Yol Kenarında Koşmayın!

Yetişkin Sağlığı
Spor ve egzersiz, doktor ve beslenme uzmanlarının önerilerinin ilk sırasında yer alıyor. Spor yapmaya karar verenlerin en kolay yapabilecekleri spor ise yürüyüş ve koşu. Koşu için genelde yaya trafiği...
EMOJİLE

Spor ve egzersiz, doktor ve beslenme uzmanlarının önerilerinin ilk sırasında yer alıyor. Spor yapmaya karar verenlerin en kolay yapabilecekleri spor ise yürüyüş ve koşu. Koşu için genelde yaya trafiğinin olmadığı ana yollar tercih ediliyor. Parkların olmaması ya da yetersiz kalması, birçok insanı genelde yol kenarlarında spor yapmaya mecbur bırakıyor.

Sakarya Vatan Hastanesi Başhekimi uzman Dr. Dursun Bostancı, spor yapmak için araç trafiğinin yoğun olduğu karayolları kenarında sağlıklı bir yaşam için koşulmasının, aslında sağlığa büyük zarar verdiğini söyledi. Bostancı, egzoz gazlarında; başta kurşun olmak üzere birçok ağır metal olduğunu belirterek, bu ağır metallerin insan sağlığı için çok büyük tehlike oluşturduğunu kaydetti. Öncelikle, bu ağır metallerin kandaki oksijen düzeyini azalttığını belirterek, bunun da akciğer dokularına büyük zarar verdiğinin altını çizen Bostancı, "Egzoz gazı içerisinde karbonmonoksit, azotoksit, hidrokarbon gazları ve ağır kurşun bulunuyor.

Bu gazlar, insan vücudu için son derece zararlı. Bunlar kandaki oksijen düzeyini çok fazla azaltıyor ve akciğer dokularına zarar veriyor." dedi. Bostancı, bu zararların yanı sıra kan, kemik ve sinir sisteminin de hasar gördüğünü ve ağır metallerin yol açtığı sağlık sorunlarının telafisinin çok zor olduğunu belirtti. Dursun’a göre araçların çok yoğun olarak geçtiği karayolları kenarında koşmak, bir nevi soba zehirlenmesine maruz kalmak gibi. Ancak bu gazlar kişiyi soba zehirlenmesinde olduğu gibi hızlı bir şekilde değil, yavaş yavaş zehirliyor. Alkollü içecek içen birisinin yavaş yavaş sağlığının bozulması gibi.

KOŞARKEN DAHA ÇOK NEFES ALIRIZ

Dr. Dursun Bostancı, koşu sırasında daha sık nefes alındığını hatırlatarak, bu sebeple zehirli gazların akciğere daha çok çekildiğini hatırlattı. Bostancı, sağlıklı bir yaşam için karayolları kenarında koşmanın, aslında sağlığı büyük ölçüde riske atmak anlamına geldiğini ifade etti.

Dr. Dursun Bostancı, "Özellikle kış aylarında baca gazları ve araçlardan çıkan gazlar birbirine eklenince olumsuz etkisi katlanıyor. Biz mümkün olduğunca araçların yoğun olarak geçmediği yerlerde koşulmasını tavsiye ediyoruz. Eğer böyle bir imkan yoksa evde koşu bandı veya kültür fizik hareketlerini öneriyoruz." diye konuştu.