Türkiye-Çek Cumhuriyeti maçı efsane oldu!

Basketbol
2012 Avrupa Şampiyonası, organizasyonun düzenleneceği Polonya ile Ukrayna’ya şampiyonluk parolasıyla gelen birçok takımın kıyasıya mücadelesine sahne olacak. Türkiye: 3 – Çek Cumhuriyeti: ...
EMOJİLE

2012

Avrupa

Şampiyonası,

organizasyonun düzenleneceği

Polonya ile Ukrayna’ya

şampiyonluk parolasıyla gelen birçok

takımın kıyasıya mücadelesine sahne olacak.

Türkiye: 3 – Çek Cumhuriyeti: 2 (2008)

2008 Avrupa Şampiyona’sında A Grubu’nda yer alan Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasında oynanan, çeyrek finale yükselecek takımı belirleyecek karşılaşma, şampiyona tarihinin efsanevi maçlarından biri oldu. Türkiye, Jan Koller ve Jaroslav Plasil’in golleriyle 2-0 mağlup girdiği son 15 dakikada umudunu yitirmişti ki Arda Turan’ın golü geldi. Nihat Kahveci ise 88 ve 90. dakikalarda kaydettiği gollerle, Türkiye’nin bir mucizeyi gerçekleştirmesine yardımcı oldu.

Turnuva tarihine damgasını vuran ve hafızalarda yer eden diğer 9 karşılaşma şöyle;

Yugoslavya: 5 – Fransa: 4 (1960)

Fransa, 1960 yılında evsahipliğini yaptığı, o zamanlar Avrupa Uluslar Kupası olarak adlandırılan turnuvanın yarı finalinde Yugoslavya’ya 5-4 yenildi ve şampiyonluk bekleyen taraftarlarını hayal kırıklığına uğrattı. Fransız seyircileri asıl şoka sokan, takımlarının 3-1 öndeyken, 4 dakika içinde 3 gol yemesi oldu. Turnuvayı, final maçında Yugoslavya’yı 2-1 yenen Sovyetler Birliği kazandı.

Batı Almanya: 4 – Yugoslavya: 2 (1976)

1960 yılında evsahibi Fransa’yı dize getiren Yugoslavya, 1976’da organize ettiği turnuvada bu kez kendisi aynı kaderle karşılaştı ve 2-0 öne geçtiği yarı final maçında Batı Almanya’ya 4-2 yenilerek elenmekten kurtulamadı. Yugoslavya’yı finalden eden isim, maça sonradan dahil olan, 82. dakikada attığı golle maçın uzamasını sağlayan ve 115 ile 119. dakikalarda bir kez daha ağları havalandıran Dieter Müller oldu.

Çekoslovakya: 2 – Batı Almaya: 2 (1976)

1976’daki turnuvanın finali, hem mücadele, hem de Antonin Panenka’nın, adını tarihe geçiren penaltı tarzıyla hafızalara kazındı. Çekoslovakya ile Batı Almanya arasındaki final maçının normal süresi 2-2 bitti. Çekoslovakya, penaltılara gidilen maçta Panenka’nın, artık ”Panenka vuruşu” olarak adlandırılacak farklı tarzdaki vuruşuyla rakibine 5-3 üstünlük sağladı ve şampiyon oldu.

Fransa: 3 – Portekiz: 2 (1984)

Organizasyonun evsahipliğini 1984’te bir kez daha üstlenen Fransa, takım kaptanı Michel Platini’nin yıldızlaştığı turnuvanın grup aşamasını ilk sırada tamamladı. Yarı finale çıkma mücadelesinde Portekiz ile karşılaşan Fransa, 1-1 eşitlikle uzatmaya gidilen maçta rakibini, Platini’nin son dakikada attığı golle 3-2 mağlup etti. Fransa, finalde de İspanya’yı 2-0 yenerek tarihinin ilk Avrupa şampiyonluğunu kazandı.

Danimarka: 2 – Almanya: 0 (1992)

İsveç’te düzenlenen turnuvaya, savaştan yıpranmış Yugoslavya’nın yerine dahil edilen Danimarka, yer aldığı A Grubu’nu Fransa ile İngiltere’nin önünde ikinci sırada tamamlayarak ilk sürprizini gerçekleştirdi. Yarı finalde Hollanda’yı penaltı atışları sonucu 5-4 geçen Danimarka, finalde Almanya’nın rakibi oldu. Danimarka, kendisine şans tanınmamasına karşın bu maçtan da 2-0 galip ayrıldı ve tarihinin ilk Avrupa şampiyonluğunu elde etti.

Almanya: 1 – İngiltere: 1 (1996)

Avrupa futbolunun iki devi İngiltere ile Almanya, 1996 yılında düzenlenen organizasyonun yarı finalinde, bir anlamda 1990 Dünya Kupası yarı finalinin rövanşına çıktı. İngiltere, Wembley’de oynanan maçın 3. dakikasında Alan Shearer ile 1-0 öne geçti, ancak 16. dakikada Stefan Kuntz’un golüne engel olamadı ve maç 1-1 sona erdi. Penaltılara gidilen maçta Almanya, kullandığı 6 vuruşu da gole çevirdi. İngiltere’nin 6. adamı Gareth Southgate vuruşunu gole çeviremedi ve Almanya 6-5’lik sonuçla adını finale yazdırdı.

Hollanda: 6 – Yugoslavya: 1 (2000)

Hollanda, Belçika ile birlikte evsahipliğini üstlendiği 2000’deki şampiyonanın çeyrek finalinde Yugoslavya ile karşılaştı. Hemen hemen tüm şampiyonaların en tek taraflı maçını oynayan Hollanda, maçtan 6-1’lik galibiyetle ayrıldı ve yarı finalde İtalya’nın rakibi olmaya hak kazandı. Patrick Kluivert 30 dakika içinde attığı 3 golle adını şampiyonaya altın harflerle yazdırdı.

Fransa: 2 – İtalya: 1 (2000)

Fransa’nın İtalya ile karşılaştığı 2000 Avrupa Şampiyonası final maçı, futbol tarihinin en dramatik sonlarından birine sahne oldu. Maçın son dakikalarına 1-0 önde giren İtalya, ilk şoku uzatma dakikalarında Sylvain Wiltord’un ayağından yediği beraberlik golüyle yaşadı. İtalya’yı yıkan kişi ise, maçın uzatma bölümünde, Robert Pires’in sol kanattan yaptığı ortaya sol ayağıyla yaptığı voleyle Fransa adına tam anlamıyla bir ”altın gole” imza atan David Trezeguet oldu.

Yunanistan: 1 – Portekiz: 0 (2004)

Yunanistan, 2004 Avrupa Şampiyonası’nın finalinde karşılaştığı turnuvanın ev sahibi Portekiz’i devirerek tarihin en şaşırtıcı sonuçlarından birine imza attı. Yunanistan, maç boyunca kaleye isabet eden tek şutunda, forvet Angelos Charisteas attığı kafa golüyle 57. dakikada 1-0 öne geçti. Kalan sürede de kalesini gole kapayan Yunanistan, Portekiz’in baştan sona üstün oynadığı maçı kazandı ve Avrupa şampiyonu oldu.