500 Bin Dolarlık Sahneye Sert Eleştiri!

Filmler
Tarihçiler, Osmanlı’da böyle bir savaş düzeni ve taktiğin olmadığını, bu sahnelerin tarihi gerçeklerle örtüşmediğini söylüyorlar. Muhteşem Yüzyıl’ın savaş sahnesini Prof. Dr. Yusuf Halaçoğ...
EMOJİLE

Tarihçiler, Osmanlı’da böyle bir savaş düzeni ve taktiğin olmadığını, bu sahnelerin tarihi gerçeklerle örtüşmediğini söylüyorlar.

Muhteşem Yüzyıl’ın savaş sahnesini Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu “Osmanlı’da asla o şekilde bir taktik verilmez, ayrıca padişahın siyah sarığı yoktur, Karadeniz folklor ekibi gibi” diye eleştirirken Doç. Dr. Erhan Afyoncu “Çok emek verilmiş, tenkide gerek yok. Ben beğendim” dedi.

Muhteşem Yüzyıl’da Türk televizyonlarının en pahalı sahnesi olarak lanse edilen Mohaç Meydan Muharebesi’nin görüntüleri önceki gün seyirciyle buluştu. 17 dakika süren ve 500 bin dolara malolan sahne için Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu ve tarihçi-yazar Yavuz Bahadıroğlu ağır eleştirilerde bulunurken,Doç. Dr. Erhan Afyoncu “Büyük emek harcanmış, eleştirilmemeli, desteklenmeli” dedi.

“Padişahın siyah sarığı hiç olmadı”

Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu (Türk Tarih Kurumu eski Başkanı): “Kanal değiştirirken gözüme takıldı. Padişahın başında siyah bir sarık vardı. Sanki Karadeniz folklor ekibinin başlığı gibi duruyordu o sarık. Padişahın asla böyle siyah sarığı olmadı. O sarıkların hepsi 19. yüzyıla ait.

Bir de savaşa çıkmadan önce oturmuşlar ‘merkez çekilir, sağdan soldan saldırılır, bu eski gelenektir. Bunu Macarlar muhakkak bilir bunun için böyle yapmayalım. Kollardan biri çekilsin, sonra sarsın’ diye taktikler veriyorlardı. Böyle bir taktik Osmanlı’da hiçbir zaman olmamıştır.

Baktım tarihten eser olmadığını düşünerek kanal değiştirdim. 500 bin dolara değil 500 milyon dolara da çekilse beni ilgilendirmiyor. Çünkü tarihi bir dizi asla değil.”

“Harcanan 500 bin dolara yazık oldu”

Yavuz Bahadıroğlu (Tarihçi-yazar): “Çok komikti gerçekten çok çocuksuydu. Kıyafetler o dönemin değil, kılıçlar aynı şekilde özellikle de ordu düzeni allak bullak.

Ya bizimle oynuyorlar ya da kendilerini eğlendiriyorlar. Öyle bir ordu düzeni yok Osmanlı’da..

Önden deliler sınıfı gider arkasından akıncılar gider, arkasından süvariler, yayalar(ortamı temizlemek) için, sipahiler önde arkasında yeniçeriler… Dizide ise kimin nerede olduğu nereye gittiği belli değil, karmakarışık.

Böyle bombardıman diye verdikleri iki çata patla olmaz, tarihi film böyle yapılmaz. Bu dizi film insanları oyalayıp, kandırıyorlar. Bunlar dizi diye kandırıyorlar.

Tarihi gerçeklere tamamıyla zıt şeyler var. O dönemde kabzası daha farklı kılıçlar kullanıyorlardı, kalkanlar da farklıydı. Savaş kıyafetleri ve donanımı farklıydı. 500 bin dolara yazık oldu, o paraya tarihi sinema filmi bile yapılırdı.”

timeturk