“Üç boyutlu düşünebilme çok önemli”

Yetişkin Sağlığı
Tuba OLĞAÇ’ın haberi… Gençlere mesleki tercihlerinde yardımcı olabilmek için hazırladığımız dosya kapsamında bugün Diş hekimliği bölümünü tanıtacağız. Mesleğin zorlukları nelerdir, maliyet...
EMOJİLE

Tuba OLĞAÇ’ın haberi…

Gençlere mesleki tercihlerinde yardımcı olabilmek için hazırladığımız dosya kapsamında bugün Diş hekimliği bölümünü tanıtacağız. Mesleğin zorlukları nelerdir, maliyetli bir bölüm müdür, DUS nedir, öğrenciler nereden burs alabilirler? Tüm merak edilenleri Diş Hekimi Serçin Çürükova Ofluoğlu ile konuştuk… 

Diş hekimleri ne gibi işler yaparlar? İyi bir diş hekimi olmak için kişilerin kendini hangi alanlarda geliştirmesi lazım?   

Diş hekimi, hastanın ağız boşluğu ve diş sağlığı ile ilgili sorunlarını dinleyen, ağız içi klinik muayene röntgenle destekleyip teşhiste bulunan, tedavi planlamasını yapan kişidir.

Diş hekiminin görevleri; hastayı ağız ve diş sağlığı konusunda bilgilendirmek, koruyucu diş hekimliği tedavileri uygulamak, diş ve dişeti tedavilerini gerçekleştirmek, eksik dişler yerine köprü protezler veya implant yapmak, çocuklara yönelik süt dişi tedavileri uygulamaktır. Ayrıca estetik diş hekimliği uygulamaları da görevlerimiz arasındadır.  

Diş hekimliği eğitimi 5 yıldır. İyi bir diş hekimi olabilmek için bu mesleğe severek, bilerek girmek gerekir. 5 yıllık eğitimin sonunda da çeşitli branşlar vardır. Hangi konuda branşlaşmak istiyorsanız oraya yönelebiliyor ya da genel bir diş hekimi olarak mezun olabiliyorsunuz.  

Günümüzde bir de Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı (DUS) var. Bu sınav sonrasında istediğiniz bölüme sınavın derecesine göre yönelebiliyorsunuz. Ortodonti, protez, tedavi, endodonti, cerrahi, periodontoloji gibi bölümleri tercih edebiliyorsunuz.

Ülkemizde artık  diş hekimleri gittikçe artmaktadır, çünkü özel diş hekimliği fakülteleri de açılmaktadır. Mezuniyet sonrası eğitimleri takip etmek düzenlenen kongrelere seminere katılmak, mesleğimizle ilgili bilgilere, yeni gelişmelere ulaşmak kendimizi mesleki açıdan donanımlı tutmak gerekmektedir.  

Diş hekimi olmak isteyen kişilerin ne gibi özelliklere sahip olması gerekiyor?  

Diş hekimi olacak kişinin sosyal ilişkileri gelişmiş olmalı. El ve parmaklarını kullanma becerisi, el göz kordinasyonları gelişmiş olmalı.

Bunun yanında renk algısı kuvvetli, yaratıcı olmalı. Üç boyutlu düşünebilmeli, insanlarla kolay ilişkiler kurabilmeli, sabırlı olmalı ve mesleğini önceden tanıyıp sevmeli. Üç boyutlu düşünebilme çok önemliDiş hekimleri, Türk Diş Hekimleri Birliği’nin (TDB) her yıl düzenlediği kongrelere, özel firmaların düzenlediği kongrelere ve kendi bulundukları ilde diş hekimliği odalarının düzenlediği kongrelere katılırlar. Öğrenciyken de aynı kongrelere katılabiliyorsunuz. Aslında öğrenciyken bilgiye uzak değilsiniz, asıl  iş mezun olduktan sonra çok uzak kalmamak. Kongreleri ,seminerleri, kursları, yeni yayınları takip edip bilgiyi her daim taze tutmak.  

Diş hekimliği eğitimi sürecince ne gibi dersler görüyorlar öğrenciler?  

Her üniversitede değişse de ilk sınıflarda ortak dersler olarak; biyofizik, tıbbi biyoloji ve genetik, diş anatomisi, tarih, yabancı dil, fizik, organik kimya, psikoloji dersleri veriliyor. Sonraki sınıflarda ise daha çok mesleğe yönelik dersler alınıyor. Fizyoloji, genel anatomi, biyokimya, diş hastalıkları, diş tedavileri dersleri gibi…. Son sınıflarda daha ziyade kliniğe yönelik dersler veriliyor.  

Öğrencilikten biraz bahsedecek olursak ne gibi sıkıntıları var? Puan toplama telaşı, klinikte çalışmanın zorlukları… İkinci sınıfta, hatta bazen son sınıfta okulu bırakanlar oluyor.

Evet doğru. Bir kere mesleği bilmeden geldiyseniz zorluklar başlıyor. Sabundan dişler yapmaya başlıyorsunuz ilk etapta. Toplanan çekilmiş dişler bizim zamanımızda alçıya dizilir üzerinde çalışmalar yapılırdı. Artık özel modellere yerleştiriliyor ve öyle çalışılıyor. İlk yıllarda aslında bu mesleği yapıp yapamayacağınız konusunda kararınızı veriyorsunuz… Sonra ki yıllarda da kliniğe çıkınca puan toplama, hasta yetiştirme, hasta bulma derdi başlıyor. Ben Kırklareli’liyim ve Kırklareli’den İstanbul’a protez hastası olabilecek hastaları toplayıp gelmiştim. Son yılımda da hastam olarak annemi almıştım. Staj sıkıntısız geçer diye düşünmüştüm ama annem rahatsızlandı. Neredeyse son puan seansına gelemiyordu. Yani kliniklere çıktığınızda biraz stresli ve koşuşturmalı geçiyor. Herşeye rağmen o yıllardan geriye ilginç anılar kalıyor ve şimdi biz o stres yüklü anları gülerek anlatıyoruz…  

Biraz da DUS’tan bahsetmek istiyorum, nasıl bir sınav, DUS’a girmeyen öğrenciler ne yapıyor? Bu bölümü bitirenler nerelerde çalışabiliyorlar?  

DUS uzmanlık düşünenler için iyi bir sistem. Kimsenin hakkı yenmeden başarılı olduğunuz bölüme girmeye hak kazanıyorsunuz. İlk yıldan itibaren de sistemli, bilinçli bir şekilde çalışmak gerekiyor. Mezuniyetten sonra DUS ile uzmanlık yapılabilir, doktora yapılabilir, doktoradan sonra kalabilenler okulda öğretim görevlisi olarak devam edebilirler. Meslekte uzmanlık düşünmeyenler serbest diş hekimi olarak çalışabiliyor, muayenehane, klinik açabiliyor, özel hastahanelerde, kamuda görev alabiliyorlar.   

Hem özel üniversitelerde hem devlet üniversitelerinde dişhekimliği bölümleri açılıyor, nasıl yorumlarsınız bu durumu. Sizce gençlerin mesleğe ilgisi nasıl? 

Gençlerin talepleri çok olmasa bu kadar fakülte açılmaz diye düşünüyorum. Bence diş hekimliği fakültelerini arttırmaktan ziyade fakültelerdeki eğitim kalitesi arttırılmalı ki kaliteli hekimler mezun olsun… 

Diş hekimliği bölümünün çok pahalı bir bölüm olduğu söyleniyor. Bu mesleği seçerken nelere dikkat etmeliler? 

Bölümümüz okurken kullandığımız malzemelerini bi kısmını öğrenciler karşıladığı için masraflı bir bölüm. Tercih yaparken bu da göz önüne alınmalı. Ama öğrencilerin eğitimine destek sağlayacak burslar da var. Öğrenciler meslekle ilgili bilgi edindikten sonra kendilerini değerlendirmeliler, yeteneklerini, sabırlarını ölçmeliler ve onu göre karar vermeliler. 

Öğrenciler nerelerden burslar alabiliyorlar? 

Devletin bursları haricinde özel burslara başvurabiliyorlar. Ayrıca fakültelerin kendi bünyelerinde verdikleri burslar var. Diş hekimleri odalarının da yine öğrencilere yönelik bursları var. 

Diş hekimliğinin güzel ve zor yanları nelerdir?   

Hastaların güvenini kazanmak özellikle yeni mezunlar için mesleğin hem zor hem de güzel yanı… Hastalar genelde diş hekimine çok endişeli geliyorlar. İşe onların psikolojilerini anlayarak başlamalıyız ki tedavi kolaylaşsın. Çok endişeli bir hastayla tedaviye başlamak zor ama sonunda tedavisini başarıyla bitirmek paha biçilmez bir duygu. Bazen bir hasta ile uzun saatler ilgilenmek durumundayız bu da bel ve boyun tutulması gibi rahatsızlıklara sebebiyet veriyor. Bu durum işin zor yanı. Ama tedavisi bittiğinde hastanın yüzündeki mutluluğu görmek mesleğin en güzel yanı diyebiliriz.  

Bu mesleği seçmek isteyen gençlere ne gibi tavsiyeleriniz olur? 

Genç arkadaşlarıma şunu öneriyorum; meslek seçimi hayatımızı etkiliyor ve mesleği uzun süre icra edebilmek için önce kendilerini ve mesleği tanımaları gerekiyor.

Diş hekimi olabilmek için el yetenekleri gelişmiş, üç boyutlu görebilme, düşünebilme, insanlarla iyi ilişkiler kurabilme, sabırlı olabilme gibi özelliklerinin gelişmiş olması gerekiyor. Eğer ‘ben böyle biriyim’ diyorlarsa çok keyifle yapılacak bir meslek. İyi düşündükten sonra karar verirlerse çok mutlu, keyifli yıllar geçirirler. Ben mesleğimi çok seven bir diş hekimi olarak çok mutluyum ve daha uzun yıllar devam etmek istiyorum.

On5yirmi5.com