Assange’ı vermezseniz elçiliği basarız

Şehirler
İngiliz hükümeti, İsveç’te iki kadına cinsel tacizde bulunmakla suçlanan Assange’ın kendilerine iade edilmemesi halinde büyükelçilik binasını basmakla tehdit ederken, Ekvador Avustralyalı ...
EMOJİLE

İngiliz hükümeti, İsveç’te iki kadına cinsel tacizde bulunmakla suçlanan Assange’ın kendilerine iade edilmemesi halinde büyükelçilik binasını basmakla tehdit ederken, Ekvador Avustralyalı gazeteciye sığınma hakkı verip vermeyeceğini TSİ 15.00’de açıklayacağını bildirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Reuters’a yaptığı açıklamada, "Ekvador’un sığınma hakkı vermesinin durumu değiştirmeyeceğini" ve İngiliz hükümetinin Assange’ı hukuken İsveç’e iade etmekle yükümlü olduğunu belirtti.

Gergin bekleyişin sürdüğü büyükelçilik önünde ise Assange’ın destekçileri ile polis arasında arbede yaşandı. Polis, olaylarda üç kişinin tutuklandığını açıkladı.

ELÇİLİK BASILABİLİR Mİ?
Uluslararası hukuka göre, diplomatik alanların bu alanı kullanan yabancı ülkelerin kendi toprağı olarak kabul edildiğine işaret eden uzmanlar, İngiltere’de 1987’de yürürlüğe giren “Diplomatik ve Konsolosluk Alanları Kanunu”nun, bir büyükelçiliğe zorla girilmesini haklı çıkarmak için kullanıldığına ilişkin mevcut bir kayda rastlanmadığına dikkati çekti.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan da yapılan yazılı bir açıklamada, söz konusu kanundan alıntı yapılmıştı. Açıklamada, bu kanunun Dışişleri Bakanlığı’na, bir binanın diplomatik statüsünün, binanın sahibi yabancı ülkenin “bu alanı kendi misyonu çerçevesinde veya sadece bir konsolosluk alanı olarak kullanmayı bırakması durumunda” kaldırma yetkisi verdiği belirtildi.

HAZİRAN’DA SIĞINMIŞTI
Assange, kendisine yönelik İsveç’te iki kadına cinsel tacizde bulunduğu yolundaki suçlamaları reddediyor. Assange, bu suçlamalar nedeniyle İsveç’e sınır dışı edilmemek için, Haziran ayında Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınmıştı.

Wikileaks’in kurucusu, söz konusu suçlamaların, ABD’ye ait gizli diplomatik ve askeri yazışmalara ilişkin binlerce belgeyi 2010’da Wikileaks internet sitesi aracılığıyla ifşa etmesine kızan ABD’li yetkililerce uydurulduğunu öne sürüyor.

Assange’ın taraftarları ise ABD’nin Assange hakkında gizlice yargılama işlemi başlattığına ve İngiltere’nin Assange İsveç’e iade etmesi durumunda,  ABD’nin Assange’ı İsveç’ten ABD’de yargılamak üzere alacağına inandıklarını belirtiyor.

Assange’ı “konuşma özgürlüğünün bir meşalesi” olarak kabul eden Ekvador’un solcu Devlet Başkanı Rafael Correa, çeşitli defalar yaptığı açıklamalarında, ABD’de ölüm cezasına çarptırılma ihtimali nedeniyle Assange’ın sığınma başvurusunu siyasi bir baskı meselesi olarak gördüğünü ifade etti.

Hürriyet