İstanbul’un Altında Film Platosu

Filmler
Özge Yalın’ın haberi 17 Aralık’ta gösterime girecek Sultanın Sırrı filminin çekimleri bitmesine bitti ama sette akıl almaz olaylar yaşandı, ekibin başına gelmeyen kalmadı. Oyuncular zehirl...
EMOJİLE

Özge Yalın’ın haberi

17 Aralık’ta gösterime girecek Sultanın Sırrı filminin çekimleri bitmesine bitti ama sette akıl almaz olaylar yaşandı, ekibin başına gelmeyen kalmadı. Oyuncular zehirlenmekten son anda kurtuldu, Maden Tetkik Arama‘dan uzmanlar sete geldi. Bakın daha neler neler oldu…

İstanbul’un altında başka bir İstanbul daha var deseler sakın inanmam demeyin! Çünkü İstanbul’un altında bir şehir daha olduğu bir sinema filmi ile gözler önüne serildi. Asırlarca toprak altında kalan şehrin sokakları, caddeleri bile var. Hatta film bu sokaklarda çekildi.

Hangi filmden mi bahsediyoruz? Sultanın Sırrı. 17 Aralık’ta gösterime girecek olan uzun metraj sinema filminde gerçek dehlizlerde çekilen sahneler var. İstanbul 2010 Kültür Başkenti Ajansı tarafından desteklenen bir bölümü Sultanahmet ve Balat’taki dehlizlerde çekildi. Yerin 15 metre altında gerçek dehliz mekanlarında gerçekleştirilen çekimler için Maden Tetkik Arama’dan (MTA) ve üniversitelerden getirilen uzmanlardan rapor alındı. Gaz ölçümleri ve böcek ilaçlamaları yapılmasına rağmen pek çok tehlike ile yüz yüze kalan ekip günlerce devam eden çekimlerde akıl almaz olaylar yaşadı. Yaklaşık 1000-1200 yıllık dehlizlerin kullanıldığı mekânlarda ekibin başına gelmedik kalmadı.

Yaşlı Rumların, ve Ermenilerin ağzından nakledilen hikâyeleri ya duymuşuzdur ya da bir yerlerde okumuşuzdur. Yani şehir efsanesi olarak dilden dile yayılmış, kulaktan kulağa yıllardır anlatılmıştır. Üstelik Balat, Zeyrek, Sultanahmet, Ayazma, Ayakapı, Cibalikapı, Kocamustafapaşa gibi tarihi semtlerde bu hikâyeleri bilmeyen hemen hemen yok gibidir. Bir ucunun Tekfur Sarayı’na, diğer ucunun Haliç’e, bir diğer ucunun Boğaz’a gittiği ve her dehlizin de Ayasofya ile mutlaka bağlantısı olduğu söylenir durur. Lakin bunun gerçekliği noktasında bugüne kadar detaylı bir araştırma yapan, bunları bize görsel olarak aktaran olmamıştı. Tarihi kaynaklarda da dişe dokunur bilgiye rastlayamazsınız. Ama artık İstanbul’un dehlizleri ile ilgili görsel bir delilimiz var. Yerli yapım sinema filminin çok sayıda sahnesi bu dehlizlerde çekildi.

FACİA YAŞANABİLİRDİ

Sultanahmet Meydanı’nın altında yaklaşık 1200 yıllık bir yapının içinde sürdürülen çekimlerde önceden gaz ölçümleri yapılmasına rağmen, Marc Dacascos ve Emanuel Bettencourt, çekimler sırasında gazdan etkilendi. Yönetmen Hakan Şahin’in fark ettiği durum üzerine hemen her iki oyuncu set dışına alınarak ilk müdahaleleri yapıldı. Yeniden gaz ölçümleri yapılan mekânda gaz sıkışması olduğu tespit edildi. Önceki ölçümlerde tehlikesiz görülen mekânda, daha sonrasında yaşanan değişiklik az daha büyük bir faciaya neden olacaktı.

Diğer yandan set ekibi dehlizlerde daha önce hiç görmedikleri böceklere rastladıklarını söylüyor. Uzmanlar oksijen yerine hidrojen sülfür ile beslenen bu böcekleri oksijenli ortamlarda görmenin mümkün olmadığını anlatıyor. Bu nedenle farklı gazların bulunduğu ortamlardaki bu değişik canlılar hakkında fazla bilgi yok. Zehirli olup olmadıkları bilinmeyen böcekler, sadece hızlı hareket ediyorlar ve karanlık ortamları seviyorlar.

KORKU FİLMİ GİBİ!

Yönetmen Hakan Şahin şöyle konuşuyor: "Özellikle geceleri set çalışanlarımız çok tedirgin oluyordu. Yumuşak, tüylü acayip yaratıklar ayaklarımızın altında dolaşıyordu.

Filmin öyküsü:

BM adına nükleer bomba araştırması için Saddam döneminde Irak’a giden CIA ajanı Amerikalı bir profesör, Kerkük’te Sultan 2. Abdülhamit’in petrol araştırması ile ilgili sırlarını öğrenir. Araştırmaya ait sırrın bir sandığın içinde olduğu bilgisine ulaşan Amerikalı profesör sandığın peşinden İstanbul’a gelir. CIA’den destek alan profesör, Sultan’ın özel olarak yaptırdığı şifreli sandığın Topkapı Sarayı Müzesi’nin depolarında saklandığını öğrenir. İstanbul’un yer altı dehlizlerini keşfeden profesör diğer ajanlarla birlikte dehlizlerden Topkapı Sarayı’na ulaşmaya çalışır. Ancak karşısında gönüllü Türk istihbaratını bulur.

Zaman