FİLmİSTİN Filistin Filmleri Zamanı

Filmler
Zeytinburnu Belediyesi Kültür Sanat Merkezi Temmuz ayında da kültür ve sanat etkinliklerine ara vermiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteklediği Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği ile bir...
EMOJİLE

Zeytinburnu Belediyesi Kültür Sanat Merkezi Temmuz ayında da kültür ve sanat etkinliklerine ara vermiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteklediği Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği ile birlikte “Filistin Filmleri Zamanı” etkinliğini düzenliyor.

Etkinlik İstanbul’da iki ilçede gerçekleşecek. 3 gün boyunca, 10 film, 19 seansla izleyici ile buluşacak. Filmler, Fatih Belediyesi Ali Emiri Kültür Merkezi ve Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi’nde gösterilecek.

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde, 10-12 Temmuz tarihleri arasında 4 yetişkin ve 1 çocuk filmi, 9 farklı seansla gösterimde olacak.

10 Temmuz’da Kutsal Direniş, Beşir’le Vals; 11 Temmuz’da Beşir’le Vals, Vaat Edilen Cennet; 12 Temmuz’da Zeytin’in Hayali ve Limon Ağacı, Filistin’i ve Filistin halkının mücadelesini anlatan filmler olarak meraklılarını bekleyecek.

Öyle insanlık durumları vardır ki onları anlatmak için gündelik dilin hacmi yetersiz kaldığında insanlığın ortak dili olan sanat devreye girer. Filistin‘de yaşanan insanlık dramı böyle bir örnek.

Yıllardır insanlık gündeminden düşmeyen bu konuda dünyanın değişik köşelerindeki duyarlı yürekler çok sayıda sanat eseri ürettiler. Ama sinema estetiği bakımından övgü duyulacak seviyede olsalar bile çoğunlukla amatör imkânlarla hazırlanan bu yapımların konuya duyarlı herkese ulaşması mümkün olmadı.

Bu filmler ticari sinemanın tahakkümüne maruz bırakılmış salonlarımızda doğal olarak yer bulamadı. Türkiye‘deki sinema seyircisi Filistin acısını yansıtan filmlere kimi zaman festivallerde kimi zaman da bazı televizyon gösterimlerinde ulaşabildiyse bile bu alandaki eserlerin topluca
Türk sinema seyircisiyle buluşturulması önemli bir boşluğu dolduracak.

"FİLİSTİN FİLMLERİ ZAMANI" etkinliği çerçevesinde seyirciye ulaştırılacak 10 film vasıtasıyla Filistin probleminin gerçek boyutuna yerli ve yabancı kamuoyunun dikkatini çekmek temel amacımız.

Diğer yandan bu etkinlik vesilesiyle insanlığın ortak duyarlık alanları söz konusu olduğunda sanatın imkânları ve sanatçı sorumluluğu gibi temel konular üzerinde bir kere daha düşünme fırsatı bulmayı umuyoruz.

Konunun hem vicdan boyutunda hem de zihinsel olarak farklı bakış açıları eşliğinde yeniden değerlendirilmesini sağlamak amacıyla düzenlediğimiz bu etkinliğin aynı zamanda Filistin ve Türk halkları arasında yeni bir yakınlaşma fırsatı olmasını arzu ediyoruz.

09 Temmuz 2010 Cuma akşamı saat 20.30‘da İstanbul Muhsin Ertuğrul Sahnesi‘nde gerçekleşecek gala programının ardından film gösterimleri 10-12 Temmuz 2010 tarihleri arasında Zeytinburnu Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi ile İBB Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi salonlarında gerçekleştirilecek.

Gala gecesinde gösterilecek film Filistin asıllı Danimarkalı yönetmen Omar Shargawi‘nin otobiyografik özellikler de taşıyan "My Father is from Haifa" (Babam Hayfalı) isimli belgesel eseri.

Filistin göçmeni bir baba ile yurtdışında doğup büyüyen oğlunun vatan topraklarına dönüş yolculuğunu anlatan yapım yönetmenin etkileyici ve sıra dışı üslubuyla dikkat çekiyor.

Film 2010 Danimarka Sinema Ödülleri‘nde "en iyi belgesel" ödülünü kazandı. 9 Temmuz‘daki Gala gösterimine yönetmen Omar Shargawi de katılacak.

Gala gösterimi 20:30 da Şehir Tiyatroları Muhsin Ertuğrul Sahnesi‘nde gerçekleşecek.

Bütün filmlerin ücretsiz olarak izlenebileceği “Filistin Filmleri Zamanı” kapsamında Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi ve Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi’nde gösterime girecek filmler ve ayrıntılı bilgilere gelince;

Limon Ağacı (Yönetmen: Eran Riklis)
Düşler ve Korkuların Sınırı (May Masri)
Zeytin’in Hayali (Yönetmen: Omar Kawan Aleni)
Babam Hayfalı (Omar Shargawi)
Vaad edilen Cennet (Yönetmen: Hany Abu Assad)
Kapılar Bazen Açılıyor (Yönetmen: Liana Badr)
Beşir ile Vals (Yönetmen: Ari Folman)
Şatilla’nın Çocukları (Yönetmen: May Masri)
Kutsal Direniş (Yönetmen: Elia Suleiman)
Bu Denizin Tuzu (Yönetmen: Annemarie Jacir)

Kutsal Direniş

Yönetmenliğini Elia Suleiman’ın yaptığı Kutsal Direniş, İsrail ve Filistin arasında bulunan kontrol noktasında gidip gelen iki sevgilinin aşklarını konu edinmektedir. Kudüs’te yaşayan Filistinli bir genç adam ile Ramallah’ta yaşayan Filistinli genç bir kadın birbirlerine âşıktır. Genç adam, hasta babasıyla aşk hayatı arasında gidip gelerek, yaşamını sürdürmeye çalışır.

Siyasi konumdan ötürü, kadının hareket özgürlüğü İsrail Ordusu’nun iki şehir arasına kurduğu kontrol noktalarında son bulmaktadır. 10 Temmuz Cumartesi gösterimde olacak filmin seansları saat: 13.30 ve 17.00

Beşir’le Vals

Yönetmenliğini Ari Folman’ın yaptığı film, yönetmenin ağzından anlatılıyor. Ari Folman bir arkadaşıyla gördüğü bir kâbusu paylaştığında, kâbusun Lübnan Savaşı’nda yaşadıklarıyla alakası olduğuna karar verirler. 26 tane vahşi köpek rüyasında onu kovalıyordur.

Ari, bu konuşmanın sonucunda orada yaşadıklarını hatırlamadığının farkına varır. Bunun üzerine, dünyanın dört bir yanındaki dostlarını ve asker arkadaşlarını arayarak yaşananlar hakkında onlarla konuşur. Filmi 10 Temmuz Cumartesi günü saat: 20.00 ve 11 Temmuz Pazar günü 13.30 seanslarında izleyebilirsiniz.

Vaat Edilen Cennet

Bu filmin yönetmeni Hany Abu-Assad. Dram türündeki film Filistin’de yaşanan intihar bombacılarının psikolojisini anlatıyor. Çocukluk arkadaşı olan genç Filistinli Khaled ve Said Tel Aviv’de gerçekleştirilecek bir saldırıda intihar bombacısı olarak görevlendirilirler.

Aileleriyle, vedalaşmadan, son bir gece geçirdikten sonra, vücutlarına bağlı bombalarla sınıra götürülürler. Ama operasyon planlandığı gibi gitmez ve birbirlerinin izini kaybederler.

Vaat Edilen Cennet filmini, 11 Temmuz Pazar günü saat 17.00 ve 20.00 seanslarında Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi sinema salonunda izleyebilirsiniz.

Zeytin’in Hayali

Filistin Filmleri Zamanı’nda çocuklara yönelik Filistin mücadelesini anlatan en güzel filmlerden biri de; Zeytin’in Hayali. Yönetmenliğini Omar Kawan Alani’nin yaptığı animasyon çizgi film çocuklara Filistin mücadelesini çocuk karakterler üzerinden anlatıyor.

Faris, ninesi, babası, annesi ve kardeşleriyle birlikte Filistin’in Cenin şehrinde yaşar. Faris, okulunun en başarılı öğrencilerindendir. Faris’in ninesi Meryem, yeri geldikçe küçükken başından geçen olayları hatırlayıp torununa anlatmaktadır. Bir gün Faris, ninesi Meryem’e sürekli ilgilendiği zeytin fidanının sırrını sorar. Meryem bu fideciği, babasının Ayn Karim’de bir gün tarlada çalışırken kendisine hediye ettiğini anlatır.

12 Temmuz Pazartesi günü, saat 13.30’da gösterimde olacak film, küçük izleyicilerini bekleyecek.

Limon Ağacı

Eran Riklis yönetimindeki film konusuyla da hayli ilginç. Limon ağaçlarını korumak için İsrail devletiyle mücadele eden Filistinli Selma’nın hikâyesi. Duvarın İsrail tarafına İsrail Savunma Bakanı bir villa inşa edince, ulusal güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle Selma’nın limon bahçesinin yıkılmasına karar verilir. Hakkını ve limon ağaçlarını korumak için elinden geleni esirgemeyen Selma’nın davası uluslararası bir hadiseye dönüşünce her şey karmakarışık olur.

Limon Ağacı, 12 Temmuz Pazartesi günü, 17.00 ve 20.00 gösterimleri ile Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nin “Filistin Filmleri Zamanı” etkinliğinin son filmi olacak.

İRTİBAT İÇİN:

Adres: Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi
Zeytinburnu Meydanı, Semiha Şakir Cad. Zeytinburnu/İSTANBUL
Tel: 0 212 415 58 58
Web:
www.zeytinburnukultursanat.com
Blog: zeytinburnukultursanatmerkezi.blogspot.com
E-mail: zks@zeytinburnu.bel.tr