Üşümemek için Trabzon Hurması…

Yetişkin Sağlığı
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, protein, yağ ve karbonhidrat yönünden zengin olan Trabzon hurmasının tüketildiği zaman vücut ısısını dengede tuttuğunu bildirdi.&nb...
EMOJİLE

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, protein, yağ ve karbonhidrat yönünden zengin olan Trabzon hurmasının tüketildiği zaman vücut ısısını dengede tuttuğunu bildirdi. 

Prof. Dr. Karadeniz, vücut ısısının ortalama 36 derece olduğunu ve vücut ısısının ortalamanın altına düşmesi halinde vücutta üşüme başlayacağını belirterek, kış aylarında vücut ısısının dengede tutulmasının önemli olduğunu vurguladı.

Vücut ısısının dengede tutulmasında alınan gıdaların önemli bir rol üstlendiğine işaret eden Karadeniz, Trabzon hurmasının içeriğindeki protein, yağ ve karbonhidrat zenginliği nedeniyle kış aylarında vücut ısısını dengede tutmaya yarayacak bir meyve olduğunu söyledi.

Karadeniz, soğuk havalarda vücut ısısını korumak için Trabzon hurması tüketilmesini öneren Karadeniz, şunları kaydetti: "Trabzon hurması araştırmalarımıza göre protein, yağ ve karbonhidrat (şeker) yönünden oldukça yüksek oranlara sahiptir. Eğer biz günlük olarak belli oranlarda protein, yağ ve şekeri bol olan ürünler tüketmezsek vücut ısımız düşer. Vücut ısısı düşünce de üşümeye başlarız. Bu yüzden vatandaşlarımıza özellikle kış aylarında üşümemeleri için Trabzon hurmasını öneriyoruz. Vücut ısısının dengede kalması için özellikle kış aylarında ortalama 80 kiloluk bir kişinin 80 gram protein, 80 gram yağ ve 384 gram karbonhidrat tüketmesi gerekir. Bu şartlarda vücut gerekli kaloriyi yakacak ve böylelikle vücut ısısı düşmeyecektir. Bu oranlara sahip olan meyvelerin başında ise Trabzon hurması geliyor."

Trabzon hurmasının yanı sıra, soğuk günlerde fındık, ceviz, kayısı, kestane, ve üzüm gibi meyvelerin de tüketilmesinin yararlı olacağını ifade eden Karadeniz, "Bu meyveler de protein, yağ ve şeker yönünden zengindir. Trabzon hurmasının yanı sıra kış aylarında bu ürünleri de tüketmek insan vücudundaki ısıyı dengeler. Böylelikle soğuk havalarda üşümeyiz" diye konuştu.

Türkiye’de kıymeti bilinmiyor

Trabzon hurmasının eksi 120 ile 180 derece soğuğa dayanabildiğini ve zor şartlar altında yetiştiğini anlatan Karadeniz, A vitamini ve karbonhidratlarca zengin olan Trabzon hurmasının, kalp-damar sistemi hastalıklarının tedavisinde, bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesinde, sindirim sistemi hastalıkları için de faydalı olduğunu vurguladı.

Trabzon hurmasının, adeta bir şifa kaynağı olduğunu söyleyen Karadeniz, yurt dışında çok talip gören bu meyvenin Türkiye’de ise henüz değerinin anlaşılmadığından yakındı.

Karadeniz, "Dünyada Trabzon hurmasının 2 milyon ton civarında üretildiği tahmin edilmektedir. Çin en önemli üretici konumunda bulunurken bunu sırayla Güney Kore, Japonya, Brezilya ve İtalya izlemektedir. Yeni Zelanda, Avustralya ve Şili ise Trabzon hurması üretimine yönelen ülkelerin başında gelmektedir. Dünya bu ürünün kıymetini biliyor. Ancak Türkiye’de bu meyve 40’ın üzerinde ilde yetiştirilmesine rağmen üretim yıllık 15 bin tonu geçmiyor" dedi.

Karadeniz, söz konusu rakamların Trabzon hurmasına Türkiye’de ne kadar değer verildiğini gösterdiğini ifade etti.