Cezada Caydırıcılık Etkisinin Yok Olduğunu Gördüm

Futbol
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sporda teşvik ve şike cezalarını azaltan düzenlemeyi onaylamamasının gerekçesini açıkladı: "Suç ve ceza dengesini yetersiz buldum ve onun için Meclis’e geri gönd...
EMOJİLE

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sporda teşvik ve şike cezalarını azaltan düzenlemeyi onaylamamasının gerekçesini açıkladı: "Suç ve ceza dengesini yetersiz buldum ve onun için Meclis’e geri gönderdim."

 

Şike cezalarında indirim öngören ‘Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’, kamuoyunda büyük tepki gördü. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de geçtiğimiz hafta düzenlemeyi onaylamayarak bir daha görüşülmek üzere Meclis’e gönderdi. TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri ile TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödülü için Köşk’te düzenlenen törenin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Gül, vetoya ilişkin sorulara muhatap oldu.
 
‘Şike yasası’nın sporla ilgili bütün alanları içine aldığını ifade eden Gül, "Böyle bir yasal düzenlenme ihtiyacı oldu Türkiye’de. Çünkü bu alan çok boş göründü. Bunun içinde şiddet vardır, bahis vardır, mali konular vardır." dedi. Türk spor dünyasının güçlü ve sağlam bir iklime kavuşması açısından yasada gidilen indirimi olumsuz bulduğuna işaret etti. Bu düzenlemeyle suç ve ceza dengesinde caydırıcılığın ortadan kalktığını dile getiren Gül, "Benim bir daha görüşülmesi için Meclis’e göndermemdeki en önemli gerekçe, suç ve ceza arasındaki dengeyi kurmak. Suç ve ceza arasındaki dengede ölçüsüzlük ve bir caydırıcılık etkisinin yok olduğunu ben gördüm." diye konuştu.
 
Cumhurbaşkanı Gül, "Mec-lis’e yeniden görüşülmek üzere gönderdim, dediniz. Mevcut cezaları yüksek buluyor musunuz?" sorusuna da şu karşılığı verdi: "Onlar Meclis’in takdir edeceği bir şey tabii ki ama suç ve ceza dengesi bu çok önemli. O takdiri Meclis yapacaktır ama mevcut haliyle bunun yeni suç işleyecek olanlara caydırıcılığının geniş alan içinde etkisizleştiği kanaati oluştu bende." Gül, "Yasalaşması esnasında herhangi bir görüşmeniz ya da telkininiz oldu mu önünüze gelene kadar?" sorusu üzerine de "Hayır, öyle bir görevim yok ki!" dedi.
 
TÜBİTAK ödüllerini sahiplerine verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 46. TÜBİTAK Bilim Ödülleri’ni sahiplerine dağıttı. Çankaya Köşkü’nde düzenlenen ödül töreninde konuşan Gül, "Türkiye’nin gelişmesi, kalkınmasında bilim teknolojinin çok büyük bir katkısı olacaktır. Esas çekici lokomotif bu alandır." dedi. Türkiye’nin hâlâ öğrenmeye açık bir nüfusa sahip olduğunun altını çizerek, "Çocuklarımızı sürekli bilime özendirmeliyiz." çağrısında bulundu. Bütçeden bilime ve Ar-Ge’ye ayrılan payın daha da artacağını dile getirdi. Konuşmasının ardından Gül, bilim ödülünü kazanan Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı ile kablosuz haberleşme ağlarında üstün çabaları sebebiyle özel ödüle layık görülen Prof. Dr. İlhan Fuat Akyıldız’a plaketlerini takdim etti. Gül’ün plaketlerini verdiği diğer isimler şöyle: Prof. Dr. Ali Murat Güler, Yrd. Doç. Dr. Ömer İlday, Doç. Dr. Amitav Sanyal, Doç. Dr. Nurettin Şahiner, Prof. Dr. Suna Timur, Prof. Dr. Hafzullah Aksoy, Doç. Dr. Hande Yaman Paternotte, Doç. Dr. Osman Sağdıç, Prof. Dr. Harun Sönmez, Doç. Dr. Refet Gürkaynak, Doç. Dr. Kaan Güven.
 

Zaman