Şiddete Karşı ‘Aikido’

Dövüş Sporları
Güçlü bir erkek bile en az 6 ay aikido eğitimi alan bir kadına kolay kolay şiddet uygulayamaz. Çünkü, aikido, kas gücüne değil tekniğe dayalı bir savunma sporudur… TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitli...
EMOJİLE

Güçlü bir erkek bile en az 6 ay aikido eğitimi alan bir kadına kolay kolay şiddet uygulayamaz. Çünkü, aikido, kas gücüne değil tekniğe dayalı bir savunma sporudur…

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül’ün danışmanı ve aynı zamanda savunma sporu eğitimcisi Tanser Kılıç, kadınlara, şiddete karşı kendilerini koruyabilmeleri için aikido eğitimi veriyor.

Türkiye Wushu Federasyonu Aikido Teknik Kurul Başkanlığı görevini yürüten Kılıç, 17 yıldır savunma sporu ile uğraştığını, 9 yıldır aikido eğitimcisi olduğunu söyledi.

Komisyonda, kadına uygulanan şiddetle mücadele konusunda yürütülen çalışmalarda, kadınların savunma sporu öğrenmeye ne kadar ihtiyaçları olduğunu daha iyi anladığını ifade eden Kılıç, bu nedenle özellikle son zamanlarda kadınlara yönelik aikido eğitimlerine ağırlık verdiğini söyledi.

Kadınların şiddetten korunabilmeleri için öğrenebilecekleri en iyi savunma yönteminin aikido olduğunu belirten Kılıç, bu sporun kas gücüne değil, tamamen tekniğe dayalı olduğunu anlattı.

Aikido tekniğini öğrenen bir kadının, şiddet uygulamak isteyen bir erkeğin karşısında kendini koruyabileceğini belirten Kılıç, ”Güçlü bir erkek bile en az 6 ay aikido eğitimi alan bir kadına kolay kolay şiddet uygulayamaz” dedi.

”KADINLARA BÜYÜK AVANTAJ SAĞLIYOR”
Savunma sporu eğitimi alan kadınların genellikle çalışan kadınlar olduğunu belirten Kılıç, ”Çünkü, bu kadınlar daha fazla sosyal yaşamın içinde. Karşılaşabilecekleri risklerin daha fazla olabileceğini düşünüyor. Böylece kendilerini savunma yeteneğini elde etmek istiyorlar” diye konuştu.

Aslında çok sayıda kadının savunma sporu eğitimi almak istediğini bildiren Kılıç, şunları söyledi:

”Ancak, kadınlarımız, bu eğitimin nerede verildiğini, ne kadar ücret karşılığında kayıt yaptırabileceğini bilmiyor. Özellikle çalışmayan kadınlar bu konuda daha kararsız olabiliyor. Biz de elimizden geldiğince yaptığımız işi duyurmaya çalışıyoruz. Ücret konusunda da esnekli sağlıyoruz. Savunma sporu eğitimi almaya karar vermiş ancak ücret konusunda sıkıntı yaşayan kadınlara, bu eğitimi tamamen ücretsiz de verebiliyoruz.

Yalnızca kadınlara değil, erkek ve çocukları da eğitiyoruz. Ancak özellikle kadınların bu sporu öğrenmelerinin kendilerine büyük avantaj sağlayacağını düşünüyorum. Bu sporu iyi bir şekilde öğrenen bir kadın karşısındaki erkeğe ciddi zararlar da verebilir. Ancak biz, zarar vermesi için değil, kendini savunması için bu eğitimi veriyoruz.”

Toplam 47 kadın öğrencisinin bulunduğunu belirten Kılıç, imkanların elverişli olması halinde bu sayının artacağına inandığını belirtti.

”VÜCUDU ZİNDE TUTUYOR”
Kılıç’ın öğrencilerinden Ayla Güneş, eğitime eşinin desteği ile geldiğini söyledi. Güneş, aikido eğitimi almaya yeni başladığını, ancak şimdiden kendine olan güveninin arttığını ifade etti.

Aynı zamanda Kılıç’ın eşi olan Tülin Kılıç da aikido öğrenmeyi eşinin teşvik ettiğini anlattı. Bütün kadınlara bu sporu tavsiye ettiğini belirten Kılıç, olası şiddete karşı bir kadının kendini en iyi şekilde savunabilmesi gerektiğine işaret etti.

Nilgün Akbaba ise Kılıç’tan uzun süredir aikido eğitimi aldığını, şimdi bir yandan eğitimini sürdürürken diğer yandan savunma sporlarına yeni başlayan öğrencilere yardımcı olmaya başladığını bildirdi. Akbaba, aikido sporunun yalnızca savunma amaçlı değil, vücudu zinde tutabilmek için de önemli bir aktivite olduğunu söyledi.

AA