2013 Oscar Ödülleri: En iyi yabancı film adayları

Filmler
Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan tıklayın Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin Oscar ödülleri için belirlediği kurallara göre bu yıl dokuz filmi En İyi Yabancı Film dalında ö...
EMOJİLE

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan tıklayın Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin Oscar ödülleri için belirlediği kurallara göre bu yıl dokuz filmi En İyi Yabancı Film dalında ödüle aday gösteriyor.

Jürinin, uzun ve karmaşık eleme süreci sonunda "sıkıcı" filmler seçtiği yolunda suçlamaların yapıldığı da oluyor. Ancak bu yılın adayları oldukça çeşitli ve ilginç bir grup oluşturuyor.

Bu yılki törenlerin favorisi olan Michael Haneke’nin Amour filmi, şimdiye kadar aldığı ödüller ışığında da en önde gelen aday konumunda.

Haneke’nin anlattığı aşk hikayesi şimdiye kadar en iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi kadın oyuncu ve en iyi orijinal senaryo ödüllerini almıştı.

Bugüne kadar çok sayıda yabancı film, genel Oscar kategorilerine girebilmiş değil.

Az sayıda örnekler arasında Hayat Güzeldir (1998) ve Kaplan ve Ejderha (2000) gibi filmler vardı.

Bu yıl listede öne çıkan beş yabancı filmin dördü siyasi ve tarihsel olaylar temel alınarak yapılmış. Listenin favorisi Aşk (Amour) ise bu açıdan diğer dört filmden ayrılıyor.

AMOUR

Ülke: Avusturya
Dil: Fransızca
Avusturya’nın Oscar geçmişi: Üç Oscar adaylığı ve 2007 yılında bir ödül
Yönetmen: Michael Haneke
Filmin öyküsü: George ve Anne, Paris’te yaşayan yaşlı bir çifttir. Anne’in sağlığı bozulur ve çift, sorunlu bir bakıcı tutar. Anne, giderek daha fazla yatağa bağlı bir hale gelir ve George, eşine bakmak için elinden geleni yapar.
Kazanabilir mi? Film, Cannes Film Festivali’nde en yüksek ödülü aldı. Bu Avrupa’nın en önde gelen yönetmenlerinden biri olan Haneke’nin ikinci Palme d’Or ödülü olmuştu.

KON-TIKI

Ülke: Norveç
Dil: Norveççe
Norveç’in Oscar geçmişi: Dört adaylık.
Yönetmen: Joachim Roenning ve Espen Sandberg.
Filmin öyküsü: Norveçli gezgin Thor Heyerdahi’nin 1947 yılında gerçekleştirdiği Büyük Okyanus’ta 8 bin millik gezisi. Heyerdahi, birçok diğer etnologdan farklı olarak, inanılanın aksine antik medeniyetlerin, ilkel teknelerle binlerce kilometrelik mesafeleri aşabileceğini iddia ediyor ve bunu kendi gezisiyle ispatlamaya çalışıyor.
Kazanabilir mi? Teknik olarak yüksek bir düzeyi tutturan bu filmin İngiliz yapımcısı Jeremy Thomas, filmin uluslararası seyirciye seslenmesi için ciddi çabalar harcadı ve filmin, Norveççe’yle birlikte İngilizce bir versiyonu da çekildi.

NO

Ülke: Şili
Dil: İspanyolca
Şili’nın Oscar geçmişi: Bu ülkenin ilk Oscar adaylığı.
Yönetmen: Pablo Larrain
Filmin öyküsü: Film Şili’de 1988 yılında gerçekleşen olaylar temel alınarak yapıldı. General Augusto Pinochet, cumhurbaşkanlığı konusunda beklenmedik bir şekilde bir referandum ilan eder.
Kazanabilir mi? Gael Garcia Bernal’in oyuncu listesinde olması, filme ek bir uluslararası profil kazandırdı. Filmin 1980’lerin video formatıyla çekilmesinin sonuç verdiği yorumu yapılıyor.

A ROYAL AFFAIR

Ülke: Danimarka
Dil: Danca
Danimarka’nın Oscar geçmişi: Sekiz adaylık ve 1987, 1988 ve 2010 yıllarında kazanılan ödüller.
Yönetmen: Nikolaj Arcel
Filmin öyküsü: Film Danimarka’da 1768 yılında yaşanan olaylar temel alınarak yapıldı. Kral VII. Christian’ın Alman doktoru Johann Streunsee, kraliçe ile bir ilişki yaşar ve aynı zamanda kralın muhafazakâr danışmanlarını uzaklaştırıp ülkesini liberalleştirmeye ikna etmeye çalışır.
Kazanabilir mi? Hikaye ve iyi oyunculuk tarihi film sevenleri etkileyecek unsurlara sahip. Filmin Danimarka’da güneşli havada çekildiği yerler etkileyici bir şekilde aktarılmış. Ancak Oscar oylarının bu filmdense Amour’a gitmesi beklenebilir.

WAR WITCH (Rebelle)

Ülke: Kanada
Dil: Fransızca
Kanada’nın Oscar geçmişi: Altı adaylık ve 2003 yılında bir ödül.
Yönetmen: Kim Nguyen
Filmin öyküsü: Afrika’nın savaşın gölgesindeki bölgelerinden Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde geçen çarpıcı bir hikaye. 14 yaşındaki Komona, korkunç bir katliamdan kurtulduğu ve bir kabile reisinin dikkatini çektiği dönemleri aktarıyor.
Kazanabilir mi? Filmin Kanada menşeili olması biraz şaşırtıcı olsa da film "En iyi yabancı film" Oscarlarında, Afrika filmlerine yer verilmediğini düşünen Akademi jürisine hitap edebilir.

BBC Türkçe