Cunta yönetimi İhvan’ı hacda da rahat bırakmıyor

Şehirler
Mısır’da 3 Temmuz’da gerçekleşen darbe sonrası ülkede Müslüman Kardeşler Teşkilatı’na (İhvan) yönelik tutuklamaların yanı sıra bazı camilere kilit vuran ve 55 bin imama vaaz yasağı g...
EMOJİLE

Mısır’da 3 Temmuz’da gerçekleşen darbe sonrası ülkede Müslüman Kardeşler Teşkilatı’na (İhvan) yönelik tutuklamaların yanı sıra bazı camilere kilit vuran ve 55 bin imama vaaz yasağı getiren cunta yönetimi, yasaklarını kutsal topraklara da taşıma arayışında. Mısır Vakıflar Bakanı Muhammed Muhtar Cuma, Suudi Arabistan Hac Bakanı Haccar’dan İhvan’a mensup Mısırlı hacıların, hükümet aleyhine gösterilere katılması durumunda geri gönderilmesini talep etti. Mısır hac kafilesi başkanlığını da yapan Cuma, hac mevsimi boyunca siyasi söylemlerde ve eylemlerde bulunulmaması için hacıları bilinçlendirmeye çalıştıklarını, çünkü böyle davranışlarda bulunmanın dinen haram olduğunu savundu.

GÖREVLERİNİ YAPACAKLAR!

‘Herkesin de bildiği gibi İhvan, uluslararası bir kuruluş. Bu kuruluşa mensup kimselerin siyasi eylemlerde bulunması ve bu eylemleri Mısır-Suudi Arabistan ilişkilerinde sorun oluşturmak için kullanması ihtimalinden endişe ediyorduk’ diyen Cuma, Bakan Haccar’ın durumun farkında olduğunu kendisine bildirdiğini, Suudi Arabistan güvenlik güçlerinin görevini layıkıyla yerine getirdiğini, siyasi söylem ve eylemlerde bulunulmasına izin vermeyeceklerini ifade ettiğini belirtti. Darbe sonrası cunta rejimine milyarlarca dolar yardım sözü veren ve katliamlara rağmen askeri yönetimine desteğini sürdüren Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz, geçtiğimiz günlerde Mısır’ın geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur’u ağırlamıştı.

ÜRDÜN İHVANI’NDAN KINAMA

Öte yandan, Ürdün Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın siyasi kolu İslami Çalışma Cephesi Partisi, Ürdün hükümetinin ‘darbeci’ Mısır yönetimi ile iyi ilişkiler içinde olmasını kınadı.

Partiden yapılan yazılı açıklamada, meşruiyeti talep eden Mısır halkına yönelik tutuklamaların devam ettiği ve kanlarının akıtıldığı bir zamanda Ürdün hükümetinin ‘darbeci’ Mısır yönetimi ile ilişkilerinin iyi olmasına tepki gösterildi. Mısır’ın geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, ikinci resmi yurtdışı ziyaretini salı günü Ürdün’e yapmıştı. Ordunun yönetime el koymasının ardından 20 Temmuz’da Mısır’a giden Ürdün Kralı Abdullah, bu ülkeyi ziyaret eden ilk devlet başkanı olmuştu. Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın, destekçilerine, Arafat’ta Rabia işareti yapma çağrısında bulunduğu ifade edilmişti.

Şehitler için ‘kutsal vazife’

Mısırda başlatılan ‘Rabia şehitleri için umre’ ve ‘Her şehit için umre projesi’ kampanyaları, kutsal topraklarda bazı hacı adayları tarafından hayata geçiriliyor. Rabia şehitleri için hac kampanyasına Mısır’dan gelenlerin yanı sıra Suudi Arabistan’da yaşayan bazı Mısırlılar da destek veriyor. Mekkede yaşayan ve 5 arkadaşı Rabiatul Adeviyye Meydanı’nda şehit olan Mısırlı Abdurrahman Zikri de ordu birliklerinin müdahalesi sırasında hayatını kaybeden Abdurrahman Cude için hacca niyetlendi. Zikri ayrıca, İslam ülkeleri içinde özellike Türkiye’nin ve Başbakan Erdoğan’ın olumlu duruşunu ‘kelimelerle ifade etmenin mümkün olmadığını’ belirtti.

AA