Thatcher’ın mirası sorgulanıyor

Şehirler
İngiliz gazeteleri bugünkü sayılarında Thatcher’ın vefat haberini manşetlerine taşıyarak, eski başbakanla ilgili özel ekler yayımladı. Guardian gazetesi tam sayfa Thatcher’ın siyah-beyaz b...
EMOJİLE

İngiliz gazeteleri bugünkü sayılarında Thatcher’ın vefat haberini manşetlerine taşıyarak, eski başbakanla ilgili özel ekler yayımladı.

Guardian gazetesi tam sayfa Thatcher’ın siyah-beyaz bir fotoğrafına yer verirken, Daily Mail gazetesi "İngiltere’yi kurtaran kadın", The Sun gazetesi "Maggie Ritz otelindeki yatağında öldü", Financial Times gazetesi ise "Thatcher: büyük dönüştürücü" manşetini attı.

The Times gazetesi, "Thatcher’ın vefatı ona duyulan hayranlığın yanı sıra eleştirileri ve ülkeye bıraktığı mirasın tartışılmalarını da beraberinde getirdi" diye yazdı. Thatcher’ın sadece İngiltere’nin ilk kadın başbakanı olmadığını, aynı zamanda ülkeyi bölen görüşleriyle siyaseti bıraktıktan sonra bile tartışmalara neden olduğunu kaydeden gazete, bazı kişilerin Thatcher’ın vefatına sevindiğine dikkati çekti.

Thatcher’ın kesinti politikaları için pilot şehir seçtiği İskoçya’nın Glasgow şehrinde yüzlerce kişinin eski İngiliz başbakanının vefatını kutladığını yazan Times, 1981’de kesintilerin uygulanmasıyla ayaklanmaların başladığı Londra’nın güneyindeki Brixton’da da 100’den fazla kişinin toplanarak şampanya patlattığı ve "Maggie öldü" diye sevinç gösterisinde bulunduğunu kaydetti.

-"Devlet töreni olmaması doğru"-

Sol eğilimli Guardian gazetesi de madenci sendikalarıyla giriştiği mücadele dolayısıyla Thatcher’ın ölümünün özellikle madenciler ve işçi sendikaları tarafından "fazla üzüntüyle karşılanmadığını" yazdı. Gazete başyazısında şu ifadelere yer verdi:

"İçgüdü, eğilim ve uygulamada bir kutuplaştırıcıydı. Bireyciliği ve ulus devleti göklere çıkartıyordu ama toplulukları bir arada tutan bağlara yönelik pek bir şey hissetmiyordu. Sık sık olduğu gibi ‘halkımız’ hakkında konuşmalar yaptığında İngiltere halkını değil, kendisi gibi düşünen ve ön yargılarını paylaşanları kastediyordu. Düzensizlikten, gerilemeden ve kötü davranışlardan nefret ediyordu ama tüm bunları besleyen ve hala beslemekte olan sosyal ve kültürel kutuplaşma sürecini yöneten imparatoriçeydi. Müthiş önemli bir liderdi, birçok yönden de çok büyük bir kadındı. Mezarının üzerinde dans edilmemeli ama devlet töreni olmaması da doğru. Mirası bölünme, bencillik, açgözlülük kültürü oldu ve bütün bunların toplamı, özgürleştirdiğinden çok daha fazla insan ruhunu zincirledi."

Falkland Savaşı’ndaki zaferin Thatcher’ın siyasi hayatına olumlu etkilerine dikkati çeken Guardian, Thatcher ile ilgili hazırladığı özel ekte, Sovyetler Birliği’nin eski devlet başkanı Mihail Gorbaçov’un kaleme aldığı makaleyi yayımladı.

Independent gazetesi ise "ülkeyi değiştiren kadın" ifadesiyle Thatcher’ın vefatını duyurduğu sayısında, eski Başbakanının son günlerini sessiz geçirdiğini ancak arkadaşlarının onun "hiçbir zaman kıvılcımını kaybetmediğini" söylediğini aktardı. Gazete, Thatcher’ın "Churchill kadar önemli bir lider olduğu" yorumunu da yaptı.

İngiliz gazetelerinin çoğu, Thatcher’ın İngiltere, hatta dünya tarihine vurduğu büyük damganın etkilerinin hala hissedildiğini bildirdi.

İngiltere’nin ilk ve tek kadın başbakanı, Muhafazakar Partili Margaret Thatcher dün 87 yaşında, geçirdiği felç sonrası hayatını kaybetmişti.

AA