Ortadoğu’da Türkiye Sineması

Filmler
Daha önce Rotterdam Film Festivali ve Crossing Europe Film Festivali için Türkiye sineması seçkileri hazırlayan Altyazı Sinema Dergisi, bu yıl 8-17 Ekim tarihleri arasında Abu Dabi’de gerçekleşt...
EMOJİLE

Daha önce Rotterdam Film Festivali ve Crossing Europe Film Festivali için Türkiye sineması seçkileri hazırlayan Altyazı Sinema Dergisi, bu yıl 8-17 Ekim tarihleri arasında Abu Dabi’de gerçekleştirilecek olan Ortadoğu Filmleri Festivali (Middle East International Film Festival) için de bir ‘Türkiye sineması seçkisi’ hazırladı.

‘New Cinema from Turkey’ başlıklı seçkide ‘Sonbahar’, ‘Tatil Kitabı’, ‘Uzak İhtimal’, ‘Pandora’nın Kutusu’, ‘Hayat Var’, ‘Süt’ ve ‘Nokta’ gibi yedi uzun metrajın yanı sıra ‘Şairin Ölümü’, ‘Ata’, ‘İrmik Helvası’, ‘Süt ve Çikolata’, ‘Kurban’, ‘Bekleyiş’ ve ‘Sapak’ gibi kısa metraj filmler de izleyiciyle buluşacak.

Ayrıca, Pelin Esmer’in ’11’e 10 Kala’sı kurmaca film dalında, Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan’ın birlikte yönettikleri ‘İki Dil Bir Bavul’ ise belgesel dalında festivalin yarışma bölümünde yer alacaklar. Festivalin Türkiye’den konukları arasında, Altyazı yazarlarının dışında, yönetmen Pelin Esmer ve oyuncular Kıvanç Tatlıtuğ ve Mehmet Ali Nuroğlu da bulunuyor.

Altyazı ekibi, seçkiyi desteklemek üzere, editörlüğünü dergi yazarlarından Senem Aytaç ve Gözde Onaran’ın üstlendiği, Türkiye’deki sinema sektörünün bugününe dair yazıların yer aldığı ve bunun yanı sıra filmlerle ilgili tanıtıcı yazıların da bulunduğu bir kitapçık hazırladı. Altyazı yazarları, aynı zamanda, festival sırasında gerçekleştirilecek soru-cevap oturumlarını yönetecek ve Türkiye sineması üzerine bir panel düzenleyecek.

Şimdiye kadar özellikle anaakım filmlerden örneklerin gösterildiği Arap ülkelerinde neredeyse ilk kez böyle bir bölüm altında Türkiye’den bağımsız film örnekleri bir arada gösterilecek.

Altyazı’nın bu projesi, geçtiğimiz İstanbul Film Festivali kapsamında ArteEast ile ortaklaşa gerçekleştirilen ‘Ortadoğu Sinemaları Paneli’ ile ilk adımı atılan ve ileride daha kapsamlı hale getirilmesi planlanan ‘Ortadoğu Sinemaları Etkinlikleri’nin bir diğer adımı olarak da önemli bir yer tutuyor.