Terim otoriter, Kocaman aşırı kontrollü

Futbol
Futbol insan yaşamında kişinin kontrolü en fazla elden bıraktığı alanlardan biri. 90 dakikalar iç dünyanın dışa vurulduğu; kibar, şık olma gibi kaygıların rafa kalktığı zaman dilimleri. Teknik direktö...
EMOJİLE

Futbol insan yaşamında kişinin kontrolü en fazla elden bıraktığı alanlardan biri. 90 dakikalar iç dünyanın dışa vurulduğu; kibar, şık olma gibi kaygıların rafa kalktığı zaman dilimleri.

Teknik direktör, futbolcu ya da izleyici olun; futbolun içindeyseniz bedendeki her duygu dile gelir. Hem futbolun hem insanın doğasından kaynaklanan bir durumdu bu…

Teknik direktörler takımlarını motive etmek ve yönlendirmek için beden dillerini son derece etkili kullanmak zorundadır. Sahada oyuncularıyla sözel iletişimlerinin olmadığı süre boyunca, kendilerini ifade edebilecekleri tek şey beden dilleri. Hem mimiklerin hem jestlerin maç kazandırıp kaybettirmesi mümkün. G.Saray Teknik Direktörü Fatih Terim, beden dilinin etkisini biliyor ve bunu çok etkili kullanıyor. F.Bahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, maskeli mimikler kullanırken öfkesini iyi yansıtıyor. Samet Aybaba, kollarını yeteri kadar kullanmıyor.

Türkiye’nin üç büyük takımının teknik direktörünün beden dillerini nasıl kullandıklarını işin üç uzmanına sorduk:

FUNDA BİLGİLİ (BEDEN DİLİ UZMANI)

Fatih TERİM: Özgüvenini ortaya koyacak şekilde postürünü açık kullanıyor. Ellerin öneminin bilincinde. Beden dilini baskın kullanması şov izlenimini uyandırabiliyor. Bazı jestleri gerginliği tırmandırıyor.

Aykut KOCAMAN: Öfkeli mimikleri daha baskın. Otorite kurma amaçlı kullanmak istiyor olabilir ama oldukça gergin hissettiriyor. Savunmada beden dili ve jestlerini sıklıkla kullanıyor.

Samet AYBABA: Doğal bir lider izlenimi bırakıyor. Kollarını çok fazla kullanmamayı tercih ediyor. Ancak bu zaman zaman sözcüklerin beden diliyle tamamlanmasını engelliyor ve etkisini azaltıyor.

MERT AYDINER (BEDEN DİLİ UZMANI)

Fatih TERİM: Herkes birbirinin aynası olduğu için yaşadığı bu coşku ve hırs oyunculara da yansımaktadır. Duygu ve düşünce şeffaflığı sayesinde insanların onu net bir şekilde değerlendirmesini sağlıyor.

Aykut KOCAMAN: Aşırı kontrollü, gergin ve güvensiz. Olaylar karşısında ne düşünüp, hissettiğini anlamak gerçekten çok zor. Kısıtlanmış, düz yüz ifadeleri, gergin ve içe dönük savunmacı yapıda.

Samet AYBABA: Duygularını ve düşüncelerini sözlü ve sözsüz olarak rahatlıkla okuyabilmemize olanak tanıyan şeffaf bir kişiliği var. Lider olarak daha ön planda ve yol gösterici olması gerekiyor.

TUĞBA ÖZDENAL (MİKRO BEDEN DİLİ UZMANI)

Fatih TERİM: Zaman zaman kullandığı tespih onun gerginliğinin yatışmasını ve motivasyonunu arttırmasını sağlıyor. Ayaklarının, bacakları ile omuz hizasında açık pozisyonda olması otorite temsili.

Aykut KOCAMAN: Karakter olarak sakin bir yapısı var. Konuşma esnasında yüz kaslarındaki mikro mimik hareketleri fazlasıyla sabit. El hareketlerini kullanarak insanların dikkatini dağıtıyor.

Samet AYBABA: Öfkesini kontrol altında tutmayı başarıyor. Öfkesi anlık. El hareketlerini kullanması çevreye şu mesajı veriyor: “Şu an öfkeli olabilirim, ancak ben buradayım ve otorite de elimde.”

FATİH TERİM

Otoriter yapı

Jest ve mimiklerini en etkin şekilde kullanan hoca. Hareketlerinin nereye gittiğini çok iyi biliyor. Saha kenarında ayaklarını açıp durması otorite belirtisi. Aklından geçen her düşünce ve duyguyu beden diline çok açık bir şekilde yansıtıyor.

AYKUT KOCAMAN

Aşırı seviyede kontrollü

Beden dili ile iletişim kurmayı pek sevmiyormuş gibi görünüyor. Her hareketinde aşırı derecede kontrollü davranıyor. Eleştiri için ağzı örtme jestini sık sık kullanıyor. Gergin beden dilini az da olsa rahatlatması gerekiyor. Sinirli olduğunda dikkatleri el hareketleriyle başka yöne çekmeyi ise iyi başarıyor.

SAMET AYBABA

Güleryüz avantajı

ÇALIŞKAN ve mütevazı. Aynı zamanda şeffaf. Saha kenarındaki yaşadığı rahatlık kamera karşısında bazen sekteye uğruyor.
Güler yüzlü olması en büyük avantajı. Jest ve mimik kullanımı oldukça az . El hareketlerini açıkça kullanarak otorite gösterisi yapıyor.

PEKi YA DiĞERLERi?

Avrupa’nın önde gelen teknik direktörlerinin beden dillerini de Mert Aydıner, yorumladı.

Arsene WENGER
Yüzünden endişe, öfke ve acı eksik olmuyor. Kaşlarının yarattığı dikey çizgiler yaşadığı endişeyi ve acıyı ifade ederken, gözleri de öfkeli bakışı temsil ediyor. Üst dişleri görünecek şekilde burnunu ve üst dudağını yukarı çekmesi hoşnutsuzluğunu dile getirirken uçlardan aşağı kıvrılmış dudakları ve kırışan çenesi de işlerin kendisi için yolunda gitmediğini gösteriyor. Artık yüzündeki bu çizgiler öylesine derin ve kalıcı izler bırakmış ki genellikle bu ruh hali içinde görünüyor.

Alex FERGUSON

Her zaman rahat ve kendinden emin. Tereddütsüz bakışlarından ve sağlam duruşundan kendisine olan güvenini, işine olan hakimiyetini ve çevresi üzerinde kurduğu otoriteyi rahatlıkla okuyabiliyoruz. Kendisine olan saygısı ve güveni nedeniyle herkesin de ona hak ettiği şekilde davrandığını görüyoruz. Çevresi ile arasındaki mesafeyi koruyabilen ve bu dengeyi istikrarlı bir şekilde sürdürebilen nadir insanlardan biri.

Pep GUARDIOLA

 Kendini beğenmiş. Alnındaki derin yatay çizgiler, kalkan kaşları, küçümsemenin sembolü olan yüzündeki asimetrik ifade ve alaycı gülüş narsist bir kişiliğin göstergesidir. Dış görünüm olarak kendine gösterdiği özen ve belli bir tarza sahip oluşu da bu tanımı destekleyen diğer bir unsur. Yalnız ve mesafeli duruş kendisini çevresindekilerden farklı ve de üstün gören kişilerin tercih ettiği bir tutumdur. Bu tutum da Pep Guardiola’da rahatlıkla görülüyor.

Jose MOURINHO

Kendine çok güveniyor. Herkese yukarıdan baktığını, kendisini takımdan ayrı tutmak ve konumlandırmak için ekstra bir çaba sarf ettiğini görüyoruz. Çevresi ile mesafeyi koruyarak otoritesini kabul ettirme ve herkese yerini bildirme gayreti içinde olduğu gözlerden kaçmıyor. Egosu, aşırı kontrollü davranışları ve insanlarla duygusal bağ kurma noktasında yaşadığı eksiklik onun daha da başarılı olmasını engelleyen en önemli engeller olarak görülebilir.

Hürriyet