2020 Olimpiyatları için Müthiş Yatırım

Spor Güncel
İstanbul’un 2020 Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları’na aday olması tüm Türkiye’yi heyecanlandırdı. Spor tesisi, ulaştırma, haberleşme altyapısı ile kültürel-sanatsal faaliyetleri i...
EMOJİLE

İstanbul’un 2020 Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları’na aday olması tüm Türkiye’yi heyecanlandırdı. Spor tesisi, ulaştırma, haberleşme altyapısı ile kültürel-sanatsal faaliyetleri içeren çok yönlü bir çalışma yürütülecek.

Ön çalışmalarda en az 10 milyar dolarlık bir bütçe ayrılacak. İstanbul’un adaylığının kesinleşmesi durumunda 7 yıllık süre için yaklaşık 30 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Bunun için hem merkezi bütçeden hem de İstanbul Kültür Başkenti Projesi’nde olduğu gibi özel gelirlerden kaynak aktarılacak. Sabah gazetesinin haberine göre; Yatırımların hızlandırılması için gerekirse özel yasa çıkarılacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 2020 Olimpiyat ev sahipliği için Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi yetkilileri dosyayı teslim etti. Roma’nın çekilmesiyle ev sahipliği yarışı, İstanbul, Doha, Tokyo, Madrid ve Bakü arasında.

7 Eylül 2013’te Arjantin’in Başkenti Buenos Aires’te 2020’nin ev sahibi açıklanacak. Bu tarihe kadar Türkiye hem diplomatik hem de ekonomik açıdan yoğun bir çalışma yürütecek. İstanbul’un bu yarışı kazanması için iş dünyası, sivil toplum örgütleri, siyasiler, sanatçılar el ele verecek. Başbakan Erdoğan da süreci bizzat takip edecek.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin yaptığı tahmini bütçeye göre 7 yıl içinde tesis ve diğer entegre yatırımlar için yaklaşık 30 milyar dolarlık bir yatırım ön görülüyor. Aday adaylığından adaylığa geçişin ardından somut bir bütçe ortaya konulacak. Bu bütçenin önemli bir bölümü ulaşım hatlarının geliştirilmesi için kullanılacak. Ev sahipliğinin kazanılması halinde, İstanbul ve Türkiye, maddi gelirin yanı sıra altyapı, tesisleşme, turizm, kültür, uluslararası alanda imajın güçlendirilmesi ve sportif başarı gibi birçok alanda büyük kazanımlar sağlayacak.

YATIRIMLARA ÖZEL YASA
Ekonomi yönetimi de, Türkiye’nin 2020 Olimpiyatları’nın ev sahipliğini kazanması için mesai yapacak. Maliye ve Hazine, yarışın kazanılması için destek verecek. Ön çalışmalarda en az 10 milyar dolarlık bir bütçe gerektiğini belirten yetkililer, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu tür ulusal projeleri Bütçe Mali Kontrol Müdürlüğü ve Eğitim Dairesi değerlendiriyor. 2020 olimpiyatları konusunda Gençlik Spor Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı birlikte çalışıyor. Ön çalışmalar için yedek ödenek kullanılabilir. Adaylık kesinleştikten sonra da bütçeye ödenek konulur. Oyunların organizasyonu, spor tesislerinin geliştirilmesi, altyapı ve ulaşım çalışmaları, olimpiyat köyü ve basın merkezi kurulması gibi alanlarda kalem kalem bütçe belirlenir."

İZMİR VE TRABZON GİBİ
Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin adaylığını ilan ettiği konuşmasında hükümet desteği olmadan bu işlerin olmayacağını, İzmir ve Trabzon’da olduğu gibi özel kanun ile yetkilendirme yapacaklarını söylemişti. Bu kapsamda gerek ihale gerekse yatırımların hızlı bir şekilde tamamlanması için özel yasa ile yetkilendirme yapılacak. İstanbul daha önce dört kez olimpiyatları düzenlemeye talip olmuş ama dördünde de kazanamamıştı.

İKİ KITADA YARIŞMA YAPILACAK
Lozan’da IOC’ye sunulan program adaylık yolunda bugüne kadar atılan en büyük adımlardan biri oldu. Olimpiyatlar İstanbul’da yapılırsa, Boğaziçi’nin iki yakası ve köprüler bir ışık cennetine dönüşecek. Boğaz’ın iki yakası Marmara’dan Karadeniz’e kadar süslenecek. Aynı anda 2 kıtada yapılacak açılış ve kapanış töreninde katılımın 1 milyon kişiyi bulması hedefleniyor. İstanbul’un en büyük vaadlerinden biri de aynı anda iki kıtada birden yarışma düzenlemek.

BU YIL LONDRA’DA
Çin’in 2008 için harcaması 30 milyar doları aştı. Oyunları izlemeye Pekin’e gelenlerin yaklaşık 5 milyar dolar harcadıkları tahmin ediliyor. Atina da, 2004’ün maliyetini 4.5 milyar Euro olarak planlamış, maliyet 9 milyar Euro’ya ulaşmıştı. Bu yıl olimpiyatlara ev sahipliği yapacak Londra’nın bütçesi 15 milyar sterlin.

BAŞBAKAN YAKINDAN İZLİYOR
Olimpiyat adaylığı dosyasını İsviçre’de teslim eden Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı Hasan Arat, "Adaylığımızın Başbakan Sayın Erdoğan tarafından bizzat açıklanması çok etkili oldu. Başbakan düzeyinde sahiplenilen tek adayız" demişti. Başbakan Erdoğan adaylık sürecini de bizzat takip edecek.

ensonhaber.com