Türkler Obezite Tehdidi Altında

Yetişkin Sağlığı
Haber: Arzu Erdoğral Türkiye’de 13 yıl aradan sonra yapılan bir bilimsel çalışma, Türk insanının kilosunun yanı sıra bel ve kalça çevresi genişliğinin giderek arttığını ortaya koydu. Bununl...
EMOJİLE

Haber: Arzu Erdoğral

Türkiye’de 13 yıl aradan sonra yapılan bir bilimsel çalışma, Türk insanının kilosunun yanı sıra bel ve kalça çevresi genişliğinin giderek arttığını ortaya koydu. Bununla birlikte diyabet hastalığı görülme sıklığının da neredeyse iki katına çıktı. Peki, şişmanlığın nedenleri ve korunma yolları nedir? Sürekli kilo alan insanın obezite olma riski nedir? Hangi hastalıklara neden olur? Konu ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Diyetisyen Azize Tavaslı Tura bakın neler söyledi.

ŞİŞMANLIK ÇOÇUKLUKTA TEDAVİ EDİLMELİ
Obezite; sağlıksız yeme alışkanlıkları, öğün atlama, çok düşük enerjili diyetler, yetersiz fiziksel aktivite nedenleriyle, her geçen gün artan bir halk sağlığı sorunudur. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde görülme sıklığı da her geçen gün artan obezite çocukluk çağında da oldukça yaygındır. Çocukluk çağındaki şişmanlık eğer tedavi edilmezse ileri yaşlara yansır ve yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı gibi hastalıklara zemin hazırlar.

YEMEK YERKEN DE ÖRNEK OL

Obezitenin tedavisinde ve önlenmesinde çocukların, ailelerin ve öğretmenlerin yeterli ve dengeli beslenme konusunda bilgilendirilmesi önemlidir. Çocukluk ve gençlik, alışkanlıkların kazanıldığı önemli dönemler olduğu için, bu dönemlerde sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması sağlıklı yetişkinlik dönemlerinin geçirilmesi ve yaşam kalitesinin arttırılmasına yardımcı olur.

Çocuklar anlatılanı değil gördüklerini taklit ederler bu nedenle anne-baba ve çocuğun bakımından sorumlu kişinin olumlu yemek davranışı içerisinde olması gerekmektedir.
Ailelere yönelik ;
* Çok farklı çeşitte besinlere yer verin. Çeşitli renkte ve grupta besinlerden uygun miktarlarda tabağına koyarak tüm besin gruplarından bir arada almasını sağlayın.

* Her gün mutlaka taze sebze ve meyve yemesini sağlayın.

* Çocuğa besin tercihi konusunda şans tanıyın.

* Sofrada herkes aynı yemekleri yerse çocuğun besini reddetme veya yememe gibi şansı kalmaz. Bu nedenle kendi beslenmenizde de sağlıklı yeme amaçları planlayın.

* Her besinin sağlıklı beslenmenin temel bir parçası olduğunu çocuğunuza öğretin.

* Sağlıklı beslenmeyi ve fiziksel aktiviteyi bir eğlence haline getirin.

*Çocuk zorla beslenmemeli, yemek zamanları stresten uzak rahat ortam olarak hazırlanmalı. Yemek porsiyonları annenin kendi ölçüsüne göre değil, çocuğun mide kapasitesine göre ayarlanmalı
Çocuklara yönelik birkaç öneri;

* Kahvaltı yapmadan güne başlamayın. Kahvaltı yapmadığınızda kendinizi güçsüz, yorgun ve halsiz hisseder, dikkat, çalışma, anımsama ve öğrenme yeteneğiniz azalır. Okul başarınız düşer. Kahvaltı güne sağlıklı başlamanız, öğrenme ve öğrendiklerinizi hatırlamanız için çok önemlidir.

* Her öğünde 4 temel besin grubunda yer alan yiyecekler tüketilmelidir. (Süt, et, taze sebze ve meyveler, ekmek ve tahıllar)

* Yemekleri yavaş ve iyi çiğneyerek yemeye çalışın.

* Televizyon ve bilgisayar karşısında daha az zaman harcayın. Sevdiğiniz spor dallarıyla ilgilenin.

* Çay, gazlı içecekler yerine evde taze sıkılmış meyve suyu, süt veya ayran tercih edin.