Assange kargoyla kaçırılabilir mi?

Şehirler
Assange’ın bir kargoya konularak Ada’dan kaçırılması da gündeme geldi.   Orta Amerika ülkelerinden Ekvador, WikiLeaks kurucusu Julian Assange’a siyasi sığınma hakkı tanıdı. İngi...
EMOJİLE

Assange’ın bir kargoya konularak Ada’dan kaçırılması da gündeme geldi.
 
Orta Amerika ülkelerinden Ekvador, WikiLeaks kurucusu Julian Assange’a siyasi sığınma hakkı tanıdı. İngiltere ise yaptığı açıklamada, Assange’ın ülkeden ayrılmasına izin vermeyeceklerini duyurdu.

Julian Assange’ın Ada’dan nasıl çıkabileceği tartışılıyor.

Guardian gazetesi Assange’ın tutuklanmadan Ekvador’a nasıl gidebileceğini dört soruyla değerlendirdi.

Sorular ve yanıtları şöyle;

Diplomatik pasaport verilebilir mi?
Bu tür pasaportlar, seyahat kolaylığı sağlamak için veriliyor. Ancak diğer ülkelerin yasalarından muaf tutmuyor.

Diplomatik statü alabilir mi?
Bu Ekvador açısından cesur bir hamle olur. Viyana Anlaşması’nın 29’uncu maddesine göre diplomatik statü, ev sahibi ülkelerin yasalarından muaf tutuyor. Ama Ekvador’un da İngiliz yasalarına saygı gösterme ve içişlerine karışmama zorunluluğu var.

Diplomatik bir araçla havaalanına götürülebilir mi?
Diplomatik araçlar ev sahibi ülke tarafından aranamıyor. Ama Assange, araca bindirilebilse bile, uçağa binmek için bir aşamada İngiliz topraklarında araçtan inmesi gerek. Bu durumda da, İngiliz yasalarına tabi olur ve tutuklanabilir.

Diplomatik kargoya konulup, kaçırılabilir mi?
Bu senaryo çok akla yakın gelmese de, bu daha önce İngiltere’de denendi. 1984’te ülkesinden kaçıp, İngiltere’ye sığınan Nijeryalı siyasetçi Umaru Dikko bayıltılıp, diplomatik bir kutunun içine konularak Nijerya’ya kaçırılmak istendi. Ama gerekli evrak hazırlanmadığı için, İngiliz gümrük görevlileri şüphelendi ve kutuyu açtıklarında Dikko’yu baygın halde buldular. Viyana Anlaşması’na göre diplomatik kargo açılamıyor ve el konulamıyor. Ama kargo, elektronik cihazlarla taranabiliyor. Bu durumda kutuya konulan Assange fark edilebilir ve tutuklanabilir.

‘KÖŞEYE SIKIŞTILAR’
Öte yandan, Financial Times gazetesinde ise konuyla ilgili yayımlanan başyazıda, iki ülkenin de köşe sıkıştığı belirtildi.

Yazıda şu ifadeler kullanıldı:

"İngiltere de Ekvador da kendini köşeye sıkıştırdı. Oturup beklemek, çok daha basit bir strateji olabilirdi.

Komünizm karşıtı Macar Kardinal Josef Mindszenti, Amerika Birleşik Devletleri’nin Budapeşte Büyükelçiliği’nde 15 yıl yaşamıştı. Assange, eldeki tüm verilere göre zor bir karakter. 15 yıla kalmadan ev sahiplerinin sabrını taşırabilirdi."

BBC Türkçe