göre ırkçı ve ayrımcı sloganlar karşısında hakemin uyarı çağrıları yaptırmaması da dikkat çekiciydi.

Geçen hafta yaşanan bu olayları “Türk futbolunda neler oluyor?” sorusunu gündeme getirdi. Tam da Hükümet’in "Kürt açılımı" konusunda cesur adımlar atmaya başladığı bu günde yaşanan olaylar kimsenin gözünden kaçmıyor. Haber Türk Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı’nın bu olaydan sonraki yazısı ise Türk futbolundaki bu ayrışmanın ilerde sokakta da yaşanmasından korktuğunu yönündeydi ki, yazı gerçekten hem çok dikkat çekici hem de uyarı niteliğindeydi.

Bizde bu gelişmeler üzerine Türk ve dünya futbolundaki bu ırkçılık tutumunu sizler için araştırdık.

Yıllar önce başlayan ve siyahi futbolculara yönelik gerçekleşen ırkçı eylem ve söylemlerin önüne geçilemiyor. Özellikle Avrupa’da futbol oynayan Afrika kökenli futbolcular ırkçılık olaylarına maruz kalıyor. Siyahi futbolculara yönelik "Maymun", "Pis Maymun" ifadeleriyle, maymun taklidi veya taraftarın çıkardığı maymun sesi, sahalara atılan muz ile "Ormanına geri dön" marşları ırkçılıkta en yaygın kullanılan yöntemlerin başında yer alıyor.

Türk futbolcu Emre Belözoğlu da İngiltere’de futbol oynarken, Türkiye’de ise Sivasspor’un İsrailli futbolcusu Balili ırkçılık suçlamasına maruz kalırken, Ankaraspor’dan De Nigris ise ırkçılık tartışmalarının içinde yer almıştı.

ÖZİL ALMAN MİLLİ TAKIMINI SEÇMİŞTİ

Aslında futbol ve ırkçılık denince çok geriye gitmemize gerek yok. Zira Türk kökenli Alman milli takım oyuncusu Mesut Özil’in geçtiğimiz ay böyle bir saldırıya uğradığını hepiniz hatırlayacaksınız. Almanya’da aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti’nin (NPD) Türk asıllı Alman milli takım oyuncusu Mesut Özil’e sözlü saldırıda bulunması büyük tepki topladı.

NPD sözcüsü Klaus Beier, bir televizyon kanalında katıldığı programda, 20 yaşındaki yıldız futbolcu Mesut Özil’in “gerçek değil, kağıt üzerinde Alman" olduğunu ve milli takım formasını giymeyi hak etmediğini söyledi.

Beier’ın bu ırkçı sözlerine en büyük tepki, Alman Futbol Federasyonu Başkanı Theo Zwanziger’den geldi. Zwanziger, Der Tagesspiegel gazetesine yaptığı açıklamada, “Mesut Özil’in Alman milli takımı oyuncusu olmasıyla gurur duyuyoruz” dedi ve şöyle konuştu:

“Alman Futbol Federasyonu’nun arzuladığı ülke, özgürlük ve hoşgörünün egemen olduğu bağımsız bir Almanya’dır. Böyle bir Almanya’da, NPD’li (nasyonal demokrat) aptalların yaymaya çalıştıkları milliyetçi ve ırkçı düşüncelere yer yoktur.”

Alman Futbol Federasyonu, NPD sözcüsü Beier hakkında ırkçı sözlerinden ötürü dava açmaya hazırlanırken, bunun için önce Mesut Özil ve takımı Werder Bremen’in görüşünü alacaklarını bildirdi.