Ne Kadar Teknoloji, O Kadar Madalya

Diğer Dallar
Olimpiyatlarda birinci olmak ve altın madalya kazanmak için sporcunun gücünün, hırsının yanı sıra kullandığı ekipmanların ve üzerine giydiği giysilerin de büyük önemi var. Uzmanlar, son model ve ileri...
EMOJİLE

Olimpiyatlarda birinci olmak ve altın madalya kazanmak için sporcunun gücünün, hırsının yanı sıra kullandığı ekipmanların ve üzerine giydiği giysilerin de büyük önemi var.

Uzmanlar, son model ve ileri teknolojinin kullanıldığı ekipmanlar sayesinde altın madalya kazanmanın artık daha kolay olduğunu belirtiyorlar.

BBC Focus dergisinde yer alan habere göre, işte 2012 Londra Olimpiyatları’nda sporcuları daha iyi yapmak için hazırlanmış teknolojik ekipmanlar:

Mayolar: Adidas ve Speedo markaları yeni mayolarını yüzdürücülük ve daha fazla itici kuvvet sağlamasında mükemmelleştirmek için savaş verirken, Alman bilim adamları penguenlerin derisinde bulunan ve geçici direnci azaltan, buna karşılık hızı artıran bir kumaş kaplama geliştirdiler.

Ayakkabılar: Loughborough Üniversitesi, atletlerin fiziksel özelliklerine uyum sağlamak için kişiye özel ayakkabıların atletlerin güçlerini en üst seviyeye çıkardıklarını belirlediler. Sürat koşusuyla ilişkili sporlarda bilekte üretilen mekanik enerji miktarı deneylerde iki kat artırıldı.

Bisikletler: 2008 yılındaki Pekin Olimpiyatları’nda GB’nin bisikletleri parmak ısırtmıştı. Bisikletler havacılık ve uzay sanayisi kullanılarak yeniden tasarlanıyor ve Formula 1 teknolojisi karbon bileşik sayesinde bisikletin gövdesini daha da hafif yapıyor. Böylece daha güçlü atletlere direnecek daha sağlam bisikletler üretiliyor.

Paralimpik Tekerlekli Sandalye: Avrupa Birliği yapımı çok amaçlı, ikiz motorlu, delta kanatlı avcı uçağı olan Eurofighter Typhoon üzerinde çalışan BAE sistemleri, Paralimpik (özürlülere ait) tekerlekli sandalyelerin aerodinamiklerini daha etkin hale getirerek yeniden tasarladı. Ayrıca firma sandalyenin kontrolünü artırdı ve parçaların daha dayanıklı, bükülmez olmasını sağladı.

Kano ve kürekler: Eski kano yarışçısı Graham Mulholland tarafından işletilen EPM firmasının mühendisliği ile artık kanocular mükemmel yarışlar çıkaracaklar. Firma çalışanları, kanocuların ve kürekçilerin bireysel tekniklerine uyum sağlayan hafif kanolar ve kürekler geliştirmeye devam ediyorlar.

Yelken: Rüzgar hızı, yön, sıcaklık, nem ve hava basıncı gibi meteorolojik verileri bir araya getirmek yarışı bitirmede yardımcı olacak. Büyük bir denizciyseniz, zekanın bu seviyesi yarış stratejisi konusunda ve etkili karar vermede çok önemlidir. BAE sistemlerinin geliştirdiği Project DRAKE isimli sistem işe yarayabilir. Bu sistem savaş gemilerinden ve insansız hava aracından (UAV) uyarlanan tahmini matematiksel modelleme yazılımını kullanıyor. Bu sistem yatçıların denemelerde ve yarışmalarda keskin rekabet sağlamalarında yardımcı oluyor. Antrenörler, tekrarlanan video çekimleriyle yarışan yelkencilerin belirli koşullarda performanslarını nasıl gösterdiklerini ya da nasıl lokal hava durumu tahmini oluşturduklarını görebiliyorlar.

Atış: Trap atışını deneyen herhangi biri bu işin ne kadar zor olduğunu bilir. Çift trap branşında İngiltere’nin atış takımı, savaş alanlarından uyarlanan bir kitin podyum noktası üretmeye yardımcı olacağını umuyor. Eşzamanlı olarak atılan 2 hedefte, yarışmacılar her iki hedefi de vurma umuduyla birbirine mümkün olduğunca yakın 2 atış yapıyor. İki atış arasındaki zamanlamayı geliştirmek çok önemlidir. BAE mühendisleri iki atış arasındaki zaman farkını analiz etmek için yön mikrofonu kullanan elektronik bir cihaz geliştirdiler. Cihaz aynı zamanda hedefi 12’den vurmayı ve zamanlama tutarlığını ölçebiliyor.

Zaman