”LİGDE ŞU ANDA BİR KOPMA BAŞLADI. FENERBAHÇE VE TRABZONSPOR İŞİ BAŞABAŞ GÖTÜRÜYORLAR, KEŞKE İKİ ŞAMPİYON ÇIKSA”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”Yabancı futbolcu sayısının bu kadar yükseltilmesi, bana göre ticari bir bakıştır, spora yönelik bir bakış değildir. Biz kendi gencimize bu noktada büyük imkanlar tanımıyoruz. Yarın milli takımımızı oluşturmakta bile sıkıntı içerisine girebiliriz” dedi.
Başbakan Erdoğan, TRT-1’de yapımcılığını ve sunuculuğunu Ersin Düzen’in yaptığı ve eski futbolcular Sergen Yalçın ve Hakan Şükür’ün de katıldığı, ”1’e 1 Futbol Özel” programının canlı yayın konuğu oldu. Sergen Yalçın’ın, ”Türkiye’de tesisleşme konusunda çok güzel adımlar atılıyor ancak futbolumuz son dönemde yavaş yavaş gerileme dönemine girdi. Bunun en büyük nedenini, oyuncu yetiştirme konusunda büyük problemler yaşanmasına bağlıyorum. Özellikle yabancı oyuncuların büyük takımlarda bol kullanıldığı bir ülkede, Türk gençleri nasıl yükselecek ve büyük takımlarda oynayacaklar?” sorusuna Erdoğan, ”Bu soru hakikaten zor, çünkü siyasi boyutu var. Futbolda eğer dünya standardında bir yere varacaksak, bizim yabancı futbolcu noktasında bu sayının bu kadar yükseltilmesi, bana göre ticari bir bakıştır, spora yönelik bir bakış değildir. Ticaridir, niye? Çünkü ‘Tribünler bu marka isimlere geliyor’ havası var. Dolayısıyla biz kendi gencimize bu noktada büyük imkanlar tanımıyoruz. Yani yarın milli takımımızı oluşturmakta bile sıkıntı içerisine girebiliriz” yanıtını verdi.
Arjantin ve Brezilya’nın, futbolda bir anlamda sanayi haline geldiğine dikkati çeken Erdoğan, bu ülkelerin birçok ülke ligine futbolcu ihraç ettiğini hatırlattı. Brezilya ve Arjantin’in bu başarısını, cadde kenarlarındaki futbol sahalarının çokluğuna bağlayan Erdoğan, ”Türkiye’nin, bu ülkeleri çok iyi incelemesi lazım. Futbol federasyonunun bunlar üzerinde çok iyi bir çalışma yapması lazım. Altyapıysa biz zaten devlet olarak bu işe gireceğiz ama kulüplerin de bu işe ayrıca girmesi lazım. Türkiye olarak bizler ülkemizde yüzlerce sentetik çim sahaları yaptığımız zaman çekirdekten itibaren gelecek kuşakları yetiştirebiliriz” dedi.
Erdoğan, İspanya Birinci Futbol Ligi’nin (La Liga) başarılı takımı Barcelona’yı örnek göstererek, bu takımın futbolcu altyapısına verdiği öneme değindi. Erdoğan, ”Buna benzer altyapı bizim takımlarda var mı? Maalesef yok. Geçmişte biraz yöneldiler, o dönemlerde de sizler çıktınız” dedi.
Yerli teknik direktörlerin başarısına da değinen Erdoğan, milli takımın Şenol Güneş’le dünya üçüncülüğü yaşadığını, Fatih Terim ve Mustafa Denizli’yle de başarılar yakalandığını hatırlattı. Spor Toto Süper Lig’de ilk üç sırada yer alan takımların başlarındaki teknik direktörlerin de yabancı olmadığına dikkati çeken Erdoğan, kulüplerin de belli deneyimlerden sonra ders aldığını ifade etti. Erdoğan, ”Takımlarımızda bu kadar yabancı futbolcu bulunmasını doğru bulmuyorum. Bir defa kendi ülkemizde futbolu kendimize sevdirmeliyiz. Kendi halkımız kendi gencini izlesin. Çünkü orada oynayabilecek olan her yabancı, bizim yetişebilecek gencimizin önünü kesecektir” diye konuştu.
”ALEX’İ ÇOK TAKDİR EDİYORUM”
Başbakan Erdoğan, Hakan Şükür’ün, yabancı futbolcular arasından Fenerbahçe’nin Brezilyalı futbolcusu Alex’i örnek göstermesi üzerine de ”Alex’i çok takdir ediyorum, istikrarlı. İlerlemiş yaşına rağmen birçok futbolcunun önünde gol krallığında bir numara, önde gidiyor. Sadece gol atmakla kalmıyor, asistte de başarılı” dedi. Birçok yabancı futbolcunun özel yaşamları nedeniyle İstanbul’da kaybolduğunu ifade eden Erdoğan, ”Hakikaten Alex örnek bir futbolcu” dedi.
Erdoğan, Arjantin ve Brezilya’nın, dünyaya ihraç ettiği futbolcu sayısının çokluğuna dikkati çekti. ”Türkiye’nin, bu ülkeleri çok iyi incelemesi lazım. Futbol Federasyonunun bunlar üzerinde çok iyi bir çalışma yapması lazım. Altyapıysa biz zaten devlet olarak bu işe gireceğiz. Ama kulüplerin de bu işe ayrıca girmesi lazım” diye konuştu.
Sunucu Ersin Düzen’in, izleyicilerden, yeni statlar yapılıp yapılmayacağına ilişkin çok fazla mesaj aldıklarını söylemesi üzerine de Erdoğan, spordan sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak ile bu konuyu konuştuklarını belirtti. Büyükşehirlerden başlamak üzere, Spor Toto Süper Lig’de takımı bulunan kentlerde stat sorununu çözmeye karar verdiklerini belirten Erdoğan, Bank Asya Birinci Lig’de takımı bulunan illerde de stat sorununa el atacaklarını ifade etti.
Erdoğan, süper ligdeki şampiyonluk yarışının, Fenerbahçe ve Trabzonspor arasında geçtiği hatırlatılıp, kendisinden bir değerlendirme yapmasının istenmesi üzerine de ”Benim için çok zor bir soru. Keşke iki şampiyon çıksa. Ligde şu anda bir kopma başladı. Fenerbahçe, Trabzonspor başabaş işi götürüyorlar, puanları aynı. Bir sürpriz, Gaziantep dördüncü sıraya çıktı, ilginç bir gelişme oldu. Son sırada da benim semtimin takımı, Kasımpaşaspor. Sıkıntılı bir yerde, temenni ederim ki kurtarır” yorumunu yaptı.
81 VİLAYETTE VE İLÇELERİNDE SENTETİK ÇİM SAHALARI YAPARAK GENÇLERİMİZİ, KÖTÜ ALIŞKANLIKLARA GİTMEKTEN ALIKOYMAK VE ONLARI BURALARA ÇEKMEK İSTİYORUZ”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gelecek yıl spor tesisleri açısından çok farklı yatırımlara gireceklerini belirterek, ”81 vilayette ve ilçelerinde sentetik çim sahaları yaparak gençlerimizi, kötü alışkanlıklara gitmekten alıkoymak, onları buralara çekmek istiyoruz” dedi.
Başbakan Erdoğan, TRT-1’de yapımcılığını ve sunuculuğunu Ersin Düzen’in yaptığı ”1’e 1 Futbol Özel” programının canlı yayın konuğu oldu. Eski futbolcular Sergen Yalçın ve Hakan Şükür’ün de katıldığı programın, kendisine gündemin dışına çıkma fırsatı verdiğini belirten Erdoğan, ”Sizden sonra yeniden gündemin içine gireceğim” ifadelerini kullandı.
Ersin Düzen’in, ”Futbol sevdanız ilk kez nasıl başladı?” sorusu üzerine Erdoğan, ”Futbol sevdası, bizim için imam hatip okulu yıllarında olan bir süreçti. Önceleri mahalle aralarında oynanan futbol vardı, daha sonra amatör kümede. Benim profesyonel futbol yaşamım yok. Amatör kümede başladı, amatör kümede bitti” ifadelerini kullandı.
Futbol yaşamıyla birlikte STK’lardaki ve siyasi partilerin gençlik kollarındaki çalışmaları ile iş hayatını da bir arada yürüttüğünü belirten Başbakan Erdoğan, ”Gerçekten zevk alarak yaptığım bir meşgaleydi. Elimde spor çantamla Kasımpaşa’dan Gümüşsuyu’ndaki İETT Spor Kulübümüze giderdim. Aynı şekilde Camialtı’nda da böyle devam etti. Bu şekilde yaklaşık 15 yılımızı doldurduk ama İETT bizim için adeta yarı profesyonel gibiydi. Çünkü oranın maaşlı işçisiydim, orada işçi kadrosunda futbol oynuyorduk” dedi.
Futbol oynadığı dönemlerde, bir idolünün bulunup bulunmadığına ilişkin bir soruya da Erdoğan, ”Tabii rahmetli Metin Oktay bizim çocukluk dönemimizde çok çok önemliydi” diye cevap verdi.
Hakan Şükür’ün, Başbakan Erdoğan’ın, hemen hemen her mevkide futbol oynadığını hatırlatması üzerine de Erdoğan, ”Doğrudur, en son işte liberoyduk, orada işi noktaladık” dedi. Şükür’ün ”Zaten ayaküstü paslarınıza, ‘Beckenbauer’ deniyormuş, Fenerbahçe’nin transfer teklifine kadar uzanan futbolculuğunuz olmuş” ifadeleri üzerine de Başbakan Erdoğan, ”(Toma) Kaleperoviç’in olduğu zamanda İETT ile bir İstanbul şampiyonluğumuz vardı, bizi Vefa’da gelip izlemişlerdi” yanıtını verdi.
Başbakan Erdoğan, futbolculuğu döneminde, çim sahalarda top oynamadıklarına dikkati çekerek, ”Kış mevsiminde oynadığınız zaman düştüğün anda bütün derileriniz soyulurdu. Şimdi çim saha yapıyorsun, beğendiremiyorsun” diye konuştu.
”81 VİLAYETTE VE İLÇELERİNDE SENTETİK ÇİM SAHALARI YAPACAĞIZ”
Sunucu Ersin Düzen’in, ”Ünlü bir futbolcu olduğunuzu hayal eder miydiniz?” sorusunu Erdoğan, ”İlk dönemlerde oldu da rahmetli babam istemiyordu. Sonra tabii ben STK’lar ve siyasetle iç içe olunca, bunlar hayatımda çok daha önemli bir yer almaya başladı ve bu defa futbol benim için ikinci sıraya düşmüş oldu. Siyaset ağırlık kazandı ve siyasette yürüme kararını verdik. O yolda yürüdük ve zaten 12 Eylül harekatıyla beraber futbolu bıraktım ve ağırlıklı olarak siyasete girdim” şeklinde yanıtladı.
Kendisinin ve hükümetin, spora ve sporcuya verdiği desteğin hatırlatılması üzerine de Erdoğan, ”Bunların tabii lobileri var. Eğer bunları yapmaz ve belli teminatları vermezseniz olmaz. Biliyorsunuz 2014 Dünya Bayanlar Basketbol Şampiyonası’nı, 2013 Akdeniz Oyunları’nı aldık. Onunla ilgili de sadece teminatı vermiyorsunuz, belli kulisler, lobiler yapıyorsunuz” dedi.
Türkiye’nin altyapı itibarıyla çok önemli bir konuma geldiğini, statların UEFA standartlarında yapıldığını belirten Erdoğan, başta İstanbul olmak üzere, birçok ilde çok büyük spor tesisleri inşa edildiğini, mevcutlarının da yenilendiğini hatırlattı.
Başbakan Erdoğan, gelecek yıl çok daha farklı yatırımlara gireceklerini söyledi. 81 vilayette ve ilçelerinde sentetik çim sahalarının yapılmasını istediğini belirten Erdoğan, ”Orada gençler futbol maçlarını yapabilecekler. Arzum, gençlerimizi, kötü alışkanlıklara gitmekten alıkoyup, onları buralara çekebilmek” diye konuştu.
Bunların yanı sıra, çok amaçlı spor salonları yapmayı istediklerini dile getiren Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, okulların bahçelerinde inşa ettiği spor salonlarını örnek gösterdi. Okullardaki bu salonları, hafta sonları ailelere de açmak istediklerini ifade eden Erdoğan, ”Şimdi yeni yaptığımız okul projelerinin içinde bunlar var. Okul, tüm bu sosyal donatılarıyla birlikte inşa edilecek. İnanıyorum ki genç kuşaklar önümüzdeki dönemlerde bu imkanlara sahip olacaklar” dedi.
AA