“Büyük Felaket”in 65. yıl dönümü

Şehirler
Filistinliler İsrail tarafından zorunlu göçe tabi tutulmalarının 65’inci yılı Batı Şeria’nın Ramallah kentinde protesto edildi. Mülteci kamplarında yaşayan Filistinli gençler Nakba’n...
EMOJİLE

Filistinliler İsrail tarafından zorunlu göçe tabi tutulmalarının 65’inci yılı Batı Şeria’nın Ramallah kentinde protesto edildi.

Mülteci kamplarında yaşayan Filistinli gençler Nakba’nın (Büyük Felaket) yıldönümü münasebetiyle 65 meşale taşıyarak İsrail’e tepkilerini dile getirdi.

Binlerce Filistinlinin katıldığı gösteride, meşale taşıyan gençlerden İbrahim Cemal, " Nakba gösterilerini, vatanımız Filistin’e dönüş hakkımızı vurgulamak için düzenliyoruz" dedi.

Gösteriye katılan 60 yaşlarındaki Filistinli kadın ise gösterileri, "vatana dönüş çanlarının çalması" şeklinde nitelendirerek, "Ailelerimizi dönüş hakkından feragat ettirecek hiç bir gerekçe söz konusu olamaz" diye konuştu.

Gösterinin organizatörlerinden Naci Kemal, vatana dönüş hakkının hem kişisel hem de toplumsal hakları olduğunu vurguladı. Kemal, "Hiç bir Filistinli, dönüş hakkının yer almadığı kararların uygulanmasını kabul etmeyecektir" ifadesini kullandı.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta gösteri düzenlendi

Lübnan’dakiFilistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi’nin (FDHKC) Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCWA) binası önünde düzenlediği gösteriye, siyasi partiler ve Filistinli grupların yanı sıra ülkedeki Filistinli mülteciler katıldı.

FDHKC üyesi Ali Faysal, Filistinlilerin üçte ikisinin vatanlarından zorla çıkarıldığını ifade ederek, "Filistin halkının Nakba münasebetiyle bir araya gelmesi, onların vatanlarına dönüş haklarına bağlılıklarının göstergesidir. Uluslararası kurumların bu konuda sessiz kalmaları ise alınlarında kara bir leke olarak kalacaktır" dedi.

Hizbullah liderlerinden Atallah Hammud da Batı’nın kışkırttığı ırkçılık teorisinin pratiğe dökülmüş halidir" diye konuştu.

Filistinliler, 14 Mayıs 1948’de İsrail’in bağımsızlığını ilan etmesi ve 1948 yılında zorunlu göçe tabi tutulmaları nedeniyle 15 Mayıs’ı Nakba olarak anıyor.
 
BM’nin 1950 yılında yayımladığı rapora göre dönemin Filistin nüfusunun yarıdan fazlası (957 bin kişi) göç etti.

AA