I. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali başlıyor

Film Eleştiri
14 Kasım 1914hakim sinema tarihi algısı içerisinde Türk sinemasının başlangıcı sayılıyor. ‘’30 Kasım 2009 ‘’ ise Ahmet ULUÇAY’ın vefat tarihi. Bu iki önemli olaya öncelikvererek festival tarihini beli...
EMOJİLE

14 Kasım 1914hakim sinema tarihi algısı içerisinde Türk sinemasının başlangıcı sayılıyor. ‘’30 Kasım 2009 ‘’ ise Ahmet ULUÇAY’ın vefat tarihi. Bu iki önemli olaya öncelikvererek festival tarihini belirleyen festival ekibi, 100. yılını dolduran Türk Sinemasında yeni imkânlar ve yeni bakış açıları kazandırmayı hedefliyor.

Etik, Estetik ve Teknik bütünlüğe sahip filmlerin kabul edildiği festivalde 60 kısa film yarışıyor. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali, bu sene ödüllerini kısa filmcileredağıtacak. Festivalin 50 bin lira değerindeki büyük ödülü, 30 Kasım 2009’daaramızdan ayrılan Türk sinemasının en özgün karakteri Ahmet Uluçay’a adanıyor. 

Ahmet Uluçay’a Özel Anma

30 Kasım 2009 Ahmet Uluçay’ın ölüm yıldönümü. Uluçay’ı ölüm yıldönümünde Kütahya Tavşanlı’da mezarı başında andıktan sonra muhteşem filmi ‘Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak’ı izleyicilerle buluşturulacak.

Festival Programı

Festivalprogramı , film seçkisi ve etkinliklerden oluşmakta. Film seçkisinde 8 başlıkyer alıyor. Yarışma filmleri; kısa kurmaca, belgesel ve TESİYAP destekli filmlerden meydana geliyor. TESİYAP destekli filmler, daha önceden TESİYAPtarafından yapım ve çekim desteği alan 20 çalışmadan oluşmakta. Ahmet Uluçay seçkisinde;  8 kısa ve ‘Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak’ yeralıyor. Festivalin en önemli seçkilerinden olan Gelenekten Geleceğe 4 Yönetmen,“geleneği olmayanın geleceği olmaz”sözünden yola çıkarak kurgulanmış. Bu seçkide Lütfi Ö. Akad, Ömer Kavur gibi Türk sinemasının geleneğini  kuran yönetmenleriyle birlikte Türksinemasını yerellik ve özgünlük seviyesine yeniden çeken Yılmaz Erdoğan ve Yüksel Aksu filmleri yer almakta. Önemli seçkinlerden bir diğeri ise, “ kısadan uzuna” adını taşıyor; bu seçkide Mehmet Bahadır Er ve Mahmut Fazıl Coşkun’un kısa film, belgesel ve uzun metraj filmlerinden oluşmuş bir derleme mevcut. Özel programlar başlığı altında Bir Portre: Ethem Özgüven, festivalin bu senekikonuk ülkesi Nijer ve bir amatör yarışma alanı olarak “bana aileni anlat” var.Kısalar seçkisinde NYU Tish School Of Arts seçilen kısalar, Kurzfilmtage–Oberhausenfestivali kısalarından oluşuyor. Belgeseller seçkisinde BSB seçkisi ve gösterimseçkisi var. İhsan Kabil’in seçtiği filmlerden oluşan Asya’nın Renkleriseçkisinde ise Azerbaycan, İran, Bangladeş, Pakistan, Özbekistan, Mısır, Endonezya, Kazakistan, Tacikistan ve Afganistan’dan seçilmiş 26 film yer almakta.

Filmgösterimlerinin dışında ; 25 Kasım-30 Kasım tarihleri aralığında  Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde KısaFilm ve Belgesel üzerine söyleşiler, 26 Kasım 2013’de Atlas Sineması’nda KamilKoç , TESİYAP fonunu ve gelecek yıllar için projelerin nasıl belirlenmesi vesunulması gerektiğini anlatacak bir oturum düzenleyecek. 20 Kasım-29 Kasım aralığındaİstanbul Ticaret Üniversite’sinde atölyeler , 18-22 Kasım tarihleri aralığındaİstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Sinema ve Eleştiri üzerine Sinema Sempozyumugerçekleşecektir. Festival kapsamında İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretimüyesi Doç. Dr. Rıdvan Şentürk’ün “ PostModern Kaos ve Sinema”  TESİYAP adına yapılan yeni bir baskıyla sinemaseverlerle buluşturuluyor.

FestivalMekanları ve Festival Etkinlikleri

Filmgösterimleri; Atlas Sineması, Cine Majestik Sineması, Tarık Zafer Tuna’yaKültür Merkezi ve Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde gerçekleşecektir. Atölyeler veSempozyumlar İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde yapılmakta, söyleşiler ise TarıkZafer Tuna’ya Kültür Merkezi ve Atlas Sineması’nda yapılmaktadır.

1. ULUSLARARASI BOĞAZİÇİ FİLM FESTİVALİ SEMPOZYUMU

-İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ SÜTLÜCE KAMPÜSÜ-

• 18 Kasım 2013 / Pazartesi- 1. PANEL: Düşünce Geleneği ve Eleştiri – Bu panele tarih, sosyoloji ve felsefe alanlarında isim yapmış kişiler katılacaktır. Konu daha çok Türkiye ve Avrupa karşılaştırmaları çerçevesinde felsefi düzeyde işlenecek, eleştirinin geleneği ve düşünce geleneği arasındaki ilişkiler, eleştiri ve kimlik, eleştiri ve akıl gibi konular ele alınacak ve sorgulanacaktır. 

Panel: (14.00-16.00)

– Prof. Dr. Hüsamettin Arslan 

– Prof. Dr. Tahsin Görgün

– Prof. Dr. Nezih Erdoğan

Moderatör: Doç. Dr. Rıdvan Şentürk (İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü)

• 19 Kasım 2013 /  Salı – 2. PANEL: Sanat, Sinema ve Eleştiri – Bu panele estetik düşünce, sanat tarihi, felsefi ve sosyo-kültürel alanlarda araştırmaları ve tartışmalarıyla öne çıkan isimler katılacaktır. Panelde sanatın Batı’da ve bizdeki estetik kimlik ve kendi geleneği ile ilişkisi içinde gelişme sürecinde, eleştirel estetik aklın sanat teorileri, akımları ve kimlik oluşumları üzerinde oynadığı rol sorgulanacaktır.

Panel: (14.00-16.00)

– Yrd. Doç. Dr. Neşe Kaplan

– Yusuf Kaplan 

– Zait Atam

Moderatör: Yrd. Doç. Dr. Ebru Karadoğan İsmayılov (İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü)

• 20 Kasım 2013 / Çarşamba – 3. PANEL: Türk Sineması ve Eleştiri – Bu panele genel olarak Türk sanat tarihi, yönetmenleri, akımları, estetiği ve toplumsal dönüşüm süreçleri alanlarında çalışmalarıyla ve tartışmalarıyla öne çıkan isimler katılacaktır. Panelde Türk Sinemasının estetik ve kültürel geleneği, kimliği,  siyaset/ideoloji ve eleştiri diliyle ve toplumsal dönüşüm süreçleriyle ilişkisi sorgulanacak, isimler, dönemler ve iddialar tartışılacaktır.

Panel: (14.00-16.00)

– Prof. Dr. Peyami Çelikcan

– Doç. Dr. Nigar Pösteki

– Doç. Dr. Zeynep Çetin Erus 

– Burçak Evren

Moderatör: İhsan Kabil (Sinema Yazarı)

• 20 Kasım 2013 Çarşamba 11.00-15.00 “Görüntü Yönetmenliği Atölyesi” – Uğur İçbak 

• 21 Kasım 2013 Perşembe 11.00-15.00 “Yönetmen Gözüyle Senaryo” – İsmail Güneş

• 21 Kasım 2013 / Perşembe – Konuk Konuşmacı Yönetmen ve Film Gösterimi:

Muhittin Kandur

Konuşmanın Konu Başlığı: Hollywood’da bir yönetmen.

14.00-16.00 Sunum ve Konuşma

Moderatör: Akd. Uzm. Gözde Sunal (İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü)

• 22 Kasım 2013 / Cuma – Ünlü Türk Yönetmenleri Anma Konuşmaları ve Film Gösterimi:

14.00-16.00 

Anılacak Yönetmen:

– Lütfi Akad

Konuşmacılar:

– Serdar Pehlivanoğlu

– Hülya Koçyiğit

– Nebahat Çehre

– İzzet Günay

Moderatör:  Doç. Dr. Ala Sivas (İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü)

25 Kasım 2013 Pazartesi 11.00-15.00  “Popüler Sinemanın Matematiği Üzerine” – Murat Aslan

26 Kasım 2013 Salı 11.00-15.00 “Sinemada Ses” – Murat Şenürkmez

27 Kasım 2013 Çarşamba 11.00-15.00  “Film Analizi” – Alin Taşçıyan 

28 Kasım 2013 Perşembe 11.00-15.00 “Anlatı Dramaturjisi” – Ezel Akay

29 Kasım 2013 Cuma 11.00-15.00 “Kurgu ve Post Prodüksiyon Süreci” – Bora Gökşingi

SÖYLEŞİ programları için tıklayınız