Artık denize değil göle dalıyorlar

Diğer Dallar
Çözüm sürecinin başlamasıyla sağlanan huzur ve güven ortamı sayesinde,  barındırdığı büyük tarih ve kültür varlıkları ön plana çıkmaya başlayan Güneydoğu  Anadolu Bölgesi’nin kısa süre...
EMOJİLE

Çözüm sürecinin başlamasıyla sağlanan huzur ve güven ortamı sayesinde,  barındırdığı büyük tarih ve kültür varlıkları ön plana çıkmaya başlayan Güneydoğu  Anadolu Bölgesi’nin kısa süre içerisinde dalış turizminde de Türkiye’nin önemli  merkezlerinden biri olması bekleniyor. GAP kapsamında yapımı tamamlanan Kralkızı, Dicle, Batman, Keban,  Karakaya, Atatürk, Birecik ve Karkamış baraj göllerinin altında kalan çok sayıda  yerleşim yeri keşfedilmeyi beklerken, bu potansiyele Ilısu Barajı’nın  tamamlanmasıyla su altında kalacak Hasankeyf ilçesinin de aralarında bulunduğu  çok sayıda tarihi mekan eklenecek.

YENİ YENİ KEŞFEDİLİYOR

Fırat Nehri üzerinde kurulan Birecik Barajı’nın suları altında kalan  Halfeti ilçesi ile Dicle Baraj Gölü altında kalan Eğil’deki tarihi varlıkları  görmek için bölgeye gelen ziyaretçiler, baraj göllerine tüplü dalış yapıyor. Son  olarak aralarında Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Başkan Yardımcısı  Bedri Sincar, Diyarbakır Su Sporları İhtisas Kulübü Başkanı İlhami Çakmak ve  dalış eğitmeni Mehmet Nesim Aydın’ın da bulunduğu grup, Diyarbakır’ın Eğil  ilçesindeki Dicle Baraj Gölüne daldı.

TSSF Başkan Yardımcısı Sincar, AA muhabirine, sportif dalış  turizminden büyük gelir elde eden ülkelerin bulunduğunu belirterek, Türkiye’de de  bu spor dalına yoğun talep olduğunu söyledi.

Denizden 300 metre yükseklikteki göl sularına yapılan dalışların  irtifa dalışı olduğunu, bu dalışı yapabilmek için eğitime ihtiyaç bulunduğunu  kaydeden Sincar, federasyon olarak bu nedenle “İrtifa Dalışı Uzmanlık Kursu”  açtıklarını vurguladı.

DENİZE DALMAKTAN BIKTILAR

Sincar, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yapımı tamamlanan baraj  göllerinde biriken suların altında kalan yerleşim birimlerinde aynı zamanda  tarihi varlıkların da bulunduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

“Profesyoneller denize dalmaktan bıktı, GAP’taki irtifa dalışlarına  büyük ilgi var. İrtifa dalışı kursuna 200’ü aşkın kişi başvuruda bulundu. İrtifa  kurslarının ardından çok sayıda kişi baraj göllerine dalış yapmak için bölgeye  gelecek. Bu sayede bölge turizmi daha da hareketlenecek. Bölgedeki baraj gölleri  dalış için yeni yeni keşfediliyor. Geçen hafta bir grup ile Eğil baraj gölüne  tüplü dalış gerçekleştirdik. Tarihi ve kültürel eserlerinin muhteşem  güzelliklerini sualtında görebilme fırsatını yakaladık. Bölgede bu anlamda çok  büyük kapasite var. Çünkü binlerce yıldır çok sayıda medeniyete ev sahipliği  yapan yerleşim yerleri baraj gölleri altında kaldı. Hasankeyf gibi birçok alan da  gelecekte yapımı süren barajların tamamlanmasının ardından su altında kalacak.”

POTANSİYEL ÇOK BÜYÜK

Dalış eğitmeni Mehmet Nesim Aydın ise çözüm süreciyle sağlanan huzur  ve güven ortamı sayesinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne büyük ilgi olduğunu  söyledi.

Her geçen gün artış gösteren turizm hareketliliğinin bölge ekonomisine  katkı sunduğunu belirten Aydın, şöyle dedi:

“Halfeti ve Samsat ilçelerinin yanı sıra GAP’taki baraj gölleri  altında yüzlerce köy kaldı. Tüplü dalış yapıp su altındaki bu mekanları görmek  bir ayrıcalık. Yavaş yavaş insanlar bölgeye gelip dalış yapmaya başladı. Yakın  zamanda binlerce kişi baraj göllerine dalmak için bölgeye gelecek. Bu nedenle  valilik, kaymakamlık, belediyeler ve ilgili diğer kuruluşların sualtı sporuna  uygun alanlarda hazırlık yaparak, bu mekanları tanıtmaları gerekiyor. Güneydoğu  Anadolu Bölgesi, tüplü dalış konusunda Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri  haline gelecek.

Kısa bir süre önce başkan yardımcımız ve sualtı fotoğrafçısı Sincar ve  Diyarbakır Su Sporları İhtisas Kulübü Başkanı Çakmak ile Eğil ilçesinde baraj  gölüne daldık ve Hz. Zülkifl ve Hz. Elyasa’nın su altında kalan türbeleri ile  birçok medeniyete ev sahipliği yapan Eğil kalesi çevresinde bulunan eski  yapıların su altı fotoğraflarını çektik.”

Akşam