Yaz sıcakları iltihaplı romatizmaları tetikliyor

Yetişkin Sağlığı
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şükran Erten, AA muhabirine yaptığı açıklamada, romatoid artit hastalığının el, omuz, ayak bilekleri ...
EMOJİLE

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şükran Erten, AA muhabirine yaptığı açıklamada, romatoid artit hastalığının el, omuz, ayak bilekleri gibi küçük eklemleri tutan kronik bir iltihabi hastalık olduğunu belirterek, hastalığın kişinin bağışıklık sisteminin eklemlere karşı savaşması sonucu ortaya çıktığını söyledi.

İlerlemesi durumunda akciğer, kalp, böbrek ve cilt gibi eklem dışı organlarını da etkileyebilen hastalığın, genellikle 40-50’li yaşlarda görüldüğünü anlatan Erten, romatoid atrit görülme sıklığının da yaklaşık yüzde 0,3-1 arasında değiştiğini bildirdi.

İltihaplı eklem romatizmasının kadınlarda daha çok görüldüğüne dikkati çeken Erten,”Romatoid artit kadınlarda 3,5 kat daha sık görülüyor. Yüzde 75-80 kadın ağırlıklı bir hastalık” dedi.

Özellikle sabahları ortaya çıkan eklem ağrıları, eklem şişlikleri, ”sabah katılığı” denilen eklem hareketlerinde zorluğun, hastalığın habercisi olabileceğine işaret eden Erten, el eklemlerindeki bir şikayette de mutlaka doktora başvurulması gerektiğini söyledi.

Hormonal faktörler başa olmak üzere, genetik yatkınlık ve bazı çevresel faktörlerin bu hastalığın oluşmasında etkili olduğunu belirten Erten, şunları kaydetti:

”Romatoit artit sebebi bilinmeyen bir hastalık. Vücut bilinmeyen bir nedenle kendi eklemlerine karşı savaşa başlıyor ve bağışıklık sistemi kişinin kendi eklemlerine karşı harekete geçiyor. Tabi bu hastalığı tetikleyen bazı unsurlar da bulunuyor. Hastalığı aşırı sıcaklar tetikleyebiliyor. Eklemlerin şiş olduğu dönemde sıcağı önermiyoruz. Sıcak ortamlarda hastanın ağrıları artabiliyor. Biz bu nedenle hastaların yaz sıcaklarında güneşe çıkmamalarını ve  serin ortamları tercih etmelerini öneriyoruz. Sigara da bir başka tetikleyici unsur.  Obezitenin de her hastalıkta bir risk faktörü olduğunu biliyoruz. Obezite de  hem eklemlerin yıpranmasına yol açıyor hem de iltihabı tetikleyip ilaç tedavisinin etkinliğini azaltıyor.”

Erten, romatoit artit hastalarının sıcaktan, sigaradan, yorgunluk ve stresten de uzak durmaları gerektiğini vurguladı.

Hastalığın aktif döneminde, eklemin ağrılı olduğu dönemde aşırı aktiviteden kaçınmak gerektiğine işaret eden Erten, ”hastalığın kontrol altındaki döneminde yürüyüş ve yüzme gibi aktiviteler yapılabilir ancak çok ağır egzersizi önermiyoruz” dedi.

Hastaların çok yağlı ve tuzlu gıdalardan ve ağır beslenmeden de kaçınması gerektiğini ifade eden  Erten, tedavide de kortizon, metotreksat gibi temel etkili ilaçlar ve iğne/serum gibi yöntemlerin uygulandığını, cerrahinin ise hastalığın son döneminde tercih edildiğini söyledi.

Ömür boyu süren söz konusu kronik hastalığın erken dönemde teşhisi durumunda tedavinin yüzde 90’ın üzerinde başarılı olduğunu vurgulayan Erten, ”Hastalarımızın eklemlerinde kalıcı hasar oluşmadan bize başvurmaları önem taşıyor. Kalıcı sakatlıklar eklemde geriye dönülmesi mümkün olmayan sıkıntılar ortaya çıkartıyor. Hastaya ortopedik tedavi gerekebiliyor” şeklinde konuştu.