Yanlış Diyet Başa Bela

Yetişkin Sağlığı
Havaların ısınmaya başlaması ile birlikte deniz ve güneş mevsiminin açılmasına da sayılı günler kaldı. Tatil öncesi kışın aldığımız kilolardan kurtulmak sağlığımızı tehlikeye sokacak şok ve tek gıda d...
EMOJİLE

Havaların ısınmaya başlaması ile birlikte deniz ve güneş mevsiminin açılmasına da sayılı günler kaldı. Tatil öncesi kışın aldığımız kilolardan kurtulmak sağlığımızı tehlikeye sokacak şok ve tek gıda diyetlerinden uzak durmamız gerekiyor.

Yanlış diyet sonrasında vücutta bazen tamir edilemeyecek hasarlar ve hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Yavuz Furuncuoğlu, çok düşük kalorili veya çok düşük karbonhidrat içeren diyetlerden mutlaka uzak durulması gerektiğini belirtiyor.

Kas erimesine dikkat

Bu diyetlerin vücutta bulunan glikojeni ( glukoz deposu gibi düşünülebilir) hemen kullandığını kaydeden Furuncuoğlu, "Vücuda gerekli olan glukozu vücut, değişik yollardan elde etmeye başlar. Eğer dışarıdan yeteri kadar protein alınmıyorsa vücut kendi proteinlerini kullanmaya başlar. Yani kas erimesi başlar. Yıkım gerçekleşir. Glikojen ve proteinler beraberinde su taşırlar, bunların yıkılması ile su ortaya çıkar ve idrarla atılır, idrar miktarı artar. Su kaybından dolayı bu gibi diyette olanlarda başlangıçta hızlı bir kilo kaybı görülür. Hatta bu diyeti uygulayanlar sıklıkla beraberinde bitki çayları da kullandıklarından bunların idrar söktürücüler etkileri nedeniyle su kayıpları daha da artabilir. Ancak sonrası kişinin vücudunda tamir edilemeyecek hasarlar bırakabilir” dedi.

Furuncuoğlu’nun dikkat çektiği noktalar şöyle:

Vücutta yağların aşırı kullanımı ile aşırı zararlı asit üretimi oluşur. Hastanın iştahı azalır bazen bulantı başlayabilir, ileri yaştaki veya kronik hastalığı olan gruptaki hastaların hasteneye kaldırılmasına neden olabilir.

Kadınlarda adet kesilmelerine veya düzensizliğine neden olabilir. 

Vücutta üretilen zararlı asit özellikle menapoz dönemindeki kadınlarda kemik erimesine neden olabilir.

Ürik asidi yüksek olan hastalarda gut krizleri (şiddetli eklem ağrısı) oluşabilir.

Potasyum ve diğer minerallerde dengesizliğe neden olarak en hafifinden halsizliğe daha ileri boyutlarda ritm bozukluğu ve ölüme kadar götürebilir.

Kanda kolesterol ve trigliserit yükselebilir, koroner kalp hastalıkları, inme, periferik damar hastalıklarına meyil oluşabilir.

Karbonhidratı iyice kısıtlanmış- proteini serbest diyetlerde (Atkin’s diyeti gibi) fazla protein böbrekler için bir yük oluşturabilir. Yatkın insanlarda böbrek taşları oluşabilir.

İleri obez hastalarda karbonhidratı kısıtlı diyetler insülin direncini düşürmek ve kilo vermeyi hızlandırmak yönünden faydalı olabilir.

Liften zengin gıdaları yemek tavsiye edilir çünkü lifler sindirilmez ve kalori vermez. Lifli gıdalar genellikle çiğnenerek ve daha yavaş yenir. Midede gerginlik oluşturur ve tokluk hissine katkıda bulunur. Bağırsak hareketliliğini sağlar, kabızlığı önler. Ancak aşırı lif , bağırsakta gaz, barsak krampları, karın şişliği yapabilir. Liften ve posadan zengin yiyecekler kalsiyum, demir ve diğer minerallerin eksikliğine neden olabilir. Bu nedenle aşırı liften kaçınmak gerekir.

Aşırı diyet hevesi olan genç kızlarda vücut görünümü ile aşırı ilgilenmek psikolojik bozukluklara ve algı problemlerine neden olabilir. Anoreksi nervosa denilen ciddi bir hastalığa neden olabilir.

Bütün bu yanlış yollara sapmamak için beslenme ve tedavi protokolünün uzman bir doktor kontrolünde ve sabırla götürülmesinde fayda vardır. Hızla kilo verdirdiğini iddia eden magazin diyetlerinden uzak durmak gerekmektedir.