Zayıflarken Sağlığınızdan Olmayın

Yetişkin Sağlığı
Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte ‘bir günde 2 kilo verdirmeyi’ ya da ‘aç kalmadan, diyet ve spor yapmadan haftada 3 beden inceltmeyi’ vaat eden zayıflama ilaçları leblebi g...
EMOJİLE

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte ‘bir günde 2 kilo verdirmeyi’ ya da ‘aç kalmadan, diyet ve spor yapmadan haftada 3 beden inceltmeyi’ vaat eden zayıflama ilaçları leblebi gibi satılmaya başlandı. 

Hemen hemen bütün internet sitelerinin başköşesine yerleşen, eczane raflarını süsleyen zayıflama ürünleri, ünlü simaların tanıttığı reklamlarla da müşterinin dikkatini çekmeyi başardı. Ancak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, çoğunun içeriği gıda mevzuatı hükümlerine uymayan bu ürünlerle ilgili uyarıda bulundu. Tüketicilerin gıda takviyesi ilaçları konusunda duyarlı olması gerektiğinin altını çizen Bakan Nihat Ergün, "Zayıflarken sağlığınızı kaybetmeyin." dedi. Zayıflama, kanser önleme, kolesterol, şeker, tansiyon ve karaciğer gibi hastalıklara çözüm olarak piyasaya sunulan ilaçlara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Ergün, söz konusu ürünlere ilişkin yayımlanan ve herhangi bir hastalığı önlediği ya da tedavi ettiği iddialarını içeren reklam ve ilanlara itibar edilmemesini istedi.

Son zamanlarda içeriğinde bitkisel bileşenler bulunan ve ‘gıda takviyesi’ adı altında ithal edilen veya yurtiçinde üretilerek satışa sunulan ürünlere ilişkin olarak değişik mecralarda yayımlanan ticari reklam ve ilanları hatırlatan Bakan Ergün, "Söz konusu ürünlerin, birçok hastalığı önleyebileceği veya tedavi edebileceği yönünde etkilere sahip olduğu belirtiliyor. Bu reklam ve tanıtımlar, mevzuata aykırı ve tüketicileri yanıltıcı niteliktedir." diye konuştu.

2009 yılında Reklam Kurulu’nda karara bağlanan 866 dosyadan 65 adedi gıda sektörüne yönelik. Kurul’da görüşülen 65 dosyadan 62’si mevzuata aykırı bulundu. Bunların 56’sı hakkında durdurma cezası, 6’sı hakkında idari para ve durdurma cezası uygulandı. Gıda sektöründe uygulanan toplam idari para cezası ise 462 bin lira. 2010 yılının ilk dört ayında Reklam Kurulu’na yapılan 972 başvurunun 85’i gıda sektöründeki reklamlara ilişkin.