Polat’ın Yerine En Güçlü Aday!..

Futbol
Galatasaray Kulübü’nde merakla beklenen Mali Genel Kurul, saat 10.00 itibariyle başladı ve yaklaşık 9 buçuk saat sürdü. G.Saray yönetimi mali açıdan ibra edilirken idari açıdan ibra edilmedi. Sa...
EMOJİLE

Galatasaray Kulübü’nde merakla beklenen Mali Genel Kurul, saat 10.00 itibariyle başladı ve yaklaşık 9 buçuk saat sürdü. G.Saray yönetimi mali açıdan ibra edilirken idari açıdan ibra edilmedi. Sarı-kırmızılı kulübün yeni tüzüğüne göre yönetim idari açıdan ibra edilmediği için 30 gün içerisinde seçimli genel kurula gidilecek. Mevcut yönetimden kimse aday olamayacak. Yapılacak seçim öncesi de en güçlü aday Ünal Aysal görünüyor.

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen mali kongrede Adnan Polat yönetimi, ilk olarak oy çokluğuyla mali yönden ibra edildi. Ardından gerçekleştirilen idari ibra oylaması sonrasında, genel kurul divanı, oy çokluğuyla ibra edilmediğini duyurdu. Bunun üzerine başkan Adnan Polat itiraz ederek, sayım yapılmasını isterken, üyelerin çoğunluğu, “İstifa, istifa” temposu tuttu. Yapılan itiraza rağmen Türker Arslan başkanlığındaki genel kurul divanı, ilk açıklanan kararı kabul etti. Yönetimin idari bakımdan ibra edilmemesi sonucunda tüzük gereği 30 gün içinde seçimli genel kurul toplantısının yapılması gerekiyor. Daha sonra gerçekleştirilen oylamada Denetleme Kurulu da ibra edildi.

 

İBRA OYLAMASI ISTIRABA DÖNÜŞTÜ

 

İbra oylamasının kapalı yapılması için verilen önerge, genel kurul divanını ve üyeleri uzun süre meşgul etti. Salondaki yoğun kalabalık nedeniyle önerge oylanamazken, genel kurul divan başkanı Türker Arslan, ilginç bir uygulamayla sayım yapma yöntemini seçti. İlk olarak önergeyi reddedenler salonda kalırken, karşı olan üyeler salon dışına çıkarıldı. Salonda kalanların oyları sayıldıktan sonra bu grupla salon dışındakiler yer değiştirdi ve tekrar sayım yapıldı. Önerge, 674’e karşı 871 oyla reddedilirken, birçok üyenin bu uygulamaya tepki göstermesi dikkat çekti. Türker Arslan, daha sonra aynı yöntemi ibra oylamalarında da kullanmak isteyince tepkiler arttı ve tüm üyeler salondayken oylamalar gerçekleştirildi.

 

İŞTE POLAT YÖNETİMİNİ DÜŞÜREN O MADDE

 

Galatasaray Kulübü’nün yeni oluşturulan tüzüğünde, “Kulüp başkanı ve yönetim kurulunun görevleri” başlığı altında yer alan 87,22. maddesi, “Genel Kurul’ca mali ve/veya yönetsel yönden aklanmama (ibra) durumunda en geç 30 gün içinde olağanüstü seçim genel kurulunu toplantıya çağırmak” şeklinde hüküm içeriyor.

 

POLAT TEŞEKKÜR ETTİ

 

En son kürsüye çıkan Adnan Polat, "Bugün alınan kararlar inşallah G.Saray’ı önümüzde günlerde sıkıntıya sokmaz. Herkese katılımı için teşekkür ediyorum." dedi.

 

ŞİMDİ NE OLACAK?

 

Başkan adayı sayısı 1’e indi

Polat, Özgörkey, Helvacı, Şardan’ın önü tıkandı. Ünal Aysal tek kaldı.

 

G.SARAY kongresinin, Polat yönetimini ibra etmemesi başkan adayı sayısını bir anda 1’e indirdi. Daha önce adaylığını açıklayan Cemal Özgörkey ve aday olması beklenen Mehmet Helvacı, Polat yönetiminde bulundukları ve ibra edilmedikleri için aday olamayacak, potansiyel başkan adayı Yiğit Şardan da aday olamayacak. Şu anda tek bir aday var Ünal Aysal.

 

Polat mahkemede aklanabilir

İbra edilmeyen G.Saray Başkanı, mahkemede aklanırsa aday olabilecek.

 

ADNAN Polat ve yönetiminin, hafta içinde toplanarak seçim kararı alması bekleniyor. Ancak Adnan Polat’ın  “Ben aklanmak istiyorum” diyerek, mahmekeye gitme hakkı var. Bu durumda Polat ve yönetimi mahkeme sonuçlanana kadar görevde kalacak. Adnan Polat, mahkemede aklanırsa, aday olacak. Ancak bu duruma kimse sıcak bakmıyor.

 

Koltukta 3 yıl mı 11 ay mı?

30 gün içinde yapılacak kongrede seçilecek yönetimin süresi tartışılıyor.

 

GALATASARAY’da geçen yılın sonlarında değişen yeni tüzük, önümüzdeki seçimlerde farklı bir tartışmaya neden oldu. 30 gün içinde yapılacak seçimde, başkan adayının (Ünal Aysal)  3 yıllığına mı yoksa 11 aylığına mı seçileceği hukukçular arasında tartışılıyor.

 

KONGRENiN YILDIZLARI

 

Türker ARSLAN (* *)

Tüzüğe hakim olmasına rağmen salona ve oylama yöntemlerine hakem değildi. Geçmişteki hocaları Duygun Yarsuvat ve Oğuz İmregün’e göre acemiydi.

 

Adnan POLAT (* * *)

Başından beri tepkili olduğunu bildiği genel kurula kararlı bir ifade ile karşı durmaya çalıştı. Ama üyelerin tavrını değiştirmekte başarılı olamadı.

 

Yiğit ŞARDAN (* *)

İdari ve mali konularda Adnan Polat’ın sağ kolu Mehmet Helvacı’nın yerini aldı. Sunumu içerik olarak zengindi. Ama güçlü ifadeleri yoktu. Hedefi bulamadı.

 

Hayrettin KOZAK (* * * * *)

15 Ocak’ta başlaşamış olduğu tutarlı çıkışını kongrede de sürdürdü. Ve yönetim kurulunu rencide etmeden seçime davet etti. Bol bol alkış aldı.

 

Doğan HASOL (* * * *)

Kongrenin gidişatını iyi okudu. İbra edilmeme tehlikesini Adnan Polat’a son kez hatırlattı. Bu konuşma kongrenin tavrını belli eden son konuşma oldu.

 

 

Mali genel kurul toplantısına kulübün eski başkanları Ali Tanrıyar, Alp Yalman ve Faruk Süren de katılırken, yönetim içinde, “Muhalifler” olarak tabir edilen Mehmet Helvacı, Vedat Eşkinat ve Doğan Yalçınkaya yönetim masasındaki yerlerini aldılar.

 

Diğer yandan, geçtiğimiz günlerde başkan adaylığını duyuran Ünal Aysal, genel kurula sarı-kırmızılı eski yönetici Semih Haznedaroğlu ile birlikte geldi. Bir diğer başkan adayı Cemal Özgörkey ve adı başkan adayları arasında geçen Adnan Öztürk de salondaki yerini aldı. Genel kurulu takip edenler arasında Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar da bulunuyor.

 

KOZAK: SEÇİM KARARI VERİN, ÖNÜMÜZÜ AÇIN

 

DOĞAN: NE OLACAK BU GALATASARAY’IN HALİ?

 

ÖZYALÇIN: ADNAN POLAT YORULDU VE YIPRANDI

 

Mali Genel Kurul’da açıklama yapan Galatasaray Kulübü Başkanı Adnan Polat şunları söyledi:

 

“Değerli Galatasaraylılar; Genel Kurula bu kadar ilgili olması beni çok mutlu ediyor. Geçtiğimiz yıllarda 300-600 kişi gelirdi. Şu anda tahmin ediyorum katılım 1200’ün üzerinde, artacağını da düşünüyorum. Size kendimle ilgili bir şey anlatacağım. Ben bu salonda olan herkesi tanıyorum. Ön sıralarda çok yıllarımızı paylaştığımız arkadaşlar, arka ve ortalarda zaman zaman görüştüğüm kardeşlerim var. Ben kendimi bildim bileli Galatasaraylıyım. Alp Yalman’ın daveti ile başkan yardımcısı oldum. 4 yıl görev yaptım. O 4 yılda da tüm zamanımı Galatasaray’a verdim. Ayrılırken borcu 0’a yakın bir Galatasaray bırakmıştık. Gönül rahatlığı ile ayrılmıştım. 2000’de tekrar gelince kimse hakkında konuşmadım. Kendi içimizde eleştirilerimiz oldu ama başkanlık makamına toz kondurmadım. 2006’da rahmetli Özhan ağabey geldi ve “Galatasaray seni göreve davet ediyor” dedi. Galatasaray bizi çağırınca reddetme lüksümüz yoktur. 10 yıl sonra geri döndüm. O zamanlardaki tabloları biliyorsunuz, tekrar etmeye gerek yok. Galatasaray’ın mali ve idari olarak çöktüğü bir dönemi. 2 yıl boyunca Sportif Başkan Yardımcısı, daha sonra da 2008 yılında Galatasaray tarihinin en yüksek oyuyla seçilen başkan oldu. 2 yıl sonra yeniden başkanlığa seçildim.

 

Ben gece gündüz kulüpte yattım kalktım. Galatasaray’ın geleceğini kurtarmak gerekiyor dedim. Zorlu dönemler geçireceğiz ancak ilerde düzeleceğiz dedim. 20 yıldır konuşulan stadın bitmesi gerekir. Riva artık aktif bir değer olmalı, kaynakların artması gerekir, hacizlerin kalkması gerekir. Bunları yaparsak sportif başarı elde edilebilir. Bugün bunların bir çoğu yapıldı.  Rakamları da gördünüz. 5 sene içinde gelirler çok arttı. Anlaşmalar yüzde 400 arttı. Borçlar da arttı. 2011 yılı ile Galatasaray negatiften 0 noktasına geldi. Gelirleri planlı şekilde yapmaya başladık."

 

"İBRA OLMAK İÇİN SEÇİM ŞANTAJINI KABUL ETMEM"

 

"Stadın 16 ay gecikmesi eksik gelirle karşı karşıya bıraktırdı. Futbolun aldığı neticelerde kayıp kadardır. Bugün bütçeler pozitife geçmesi planlanırken stadın gecikmesi bunu 2 yıl uzattı. 2006’da hiçbirini yapamıyorduk. Her şeyi çok zor şartlarda yaptık. Geldiğimizden beri itham altında kaldık. Medyaya senaryolar servisi yapıldı. Son dönemlerde de imza kampanyası tehdidi çıktı. Bu Genel Kurul’la ilgili de ibra tehditleri önümüze koyuldu. Ben ibra olmak için seçim şantajını kabul etmemiz mümkün değildir. Seçim rüşveti vererek ibra olmaktansa ibra olmamayı tercih ederim. Vicdanımız rahat. Yanlışlarımız yok mu? Var. Ancak tüm bunların içinde sürekli saldırı içinde çalışıyoruz. Bizimle çalışanlar bu durumlarda nasıl motive edilecek. Bize bu kadar saldırılar olurken hiç birimizin ağzında hiçbir enkaz edebiyatı yaptığımızı duydunuz mu? Herhangi birini suçladığımızı duydunuz mu? Maalesef Galatasaray’ın bize öğretilen değerleri ciddi şekilde yaralanıyor. "

 

"EĞER ADAMSA KARŞIMA ÇIKSIN SÖYLESİN"

 

"Arkadaşlarımla farklı düşüncelere sahip olabiliriz. Gereği yapılır, muhalefet yapılacaksa yapılır. Çıkar, başarılı bir başkan olursa biz de başkanımız deriz. Ancak yönetimi seçime zorlamak Galatasaray’ın kültüründe var mı arkadaşlar? Ben çalıştığım sürelerde başkanlara hiçbir zaman saygıda kusur etmediğim gibi onun talimatlarının da dışına çıkmadı. Ancak görüyorum ki Galatasaray başkanlık makamını ciddi zedeleyen yazışmalar var. Bana ciddi şekilde küfür eden bir arkadaşımız var. İnternet sitelerinde bana küfür eden kişi biliyorum ki bugün burada. Eğer adamsa karşıma çıkıp şimdi söylesin. Bu ithamlar, senaryolar, bazı ispiyonlamalar Galatasaray Lisesi’nde öğretilen en büyük şey ispiyonlamayacaksın. Bizi ispiyonlayanlar da var. Yiğit Şardan’ı suçlayıp medyaya servis edenler var. Beni de suçlayanlar var. "

 

"BİRLEŞME VE STAT GALATASARAY’IN GÜCÜDÜR"

 

"Bizim yönetimimizden memnun olmayan arkadaşlarımız varsa bunun şekli ve yönetimi seçim dönemi. Adayı belirlersiniz, başkan seçilirse o bizim de başkanımızdır. Birleşmenin, stadın yapılması Galatasaray’ın gücüdür. Biz sadece aracı olduk. Stadı ben yaptım, birleşmeyi o yaptıdan öte bunu Galatasaray’ın ortak aklı yaptı. Bundan sonra yapılacak çok önemli projeler var. Ancak lütfen medya üzerinden göndermeler yapmayalım, Galatasaray’da kalıcı yaralar açmayalım. Biz burada kararlar alırken her zaman Galatasaray’ın demokrasisini konu alarak yapıyoruz. Galatasaray kendi ayakları üzerinde durmalıdır. Galatasaray kendi gelir kaynakları ile yönetilmelidir."

 

KARLI’DAN SERT ELEŞTİRİ

 

Kulübün genç üyelerinden Mehmet Karlı’nın genel kurulda yönetimi sert bir şekilde eleştiren konuşması salonda yankı buldu. Konuşmasında ilk olarak kulüp ikinci başkanı Işın Çelebi’yi hedef alarak, “Galatasaray Kulübü’nde beyaz veya zenci yoktur. Eşitlik vardır. Özgürlük vardır” diyen Karlı, yönetimi hiçbir şekilde ibra etmeyeceğini kaydederken, “Tek çözüm var beyler. İstifa, istifa, istifa” sözleriyle kürsüden inerken, salonda alkışlarla karşılandı.

 

ÖZMIZRAK: “BAŞKANA KÜFÜR EDENİ YÖNETİCİ YAPTINIZ”

 

Adnan Polat’ın genel kurulun başında, kendisine internet sitesi üzerinden küfür ettiğini ileri sürdüğü bir kişi için, “Adamsa burada yüzüme karşı etsin” sözünü hatırlatan Ayhan Özmızrak, Polat’ın bu duruma yabancı olmadığını kaydetti.

 

Daha önce yönetim kurulunda olan, ancak sonra istifa eden Haldun Üstünel’i hatırlatan Özmızrak, “Başkanın küfre tepkisine ben de aynen katılıyorum. Ama Sayın Başkan, bir Galatasaray başkanına küfür eden, disiplin kurulu tarafından cezası verilen bir kişiyi siz kendi yönetiminize almadınız mı? Bu kişinin, amiyane tabirle ‘Yırtması’ için burada el kaldırtmadınız mı üyelere? Siz kendinize muhalif olanlara değil, Galatasaray’ın kurucu felsefesine karşı geliyorsunuz. Galatasaray’ın bir asırda damıtılarak gelmiş adet, örf ve gelenekleri, günlük sığ siyasetlere kurban ediyorsunuz” şeklinde konuştu.

 

HELVACI’YA SERT ELEŞTİRİ

 

Galatasaray Kulübü eski Genel Sekreteri Sinan Kalpakçıoğlu, konuşmasında yönetimle birlikte, muhalefet yapan yönetici Mehmet Helvacı’yı da sert bir şekilde hedef aldı. Mehmet Helvacı’nın önce şirket birleşmesini kendisinin yaptığını, sonrasında ise birleşme operasyonunun yanlış yönetildiğini söylediğini aktaran Kalpakçıoğlu, “İki söz de Mehmet Helvacı’nın. Helvacı’nın, AIG’den zor dönemde hisseleri alarak 2 yıl süreyle Galatasaray için taşıyan Ünal Aysal’a, ‘Kazandığın paraları açıklarım’ demesi ayıptır. Zaten bu hisse devri anlaşmasını ücreti karşılığı hazırlayan kişi kendisidir. İki yıl sonra ödeme zamanı geldiğinde Özhan Canydın’a, ‘Merak etme başkan, o anlaşmanın delinecek çok yeri var’ diyen de kendisidir” diye konuştu. Öte yandan, görüşmeler kısmının ilk bölümünü başkan Adnan Polat dinlemeyi tercih etmezken, bir süre “Başkan nerede” şeklinde tepkiler yükseldi. Daha sonra Polat salondaki yerini aldı. Konuşmaların hemen hemen hepsinin yönetim aleyhine yapılmasının ardından, başkan Adnan Polat ve yönetim kurulu üyelerini morallerinin oldukça bozulduğu görüldü.

 

GÖRÜŞMELER 5,5 SAAT SÜRDÜ

 

Galatasaray Mali Kongresi’nin görüşmeler bölümü yaklaşık 5,5 saat sürede tamamlanabildi. Toplam 38 üyenin konuşma başvurusu yaptığı bölümde, ilk konuşmacıların uzun konuşmalarının ardından bu süre kabul edilen bir önergeyle 10 dakika ile sınırlandırılmak zorunda kalındı. Konuşma sırası alanların yarısının dahi kürsüye gelmediği bölümde sürenin çok uzayacağı uyarısı yapan Türker Arslan, bazı üyelerin bu haklarında feragat etmeleri çağrısında bulundu. Daha sonra bazı üyeler listeden adlarını sildirirlerken, bu kişiler genel kuruldan alkış aldı. Ayrıca, genel kurula katılan üye sayısının 1970’e ulaştığı duyuruldu.

 

HAKAN ÜSTÜNBERK, BANDIRMA’YA GİTTİ VE GELDİ

 

Galatasaray’da basketbol şubesinden sorumlu yönetim kurulu üyesi olan Hakan Üstünberk, mali kongre esnasında Bandırma’ya gidip geldi. Mali kongrenin başında yer alan Hakan Üstünberk, Beko Basketbol Ligi’nde Galatasaray Cafe Crown takımının deplasmanda Banvit ile yaptığı maça helikopter ile gidip, karşılaşmayı izledikten sonra geri dönerek kongredeki yerini aldı.

 

TOKİ BAŞKANI İÇİN DİSİPLİNE SEVK İSTEMİ

 

Türk Telekom Arena’nın açılışında yaptığı konuşmayla sarı-kırmızılı camianın eleştirilerine hedef olan kulüp üyesi TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın disiplin kuruluna sevk edilmesi için önerge verildi. Toplam 77 üyenin imzası olan önergeyi alan genel kurul divan başkanı Türker Arslan, öncelikle bu yetkinin kulüp yönetim kurulunda olduğunu, ikinci olarak da imza sayısının 91 olması gerektiğini aktararak, önergeyi yönetime ileteceğini belirtti. Diğer yandan, Ergenekon davasının savcısı olarak bilinen Zekeriya Öz’ün kulübe üye oluş şekliyle ilgili bir soru önergesiyle ilgili olarak da açıklama yapan Türker Arslan, Öz’ün eski tüzüğe göre başkan kontenjanında kulübe üye olduğunu aktardı.

 

"ERKEN SEÇİMİ DÜŞÜNECEĞİZ"

 

Eleştirilere cevap vermek için tekrar kürsüye gelen Galatasaray Kulübü Başkanı Adnan Polat, olağanüstü seçimli genel kurula gitme konusunu gelecek hafta içinde yönetim kurulu olarak görüşüp, kararlarını açıklayacaklarını belirterek, “Galatasaray’ın menfaatleri neyse ona göre hareket edeceğiz” dedi. Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi’nde düzenlenen yıllık olağan mali kongrede eleştirilere yanıt veren Polat, tarihi bir kongre yaşadıklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Yaklaşık iki bin kişi toplantıya katıldı. 40 kişiye yakın konuşmacıyı dinledik. Fikirlerinden feyz aldık. Değişik konularda, talepler, eleştiriler geldi. Buradan her sorunun detaylı cevabını vermek mümkün değil. Fakat kırmızı kitapçığımızda sorulan bir çok sorunun cevabı var.” Adnan Polat, İzzettin Doğan ile Özkan Olcay’ın geçtiğimiz gün kendisini ziyaret ettiğini dile getirerek, şöyle konuştu: “Bana, ‘Bu sıkıntıyı gidermek için bir şeyler yapman lazım’ deyip, Galatasaray’da bir erken seçim kararı alınmasının doğru olacağını söylediler. Genel kurul toplantısının yapılmasının doğru olacağını belirttiler. Ben de onlara, ‘Bizim faaliyetlerimizle ilgili genel kurul var. Bizim veremeyeceğimiz hiçbir hesabımız yok. Hesabı veririz, genel kurul biter. Bir hafta, 10 gün içinde yönetim kurulumuzla birlikte oturur durum değerlendirmesi yaparız. Galatasaray’ın ali menfaatleri neyi gerektirirse onu yaparız’ diye yanıt verdim. Ancak, iki bin kişinin katıldığı bu toplantı sonunda; bu durumu kısa sürede değerlendirip kararımızı önümüzdeki hafta açıklayacağımızı söyleyebilirim.”

 

"GALATASARAY’I SİYASETİN DIŞINDA TUTTUK"

 

“İş yoğunluğunun olduğu, futbolun bu kadar kötü gittiği, bu olayların, değişimlerin, yatırımların olduğu dönemde, alınan binlerce kararın içinde yanlışlar olabiliyor. Yapılan konuşmaların içinde yanlış ifadeler kullanmış olabiliriz. Ama, Galatasaray’ı yönetirken, Galatasaray’ın içinde bulunan kişiler farklı siyasi görüşlere sahip olabilirler. Ama biz Galatasaray’ı siyasetin dışında tutmaya çalıştık”  Adnan Polat, futbolda alınan sonuçlardan herkesin mutsuz olduğunu ifade ederek, “Bu ortamda sporcuların motive olması çok zor, kendilerine gelmeleri birkaç gün gerekiyor. Bu kadar büyük işlerle uğraşırken, futbol içimizde hüsran ve hayal kırıklığı oldu. Kimseyi mali işler, tesisler ilgilendirmiyor. Sporda alınan sonuçlar ilgilendiriyor” dedi. Soruları da yanıtlayan başkan Polat, bankalarda 1 milyar 115 liralık teminatın olduğu yolundaki söylemleri doğrulayarak, verilen teminatları tek elde toplamayı hedeflediklerini söyledi.

 

"BENDEN ÖZÜR DİLEDİLER"

 

Türk Telekom Arena Stadı’nın yapımı için çok emek harcadıklarını aktaran Adnan Polat, açılışta yaşanan olaylar nedeniyle çok üzüldüklerini belirtirken, “Bize her konuda destek veren Başbakanımızı bir ev sahibi olarak iyi ağırlayamamanın üzüntüsü yaşadık. Beni kahretti o gün” derken, açılış günü yaptıkları fevri değerlendirmelerden ötürü Bakanların ve TOKİ Başkanı’nın kendisini arayarak özürlerini ilettiklerini söyledi. Polat’ın bu sözleri üzeri salonda inandırıcı bulunmazken, üyelerin alaycı bir şekilde seslerinin yükseldiği görüldü. Başkan Polat’ın, Erdoğan Bayraktar’ın kendisine özrünü ilettiğini, birlikte bir basın açıklaması yapma isteğini ise Sayın Başbakanın konuyu bir an önce kapatma isteğinden dolayı reddettiğini aktarması üzerine bu kez yuhalamalar oldu. Konuşmasında, Galatasaray taraftarıyla hiçbir zaman problem yaşamadığını belirten Polat, “Zaman zaman sürçü lisan etmiş olabiliriz. Bu tempo içinde bu kadar hatanın da affedileceğini düşünüyorum” diye konuştu. Adnan Polat, konuşmasının sonunda, ibra ile ilgili olarak genel kurulun her türlü kararını kabul edeceklerini aktardı.

 

Hürriyet