Ebu Katada terör suçlarından beraat etti

Şehirler
Mahkeme Ebu Katada’nın Ürdün’deki milenyum kutlamaları sırasında turist ve diplomatları hedef alan, ancak başarıya ulaşmasına izin verilmeyen saldırı girişiminde rol oynadığı gerekçesiyle ...
EMOJİLE

Mahkeme Ebu Katada’nın Ürdün’deki milenyum kutlamaları sırasında turist ve diplomatları hedef alan, ancak başarıya ulaşmasına izin verilmeyen saldırı girişiminde rol oynadığı gerekçesiyle mahkûm edilmesi için ‘kanıtların yetersiz’ olduğuna hükmetti.

BBC Türkçe’nin haberine göre avukatları Ebu Katada’nın kısa süre içinde serbest bırakılmasını beklediklerini söylerken, İngiltere İçişleri Bakanlığı Ürdünlü din adamının İngiltere’ye dönmesinin söz konusu olmadığını duyurdu.

Ebu Katada’nın davası başkent Amman’ın dış mahallelerinden Marka’daki bir askeri üste bulunan devlet güvenlik mahkemesinde görüldü.

Katada yazılarıyla Ürdün’de milenyum arifesinde Batılı ve İsrailli hedeflere karşı bir dizi katliam planladığı iddia edilen şüphelilere ruhani destek vermekle suçlanıyordu.

Ürdünlü ve Amerikalı yetkililer saldırıyı planladığı iddia edilen hücreyi gözlem altında tutuyordu ve milenyum kutlamalarından birkaç hafta önce Amman’daki evlere düzenlenen baskında yakalandılar.

Savcılar şüphelilerin evlerinde Ebu Katada’ya ait kitaplar bulunduğunu ve din adamının hücreye mali destek verdiğini iddia ettiler.

İngiltere’ye iltica

İngiltere, asıl adı Ömer Osman olan Ürdünlü vaiz Ebu Katada’ya 1994’te sığınma hakkı tanımıştı, ama İngiliz istihbaratı Katada’yı giderek yükselen bir ulusal tehdit olarak görmeye başladı.

Ebu Katada 10 yıldan uzun süre önce intihar saldırılarını meşru gösteren fetvalar vermişti.

2005’te İngiltere İçişleri Bakanlığı Katada’nın ‘radikal İslamcılığın amaçlarını daha da ileriye taşımak ve terör saldırılarına girişmek isteyenlere dini meşruiyet kazandırdığını” söylemişti.

Ebu Katada İngiltere’de yaşadığı sırada Ürdün’de iki saldırı girişiminden mahkûm oldu. Ancak daha sonra bu mahkumiyetler işkenceyle elde edilen kanıtlara dayandırıldıkları gerekçesiyle bozuldu.

Ürdün ve İngiltere arasında geçen yıl varılan anlaşmayla bu tür kanıtların İngiltere’den sınırdışı edilenlere karşı davalarda kullanılması yasaklanmıştı.

Bu uzlaşmayla İngiliz yargıçların “El Kaide bağlantılı terör faaliyetlerinin merkezinde, gerçekten tehlikeli bir şahıs.” diye tanımladığı Ebu Katada’nın İngiltere’den sınırdışı edilmesi önündeki son engel kalkmıştı.

Ebu Katada’nın tutuklandığı 2002’de İçişleri Bakanlığı görevini yapan David Blunkett, Ürdünlü din adamının sınırdışı edilmesinde geçen sürenin Ürdün’de mahkûm edilmesini zorlaştırdığını belirtti.

Blunkett “Ebu Katada yapmak istediğini yaptı. Bu da 10 yıl boyunca herkesi oyalamaktı. Bu savcıların işini zorlaştırdı. Ama kararla Ürdün’de adil yargılanmayacağı tezi boşa çıktı. ” dedi.