Anadolu’nun Sesleri Bu Belgeselde

Filmler
Nezih Ünen‘in yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği ‘Anadolu’nun Kayıp Şarkıları’ bugüne kadar yapılmamış önemli bir müzikal-belgesel. 12 Mart‘ta gösterime girecek o...
EMOJİLE

Nezih Ünen‘in yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği ‘Anadolu’nun Kayıp Şarkıları’ bugüne kadar yapılmamış önemli bir müzikal-belgesel.

12 Mart‘ta gösterime girecek olan yapım, Anadolu’nun unutulan değerlerini; şarkılarını, türkülerini, yöresel oyunlarını ve folklorik öğelerini gün yüzüne çıkarıyor.

Her defasında hayıflanır eskiler "Nerede o eski günler?" diye. Biraz dertli biraz da sitemkâr, şimdikilerin kendilerini anlamadığından dert yanarlar. Ancak geçmişini unutmayan torunları da var mazideki ataların. Bunlardan biri de Nezih Ünen. Uzun uğraşlar vererek ortaya çıkardığı projesi ‘Anadolu’nun Kayıp Şarkıları’ yitirilmiş değerleri yeniden hatırlatıyor bizlere.

Tamamen doğal ortamlarda 121 ayrı mekanda çekilen Anadolu folklorunu yansıtan görüntülerin montajı 4 yıl sürmüş. Toplam 133 farklı performanstan beğenilen 43 tanesi filmde kullanılmış. 2002 yılında çekimlerine başlanan film için Anadolu 2 kez baştan sona gezilmiş. 8 kameramanın 350 saatten fazla kayıt yaparak gerçekleştirdiği çekimler için 40 bin kilometre yol kat edilmiş. Aslında filme verilen önemin anlaşılması için sadece müziklerin bile 3 yılda düzenlendiğini söylesek harcanılan emeği anlatmış oluruz. Bu kadar uğraş sonucunda filmin bitmesi 5 yılı bulmuş. Düzce Çerkes oyunlarından Trabzon horonuna, Rize‘nin Hemşin türküleri ve atmasından Bingöl Kartal oyununa, Kırşehir ve Kırıkkale bozlağından Burdur’un Yörük kemane ve sipsisine kadar birbirinden farklı yöresel oyunlar ve folklorik öğeler yer alıyor.

Proje çerçevesinde film müziklerinden albüm de yapılmış. Albümdeki parçalar, çekimler sırasında yapılan otantik kayıtların modern düzenlemesinden oluşuyor. Ayrıca gazel, barak havası, bozlak ve stran gibi çok fazla bilinmeyen bu topraklara ait müzik türleri de sessizliğini bozarak popülerlik kazanıyor. Daha önce İstanbul, Selanik ve Cannes Film Festivali‘nde yapılan ‘Anadolu’nun Kayıp Şarkıları’ konserleri sanatçıların ekranda yer aldığı bir konsepte sahip. Konuk sanatçıların ve ekranda yer alan yöresel görsellik sayesinde konser daha farklı bir anlam kazanıyor. 

Anadolu insanını da bu sesle buluşturmayı düşünen proje yetkilileri ilk etapta İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Bursa gibi büyük şehirlerde konser düzenleyecek. Daha sonra ise yurtdışında Paris, Londra, Tokyo, New York ve Los Angeles‘ta konser verilmesi düşünülüyor. Geçtiğimiz hafta çarşamba günü Anadolu’nun Kayıp Şarkıları albümü piyasaya çıktı. Film ise 12 Mart’ta gösterime girecek.