Satrançta şampiyon adayları yarıştı

Diğer Dallar
Dünya Satranç Şampiyonu Viswanathan Anand ile unvan maçı yapmaya hak kazanan oyuncuyu belirlemek amacıyla yapılan turnuvanın ilk turunda, oyuncuların riske girmekten kaçınarak kısa sürede oyunlarını b...
EMOJİLE

Dünya Satranç Şampiyonu Viswanathan Anand ile unvan maçı yapmaya hak kazanan oyuncuyu belirlemek amacıyla yapılan turnuvanın ilk turunda, oyuncuların riske girmekten kaçınarak kısa sürede oyunlarını berabere yaptıkları görüldü.

Anand hariç, dünyanın en kuvvetli 8 oyuncusunun katıldığı organizasyonun ilk turunda gözler tüm otoriteler tarafından turnuvanın en büyük favorisi olarak gösterilen, Norveçli 22 yaşındaki Büyük Usta Magnus Carlsen’deydi.

Uluslararası büyük usta unvanını 13 yaş 148 günlükken alarak, en genç yaşta bu unvanı kazanan satranççı olma başarısını gösteren Carlsen, aynı zamanda 2872’lik kuvvet derecesiyle, eski dünya şampiyonlarından efsanevi Rus Büyük Usta Garry Kasparov’un elde ettiği 2851’lik kuvvet derecesi rekorunu şimdiye kadar geçmeyi başaran tek satranççı.

Uluslarası Satranç Federasyonu (FIDE) listesinde 1 numarada yeralan, turnuvanın sayısal değerlendirmelere göre en kuvvetli oyuncusu olan Carlsen, ilk turda FIDE listesinde 3. sıradaki 2809 kuvvet dereceli Ermeni Büyük Usta Levon Aronian ile oynadı.

Carlsen’in, siyah taşlarla mücadele ettiği müsabakada Aronian’a karşı hemen hiçbir zorlukla karşılaşmadan oyunu kolayca berabere yaptığı görüldü.

Beraberenin ardından, İngiliz Uluslararası Usta Malcolm Pein’e turnuvadaki ilk oyununu değerlendiren Carlsen, sonuçtan memnun olduğunu söyledi. Genel hatlarıyla oyunda sağlam bir durum elde ettiğini belirten Carlsen, rakibinin belki de açılışta 11. hamlede Fe2 yerine cxd5 oynamasının biraz daha iyi olabileceğini ancak kendi durumunun yine de çok sağlam bulunduğunu ifade etti.

Carlsen, "Bu turnuvadaki ilk oyunumdu. İlk oyunda herşeyin yolunda gitmesi iyi. Güçlü bir rakibe karşı berabere elde ettiğim için mutluyum" dedi.

İlk turdaki eşlendirmeler ve sonuçları şöyle:

Boris Gelfand-Teymur Recepov 1/2-1/2; Aronian-Carlsen 1/2-1/2; Peter Şvidler-Vladimir Kramnik 1/2-1/2; Vassily İvançuk-Aleksandr Griçuk 1/2-1/2

Galibiyetin 1 puan, beraberenin 1/2 puan ve mağlubiyetin 0 puan olarak değerlendirildiği turnuvada oyunculara, ilk 40 hamle için 2 saat, ondan sonraki 20 hamle için 1 saat ve bundan sonraki tüm hamleler için 15 dakika, artı hamle başına 30 saniyelik bir düşünme süresi tanınıyor.

Toplam para ödülünün 510 bin avro (yaklaşık 1 milyon 197 bin TL) olduğu turnuvanın organizasyonunu FIDE ve ticari ortağı olan, iş geliştirme, yatırım ve danışmanlık şirketi AGON üstleniyor.

Turnuva, Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR’ın maddi desteğiyle yapılıyor.

AA