Yemekten sonraki tatlı krizlerine dikkat!

Yetişkin Sağlığı
Dyt. Tuğçe Altan Bahçe yemeklerden sonra ortaya çıkan tatlı isteğinin nedenşerni ve du durumla başa çıkmanızı sağlayacak yolları anlattı. Ana öğünlerinizden sonra tatlı tüketme isteği duyuyorsanız, öğ...
EMOJİLE

Dyt. Tuğçe Altan Bahçe yemeklerden sonra ortaya çıkan tatlı isteğinin nedenşerni ve du durumla başa çıkmanızı sağlayacak yolları anlattı.

Ana öğünlerinizden sonra tatlı tüketme isteği duyuyorsanız, öğünlerinizin içeriğini mutlaka kontrol etmelisiniz. Örneğin ana öğününüzde kuru fasulye-pilav veya köfte-patates gibi yemekler tüketiyorsanız, tek bir çeşit besin grubunu tercih ederek dengeli olmayan bir beslenme şekli uyguluyorsunuz demektir. Sağlıklı beslenmek için, tükettiğiniz yemeklerin çeşitli, dengeli miktarlarda olması ve yüksek oranda lif içermesi gerekir.

Kadınvekadın.net’te yer alan habere göre, sağlıklı bir menü oluşturmak ve yemeklerden sonra oluşan tatlı ihtiyacınızı azaltmak için besin gruplarından tahıl, et, süt ve sebze gruplarının tümünü öğününüze dâhil etmelisiniz. Sağlıklı bir tabak, en az üç çeşit besin grubunu (Tam tahıl, sebze ve et grubu)  bir arada bulundurur. Besin çeşitliliğine dikkat eder, yemeklerinizde salata veya sebze yemeklerine yer verir ve yeterli miktarda lif tüketirseniz, yemeklerden sonraki tatlı ihtiyacınızı azaltabilirsiniz.

Eğer birçok değişiklik yapmanıza rağmen tatlı tüketme isteğiniz azalmıyorsa, kan şekeri değerlerinizin kontrol edilmesi gerekir. Tokluk kan şeker değerinizin düşük olması (70 mg/ dl altında)  veya 140 mg/ dl üzerinde  olması ve bununla beraber tokluk insülin hormonu değerinizin yüksek olması, şekerli ve karbonhidrat içeren besinlere olan ihtiyacınızı artırır. Bu durumda mutlaka doktor ve diyetisyeninizden yardım almalısınız.

Kan şeker değeri aralığınızda bir sorun yoksa tatlı besinlere olan hassasiyetiniz duygusal kaynaklı olabilir. Bu durumda, hangi saatlerde veya günlerde tatlı tükettiğinizi not almalısınız. Stres altında olduğunuzda, çözüm olarak tatlı tüketmeyi görüyor ve bu nedenle şekerli besinlere ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Bu sorunu çözebilmek için aç olmadığınıza emin olmalı ve gün içinde mutlaka ara öğünler yapmalısınız. Sağlıklı ara öğün seçimleri, stresin artmasını önleyerek gün içinde kendinizi daha olumlu hissetmenizi sağlar. Eğer yaptığınız değişiklik motivasyonunuzu artırmaya yetmiyorsa, psikolog ve diyetisyeniniz bir ekip olarak belirli bir süre sizi  takip etmelidir.

Yeterli ve dengeli bir ara öğün için besin alternatifleri

• 4 adet kuru kayısı + 2 tam ceviz

• 2 adet çavdarlı wasa + 1 dilim az yağlı peynir

• 1 adet elma + 1 su bardağı kefir

• 1 dilim çavdarlı ekmek + 1 adet az yağlı üçgen peynir

• 3 yemek kaşığı kuru meyveli müsli + 1 su bardağı az yağlı süt

• 1 su bardağı çilek + 1 su bardağı az yağlı yoğurt

• 1/ 3 adet simit + 1 bardak ayran

Tatlı tüketme ihtiyacınızın azalması için, beslenmenizi yapacağınız egzersiz programı ile destekleyebilirsiniz. Haftada 3-4 gün, 40 -45 dakikalık kardiyo (kalp nabız atışına göre egzersizler) egzersizleri yapabilirsiniz. Yürüyüş veya bisiklet sürmek bunlara örnek olabilir.Bu egzersizler kan şeker değerinizin dengesini sağlarken, tatlı besinlere karşı hassasiyetinizi azaltır.